Ked moj ocoza zivota daroval cely dom moej sestre.tak kto ma na nho narok ked zomriesestra.jej deti.ci ja alebo jej muz? A ked neumrie .mam na nho narok tiez na polku?a ako to dosiahnut? Nezelam nikomu smrt len chcem vediet ako by to bolo
dedenie
@irisae rieisim nieco podobne.
U nas nebol ale byt napisany na surodenca formou ziadnej Darovacej zmluvy, ale islo o druzstevny byt - vlastnili rodicia. Ti sa rozviedli a neriesili majetkove vysporiadanie. Otec na krku exekutorov a tak sa akotak dohodli, ze to teda nakoniec prepisu na deti. Avsak sme 3 a druzstvo odpreda takto byt iba na jedneho majitela/osobu, nie na tri. A kedze jedna bola v rozvodovom konani, ja som mala nejake uvery este a tretia bola po skole bez vztahu a uverov zatial, tak sme sa dohodli na nu, ze potom sa to upravi. Lenze nastali nejake zmeny, jeden rodic odisiel zit/pracovat do zahranicia, jedna z nas sa odcudzila, ja som si vyplatila podlznosti, ale odisla som tiez zit do ineho mesta a riesit si svoje...
Surodenec (majitel) odisiel za rodicom do zahranicia, a ja uz mam vyse roka vazne zdr. problemy a prisla som o pracu a som odkazana na tento byt. Byt ale stale plati rodic, ktory je mimo sr s nou. Avsak nepohodla som sa (kvoli mojej chorobe) s tymto surodencom, a uz sa mi vyzrozil, ze aby som nevyskakovala a moze ma kludne vyhodit na ulicu, a ze tak sa rychlo spamatam a asi sa uzdravim podla neho!!
A ked som chcela riesit to, aby sme teda poprepisovali byt konecne, rodic uz dava odtoho ruky prec, lebo vsak to je jednoduchsie (jedneho surodenca pre zle vztahy voci nim uz vydedili, ale to boli vazne extremne zle veci preco). A kedze sa bojim, ze ak by sa tomu rodicovi nieco stalo, mna ten ´majitel/surodenec vyhodi z rod. bytu, tak som to chcela riesit darovanim polovice. Rodic si nasiel milion vyhovoriek preco nie, a ze mna vyplati nejako inak. Neviem ako, ked byt ma hodnotu viac ako 85tis., a iny majetok nema. A uspory tiez ziadne. Chce predist len tomu, ze nechce, aby sme sa po smrti handrkovali o byt! Tak tiez zistujem, ci v pripade smrti rodica mozem toto napadnut, alebo mozno aj skor (ked mi bude lepsie), lebo vztahy mame rovnake voci sebe cely zivot, ale na tomto sme sa pred par rokmi pri prepise z druzstevneho bytu absolutne nedohodli!
Nejde o peniaze, ide o princip. Nie je to rozhodnutie rodicov vtedy, to sa rozhodol a zbavil zodpovednosti rodic za byt az teraz...Surodenec sa uskiera popod fuz, lebo je na koni, prisiel k bytu ako slepi ku zrnu.
A rodic sa spolieha hlavne na to, ze ked umrie, tak si mysli, ze polku bytu mi vyplati :D To sa len mne zda, ze to je naivita prvej triedy???
Predlozila som darovaciu zmluvu, vypracovanu, trebalo len overeny podpis...taka bola povodna dohoda predtym...a teraz mi povedal, ze mi ide o peniaze a zavidim! Tak rozumiem, keby sa takto rozhodli rodicia pri prepise...ale nie po case len preto, ze s tym nechce mat jeden rodic trable, lebo druhy rodic si mysli, ze to dal vsetkym detom vtedy, uz sme si to mali dotaihnut (dospele osoby) sami.
Ferove? Nemyslim si!
Ide skor o princip, ako o peniaze, a taketo veci vedia skor narusit vztahy, ako to, ze by sa rozhodli jednemu darovat vsetko a druhemu nic...
Po pravde, v zivote uz nic neodkladam, to uz dnes viem...ludia sa menia, a su ovlyvnitelni!
Darovacia zmluva sa zrušiť nedá!!!
A nezáleží to od sudcu a nezaváži ani to, že darca žije!
Darca však môže podať na príslušný súd žalobu o vrátenie daru, avšak musia byť splnené zákonné podmienky. Ak nie sú splnené, súd môže žalobu aj zamietnuť.
irisae da sa ale neni to jednoduche tam fakt yaleyi na royhodnuti sudcu....
A dala by sa aj ta darovaxia zmluva zrusit uplne ?ked otec zije stale
Irisae, záleží od toho ako je koncipovaná darovacia zmluva. To je základ, z ktorého sa vychádza. Ak ju máš k dispozícii, zober ju so sebou a zájdi za advokátom. Ten ti už vysvetlí, či si spomenutá v darovacej zmluve s možnosťou náhrady v prípade smrti darcu. Ak ale nie, či sa dá zmluva napadnúť a ďalšie veci, ktoré ťa zaujímajú.
Aha.takze podla vas moze ziskat sestra bez vlastnehobpricinenia dom naco si nezaribila a ja nie?kde ja som kopu vwci rekonstruovala a ona nic?len zato ze som mala dlhy ktorych som sa davno zbavila.a ona vtedy ocovi nahovorila nech jej dom daruje aby ho nevzali exekutory?
ovecka - ja by som kazdopadne nemal dobry pocit z toho, ze som sa dostal k niecomu, co mi ten druhy nechcel dat sam dobrovolne na zaklade vlastneho rozhodnutia. nemal by som z toho ziadnu radost...
nepochopim2 na zapade ludia nehnutelnosti nevlastnia z inych dovodov. Urcite nie z tych aby nahodou deti nieco nezdedili. Ale beriem nazor kazdopadne je podla mna dobre ze za urcitych okolnosti sa to da napadnut.
ovecka - nie, neriesil by som to, je to vola toho kto to odkazal. ten to mohol aj predat a ist na cestu okolo sveta chapes... nie je to moje.
ten klud je viac ako majetok a aj pravnici by otravovali aj keby to riesili a tiez to stoji cas nervy a peniaze. som zdravy a viem si zarobit sam.
mojim detom som povedal, ze na studium im dam kolko budu potrebovat, ale s dedicstvom nech nerataju - ja to vsetko predam a uzijem si to. najhorsia vec pre cloveka je dat mu iba tak majetok. na zapade ovela menej ludi vlastni nehnutelnosti a vedia preco to robia. bohuzial my nie sme na takej intelektualnej urovni v tomto. potom je tu kopa neschopnych ludi, ktori sa nevedia o seba postarat, lebo sa nespoliehaju iba na seba.
nepochopim2 podla mna nie vzdy. Sak na to su zakony. Ja by som sa urcite s nikym nehadal max to dal na sud a nechal pravnikov robit co chcu ale urcite by som na nikoho nehulakal a nic neriesil.
si predstav situaciu ked polosenilnej babke nabulika jeden syn ze ten druhy berie drogy a nech da barak jemu lebo on by to aj tak prefetoval. Babka to prepise a pritom to cele bol vymysel? nesudila by si sa?
Navyse co situacia ked babka chce odkazal svoj dom vnucatam. Zomrie podedi to jej syn a ten sa rozhodne pre jedneho syna a druhemu neda nic pritom posledna vola babky bola aby sa to rozdelilo vsetkym? ani tak by si sa nesudila?
akoze niektore zakony su drbnute ale je to lepsie s nimi ako bez nich.