Dobrý večer prajem,
mám 18 rokov a nedávno som sa len tak spontánne vrátila k umeniu. Začala som čítať množstvo kníh týkajúcich sa rôznych umeleckých smerov a období, v televízii sledujem rôzne dokumenty o umení a pod...ale niežeby som ich zámerne vyhľadávala, skôr je to také spontánne.
Začala som aj kresliť, resp. vrátila som sa k tejto činnosti. Na základnej škole som zvykla v rámci výtvarnej výchovy kresliť, samozrejme bola som ešte relatívne dieťa, bola som cca v siedmom ročníku, jasné, že tie zručnosti boli na relatívne nízkej úrovni, ale učiteľka ma dosť chválila, bavilo ma to, bolo to pre mňa skutočne zaujímavé a napĺňalo ma to. Dokonca si pamätám, že jedna moja kresba bola aj vystavená a zarámovaná v priestoroch školy. Potom (keď sme už výtvarnú prestali mať v škole ako povinný predmet) som od výtvarnej upustila a prestala som sa kresleniu úplne venovať. Akosi to zapadlo prachom, dostala som sa do obdobia puberty, pridružili sa rôzne psychické stavy, ktoré trvajú dodnes...je to najmä pocit menejcennosti, takmer žiadne sebavedomie a neustály pocit, že všetko čo robím je úplne bez hodnoty, že sú ľudia, ktorí to robia lepšie a kvalitnejšie, ktorí sú talentovanejší, šikovnejší, zručnejší.... Chcem sa venovať kresleniu aktívne, nemyslím tým profesionálne, ale len pre svoju potrebu, chcem svoj život touto činnosťou zaplniť, ale moje pokusy sú tak zúfalé a tak biedne, že sa až za seba hanbím. Je to na úrovni škôlkara, proste mám pocit, že na takéto braky čo tvorím je aj škoda papiera a pasteliek....do umeleckej školy nechcem ísť, skôr chcem len nájsť vo svojom vnútri ten pocit, že aj keď mi to nejde, nemala by som sa vzdávať ..úprimne, ľudia ktorí vedia kresliť, maľovať a pod...ma vôbec neinšpirujú, skôr ma ešte viac demotivujú, keď vidím aké diela tvoria oni a ale tvorím ja...nejde mi o to, aby som zo seba urobila VanGogha, skôr mi ide o nájdenie sebavedôvery a tej detskej nevinnosti a spontánnosti, ktorú som mala keď som kreslila v detstve, keď som sa netrápila, či to čo robím, je dobré alebo nie.
Ďakujem za postrehy, názory a pod...