Umenie...mám pocit menejcennosti

Príspevok v téme: Umenie...mám pocit menejcennosti
ArtInSoul

Dobrý večer prajem,

mám 18 rokov a nedávno som sa len tak spontánne vrátila k umeniu. Začala som čítať množstvo kníh týkajúcich sa rôznych umeleckých smerov a období, v televízii sledujem rôzne dokumenty o umení a pod...ale niežeby som ich zámerne vyhľadávala, skôr je to také spontánne.

Začala som aj kresliť, resp. vrátila som sa k tejto činnosti. Na základnej škole som zvykla v rámci výtvarnej výchovy kresliť, samozrejme bola som ešte relatívne dieťa, bola som cca v siedmom ročníku, jasné, že tie zručnosti boli na relatívne nízkej úrovni, ale učiteľka ma dosť chválila, bavilo ma to, bolo to pre mňa skutočne zaujímavé a napĺňalo ma to. Dokonca si pamätám, že jedna moja kresba bola aj vystavená a zarámovaná v priestoroch školy. Potom (keď sme už výtvarnú prestali mať v škole ako povinný predmet) som od výtvarnej upustila a prestala som sa kresleniu úplne venovať. Akosi to zapadlo prachom, dostala som sa do obdobia puberty, pridružili sa rôzne psychické stavy, ktoré trvajú dodnes...je to najmä pocit menejcennosti, takmer žiadne sebavedomie a neustály pocit, že všetko čo robím je úplne bez hodnoty, že sú ľudia, ktorí to robia lepšie a kvalitnejšie, ktorí sú talentovanejší, šikovnejší, zručnejší.... Chcem sa venovať kresleniu aktívne, nemyslím tým profesionálne, ale len pre svoju potrebu, chcem svoj život touto činnosťou zaplniť, ale moje pokusy sú tak zúfalé a tak biedne, že sa až za seba hanbím. Je to na úrovni škôlkara, proste mám pocit, že na takéto braky čo tvorím je aj škoda papiera a pasteliek....do umeleckej školy nechcem ísť, skôr chcem len nájsť vo svojom vnútri ten pocit, že aj keď mi to nejde, nemala by som sa vzdávať ..úprimne, ľudia ktorí vedia kresliť, maľovať a pod...ma vôbec neinšpirujú, skôr ma ešte viac demotivujú, keď vidím aké diela tvoria oni a ale tvorím ja...nejde mi o to, aby som zo seba urobila VanGogha, skôr mi ide o nájdenie sebavedôvery a tej detskej nevinnosti a spontánnosti, ktorú som mala keď som kreslila v detstve, keď som sa netrápila, či to čo robím, je dobré alebo nie.

Ďakujem za postrehy, názory a pod...

ped

Na to umenie treba mať skutočne nejakú tú predispozíciu, ale väčšinou tá predispozícia sa podobá skôr bláznivosti ako normálnosti. Keď si to tak zoberieš, tak hudba a takisto aj iné umelecké žánre sú formou terapie, tak pre toho, kto to robí, ak aj pre tých, ktorí to obdivujú. Môžeš sa dať trebárs na humor alebo na písanie básni alebo románov alebo poviedok alebo na sochárstvo alebo na bojové umenie. Všetko je to umenie. Pri umení vždy ide o pocit, ktorý z toho máš, možno by si mala pekné emócie a zážitky aj z toho, ak by si niekoho umelecky zmlátila, nuž, asi aj také niečo je možné. Trebárs by si si povedala, že si zmlátila zlodeja v štýle opice alebo modlivky zelenej. Jest z čoho vyberať:-)

ArtInSoul

Myslím tým celkovo....hlavne povahovo som dosť komplikovaná, riešim množstvo vecí, častokrát zbytočných, nie som spontánna, všetko plánujem, neustále mám rôzne úzkostné stavy častokrát aj pre zbytočnosti, ...mám pocit, že iní ľudia si omnoho viac vedia život užiť, nehľadajú vo všetkom problémy, ...ja som chcela umenie použiť ako únik od týchto pocitov,...nakoniec zisťujem, že ani v ňom niesom dobrá, aj v ňom mám pochybnosti, rovnako ako vo všetkom.

Swift

Aké veci vo všeobecnosti? V prvom rade niekto nie je dokonalý a každý je dobrý v niečom viac a v niečom menej, niekto má talent, niekto zase pevnú vôľu zdokonaľovať sa, vďaka čomu môže byť ešte lepší ako ten s talentom. :)

ArtInSoul

Určite to nemám v oku, tak ako niektorí ľudia, ktorí do vienka dostali výnimočnú schopnosť zachytiť vnemy a zhmotniť ich, ale tu nejde len o umeleckú činnosť, ide tu vo všeobecnosti o množstvo vecí, v ktorých mi príde dobrý každý okrem mňa.

ped

Čiže nemáš na to talent a tým pádom ťa to ani nebaví, že? Tak sa daj na niečo iné, trebárs na gitaru. Maľovanie je veľmi náročné.

Swift

Niekedy keď niekto kreslí, tak sebe samému sa to nepozdáva, ale v skutočnosti to býva naozaj pekné, môže to byť aj tvoj prípad, neber si to hneď tak. Vravíš, že nechceš ísť na umeleckú školu ani nič podobné, je to len tvoja záľuba, tak sa v tom vyžívaj, skúšaj znova, inšpiruj sa na internete, pohľadaj nejaké tipy na YouTube, môžeš to aj ukázať blízkym, nech ti dajú spätnú väzbu a keď sa ti hneď niečo nepodarí, nič si z toho nerob, postupne môžeš nabrať skúsenosti. :)