Ake postihy hrozia pri neplateni povinneho zdravotneho poistenia

Príspevok v téme: Ake postihy hrozia pri neplateni povinneho zdravotneho poistenia
Dead

Dobry den, pytam sa informativne, ak by som z akehokolvek dovodu neplatil zdravotne poistenie, snazil som sa to najst, ale zistil som len to, ze hrozia pokuty, penale.

Zaujimalo by ma teda, ktore z nasledujucich postihov podla zakona hrozia pri neplateni zdravotneho poistenia - ci uz od zdravotnej poistovne, statu, exekutora a pod.:

1. pokuta, penale - pravdepodobne ano
2. zverejnenie v nejakom zozname neplaticov - zrejme ano
3. podmienecny ci nepodmienecny trest, resp. sudne stihanie a pod.
4. exekucia majetku, hnutelneho, nehnutelneho
5. siahnutie na peniaze na osobnom ucte v slovenskej banke
6. iny postih?

Prip. sa postih meni ak dlh narastie na urcitu sumu, napr. exekucia nastupuje od urcitej sumy?

Viem ze neplatici maju pravo na neodkladnu zdravotnu starostlivost a odkladnu si musia platit v plnej vyske.

Vopred dakujem za odpovede.

Majkrakova

Prepáč, veľmi rada by som Ti to vysvetlila, lebo s týmto mám dostatočné skúsenosti, som tak trochu aj právnik - ekonóm, ale v témach ako sú, napr. Bez zdravotného poistenia do lekára v SR alebo absolventská prax, tam je to toho vysvetlené oveľa viac, čo sa dá, čo sa zas nedá. Tak poprosím tam, samozrejme tam začnú pribúdať aj nové príspevky z reálnych aktuálnych skúsenosti, že niekto takto neplatil aj 2 roky a čo sa stalo potom, ako to riešil právne ďalej, samozrejme správnym postupom čo najlepším riešením, nie tak, že niekto tam povedal to, druhí zasa hento, ale len ako reálne sa to dá riešiť čo najlepšie, lebo tak ako všetko má svoje výhody, nevýhody, všetko má tiež svoje obmedzenia, že všetko sa dá riešiť, vymýšľať len do určitého stropu, tak tam si pozri rôzne skúsenosti s týchto prípadov a iste budeš vedieť viac ! Ešte ak doplním, tak zrušením trvalého pobytu Ti podľa zákona zaniká povinnosť platiť toto poistenie, ale P O Z O R, to neznamená, že stačí v inom štáte sa nahlásiť do tohto poistenia, následne odhlásiť a problém vybavený ! ! V tomto prípade nie, lebo ak Ti v inom štáte zanikne, a máš tu aj naďalej zriadený TP a podľa účtovných výkazov z danej poisťovne z iného štátu zistia, že si sa následne nikde inde nenahlásil, že si v tom čase nebol poistení nikde, tak sa to bude vzťahovať na TP v tom čase, kedy si nebol poistení vôbec a dajú ti to podľa tohto vzťahovania doplatiť tu, za toto obdobie, penále VšZP učtujú len za mesačné omeškanie, nie ročné. Takisto až pri 2660,- € nedoplatku podľa zákona sa to vzťahuje ako trestný čin, nie ako priestupok, takže v tomto Ti môžem poradiť asi len takto, poprosím sledovať diskusie na rôznych fórach, kde už o tom bolo písané oveľa viac, nie tu zbytočne zakladať staré témy, len sa nám tu hromadí neporiadok a potom tu vzniká chaos . . .