Neviem na aku sš ísť, som dosť nerozhodná. Na výber mám 3 školy, prijali ma na všetky: gymnázium - ale dosť ťažké gym., OA a pedagogickú, odbor učiteľka MŠ. Každý mi radí niečo iné, no asi by som chcela ísť na gympel, kvôli tej mojej nerozhodnosti :l . Učím sa dobre, chcela by som ísť aj na vš. Bojím sa však toho, že by som vš nezvládla a s gympľom by som si nenašla prácu. Čo by ste mi poradili? Musím sa rozhodnúť do stredy
Stredná škola
Prepáč, že sa ozývam až dnes, lebo je už streda a spomínala si, že do dnes si sa mala rozhodnúť, ale nemám tu byť čas každú chvíľu, tak sa ešte vyjadrím.
Ak si to myslela len tak, že Obchodná Akadémia a psychológia, tak musím Ťa sklamať, ale na tej škole viac menej ani psychológiu veľmi nemáš, teda len takú, čo súvisí s ekonomikou, napr. manažérska psychológia, a keď si to myslela práve tak, že s Obchodnej Akadémie potom ďalej na Vysokú školu, ktorá sa zameriava prevažne na pedagogiku - psychológiu, no veď práve som hovorila, že s tejto školy máš pravdepodobne uplatnenie sa v rôznych oblastiach, tak jasné, že by Ťa potom zobrali aj tam, ak tam práve budeš chcieť ísť . . .
A s tým obchodíkom, áno, prečo nie, môžeš mať, veď v SR to je reálne, len to nepôjde zo dňa na deň, lebo vieš ako je to dnes, zbytočne vysoké odvody, dane, čo potom z toho pre seba nebudeš mať absolútne nič, takisto zháňať zamestnancov, ak Ti vôbec nejakých bude treba + ďalšie iné starosti ako prevádzkovo - výrobne náklady + konkurencia schopnosť, atď. Takže možno áno, možno nie, veď čo vieš, čo Ťa potom bude práve baviť, k čomu sa Ti podarí dostať, lebo život je aj tak plný náhod aj so šťastím a aj naopak s nešťastím, takže asi tak . . .
No a k mojej škole, veď som spomínala, že som síce technička-ekonómka, ale prevažne ako technik, lebo som študovala na Strednej priemyselnej škole strojníckej, konkrétne odbor strojárstvo zamerané na grafiku, tvorbu, a ekonómka, tak s tým som začala až počas strednej školy, teda to robím aj dnes, niečo podobné s podnikaním, ale na to nemusíš mať práve Obchodnú Akadémiu, aby si robila, to čo Ja práve teraz, aj tak tieto veci by Ťa tam nenaučili, proste vzdelávaš sa, hľadáš nové spôsoby, k novým veciam sa dostávaš a začínaš tiež niečo nové robiť, takže asi tak, že škola môže byť aká len chce, aj tak to nie je nikdy zárukou tvojho úspechu, jedinou zárukou je I B A tvoj talent, nič viac, proste to, v čom si naozaj dobrá a konkurencie schopná pred ostatnými, v čom napreduješ a čo Ťa proste baví, že to vieš robiť ďaleko lepšie ako ostatní, toto je celá podstata toho, čo asi budeš v živote robiť, preto z tej strednej školy zas nemusíš mať až nejakú obavu, to len tak zhruba približne si musíš vybrať asi to, v čom sa vidíš najlepšie, že máš o tom asi akúsi predstavu, že asi tomuto by si sa chcela venovať aj v budúcnosti.
Lebo človek z času na čas viac menej trochu aj mení svoje priority, ciele, takže aj s tým trochu treba rátať, ale zhruba robí celý život v podobných oblastiach, ak sa tomu už od mladosti raz začal venovať a baví ho to už dosť dlho, niečo ako detský sen o povolaní, proste niečo také, takže týmto sa riaď.
Tak sa ozvi, že čo si si z tých troch dnes vybrala, ak si si vôbec už aj niečo vybrala, tak zatiaľ, ahoj . . .
oprava, Majkrakova :D.. na aku strednu si chodil ty?
majkarakova - ja by som chcela ísť asi na psychológiu alebo špeciálnu pedagogiku, dalo by sa to z OA? S psychológiou by som sa možno nezamestnala, takže by bol dobrý nápad mať 2 povolania. Alebo by som chcela mať nejaký mini obchodík, čo je ale v sr dosť ťažké.
Nechcem Ti zbytočne radiť zle, veď je to tvoj život, sama sa musíš rozhodnúť, je to len na tebe, ale keď mám pravdu povedať, tiež som bola v tvojom veku, bola prijatá naraz na 2 stredné školy a nevedela si na 100% vybrať a to aj napriek tomu, že som už také 2-3 roky vopred dobre vedela, že presne kam by som chcela ísť.
Som vyštudovaná, teda aj povolaním technik-ekonóm, tak Ti to poviem len z môjho pohľadu, lebo ľudia sú rôzny a každý Ti radí ináč, len ten svoj subjektívny názor, že čo si o tom myslí, že čo pre koho je asi najlepšie.
- Tak Gymnázium je také, že ani ani, lebo možno v 2.-3. ročníku Ťa začne hnevať, že sa musíš učiť aj predmety, ktoré nikdy v živote nikde nevyužiješ, teda, že sa učíš v živote niečo úplne zbytočne ako strata drahocenného času, čo Ťa vôbec ani len trochu nebaví a na vysokú sa dnes už dostaneš z hociktorej školy a z Gymnázia, že Ťa nikde do práce nezoberú, tak tým, že dnes každý chodí do zahraničia, teda nikto tu nechce robiť, budú len a len vďačný, ak vôbec sama budeš chcieť ísť k niekomu robiť, takže zoberú Ťa už všade, lebo už je iná doba ako pred 10-timi rokmi a tiež môžeš z Vysokej hocikedy vypadnúť aj tesne pred štátnicami alebo sama odtiaľ odídeš, že sa Ti tam nepáči a naopak aj vysokou dnes koľko ľudí do zamestnania proste nezoberú, lebo majú veľmi slabé vysoké, teda v žiadnom prípade nie je vysoká ako vysoká, dnes už pomaly niekde základná je viac ako len vysoká, takže treba to chápať skôr tak.
Čiže, dnes už na 100% platí, že gymnázium nie je vôbec žiadna záruka Vysokej školy ! ! !
- Pedagogická (odbor učiteľ v MŠ) - tak ku vzťahu s deťmi a ich starostlivosťou si sa tu tiež veľmi nevyjadrila, čo už z toho úsudku pochybujem, že niečo také by si možno aj chcela ísť robiť a toto má asi najslabšiu šírku záberu na uplatnenie sa na trhu práce v dnešnej dobe, čo je asi na nič, ale zas na druhej strane má to aj veľkú výhodu k práci napr. zdravotnej sestry ako aj sociálneho pracovníka v rôznych oblastiach, čiže aj svoje výhody, ale len tak sa s tým uplatniť v každej robote asi nebude najlepší nápad si zvoliť tento typ štúdia.
- No ak k tej Obchodnej Akadémií - ekonomiku máš dnes všade okolo seba, teda bez týchto vedomostí sa len tak v dnešnej dobe ľavou zadnou nepohneš dopredu + ekonomika tak trochu aj s technikou súvisia dokopy, čo je asi veľké plus tohto štúdia,
ale P O Z O R ! ! ! Nie je ekonomická ako ekonomická, lebo jedni ponúkajú viac nových vecí z praxe, druhí sa zas zameriavajú výlučne len na teóriu, čo je zas staré učivo, ktoré tiež už nikde nevyužiješ, tak či to bude len odbor zameraný na účtovníctvo a právo alebo niečo nové s podnikaním, to posúdiť moc neviem, ale hlavná vec, aby to bolo niečo kvalitné, nie niečo také, čo už každý vie aj bez toho, aby tento typ školy v živote vôbec študoval, čím Ťa zas nikde nebudú chcieť do zamestnania zobrať, takže treba si dávať skôr väčší POZOR na konkrétny odbor v danej škole, ako len samotný typ školy ! Z tejto školy je v tvojom prípade asi najširší záber v praxi, úspešné uplatnenie sa tak ako v živote, tak aj v zamestnaní, samozrejme aj lepšiu Vysokú si s týmto nájsť nie je až taký veľký problém a aj keď by si ju nespravila, tak práve táto škola ponúka z tvojich troch vytypovaných najviac odborných predmetov, s čím máš najširšie uplatnenie sa v rôznych situáciách života.
Pozri sa, je to iba tvoj život, je to len na tebe ako sa rozhodneš, Ty by si sa mala nájsť sama v sebe, čo Ťa baví, v čom si skutočne dobrá a čo by Ťa asi napĺňalo, čo by si v budúcnosti asi chcela robiť, ale keby som bol v tvojej situácií, tak by som si dnes asi vybral práve tú Obchodnú Akadémiu, lebo to je asi taká škola, na ktorú chodia mnohí, ktorí viac menej ešte nevedia presne, že čo chcú robiť a časom sa nájdu v iných povolaniach a mnohí z nich sa aj časom presadili úplne niekde inde, takže aj keby Ťa to časom viac menej prestalo baviť, nemala by si ľutovať, že si si vybrala zle, ale ako hovorím, sama sa musíš rozhodnúť, že čo Ťa baví, tak si už niečo z tých troch V Y B E R, kde sa na to najviac cítiš ! ! !
Samozrejme, ak sa rozhodneš, tak sa s tým môžeš pochváliť aj tu na tomto fóre, že asi ako si sa naozaj aj rozhodla, iste sa Ti môžem aj znovu ozvať . . .
Tak veľa šťastia, všetko dobré, maj sa, AHOJ . . . :-)
ty musis vediet co z toho ta naviac bavi a k comu ta najviac taha?ak ta bavia cisla, tak OA a gympel, ak ta zaujima psychologia tak skor ta pedagogicka, kedze tam jej mas celkom dost
v gympli vidim v tom vyhodu, ze si mozes vybrat cokolvek chces robit, nie si taka obmedzena ako pri odbornych skolach, + vyssia uroven anglictiny, isto nie je na skodu
na oa je dobre to, ze ti to da nieco do zivota+ naucis sa pisat 10 prstami, co je tiez vyhoda, ale to je asi tak vsetko (sama som z oa)
a pedagogika tam vidim jednu vyhodu v tom, ze ta nie je ziadne pocitanie