Ahojte, potrebujem poradiť od skúsenejších. Šoférovanie je pre mňa španielska dedina. Ako sa mám na aute rozbiehať? Mám Škodu Fabiu so slabším motorom (1.2) takže bez plynu to nehrozí, lebo to veľmi dlho trvá a aj tak to zhasne.
Už som počula viac verzií rozbiehaní:
1. Púšťať pomaly spojku do záberu a potom pridať plyn.
2. Naraz púšťať spojku aj pridávať plyn.
3. Slapnut na plyn asi 0,5cm a púšťať spojku.
4. Slapnut na plyn, aby auto malo 2000 ot/min a potom púšťať spojku.
(5. Bez plynu, ale to ako som vyššie písala nie je možné.)
Ktoré verzia je najlepšia, a hlavne aj šetrná k autu? Prípadne ak máte nejakú inú, prosím napíšte.
Ďakujem.
Rozbeh auta
bez plynu sa nerozbehnes ani na porsche s 300kW motorom. Volnobeh je iba na to aby ti neskapal motor alebo tak max ked sa na parkovisku chces pomaly pohnut o meter.
tych 2000 je malo. Ja by som zaciatocnikovi odporucil to dat na 3000 a kludne si to natrenuj ze kolko ten pedal musis stlacit aby to vyslo na 3000 a ked to tak 20krat zopakujes tak pomaly pusti spojku. (tych 0,5cm je hovadina lebo kazde auto to ma inak) Akonahle sa auto zacne hybat tak uz tu spojku dalej nepustaj ale si pockaj kym sa auto rozbehne a potom pomaly pusti.
Tie obmeny ako napr pustat naraz spojku a stlacat plyn to mozes skusat ked tu prvu variantu zvladnes.
je to jedno ako to robis. v urcitej casti spojkoveho pedalu kym zoslapavas z neho nohu spojka nezabera, vtedy je zbytocne pridavat plyn. ked citis ze ide do zaberu (nato zvykom prides) zacnes do toho slapat na plyn. toto je uplne v pohode. hlavne vzdy ked pouzivas spojku to zoslapni az uplne dole na podlahu (ked preradujes aleebo dobrzdas a podobne.) a este jeden zlozvyk, nenechavaj si ruku polozenu na radiacej pake pokial ju nepouzivas. vela stastia so soferovanim