Pozri sa, založil si tu úplne zbytočnú tému, ktorá nemá vôbec žiadny osoh pre ľudí, ale poviem to asi takto. Tiež to poznám, tiež moja známa sa volala najprv len Jana Turčaníková, a keď si vzala za manžela svojho partnera s menom Milan Kandrik, tak sa už volá, že "Jana Kandrik Turčaníková". Ale to skôr z politiky poznám, že napr. Simona Petrík, a nie klasicky normálne "Petríková". Proste niečo ako povýšenie sa nad ostatnými. Ale skôr normálne je to, ak sa Slovenka vydá za cudzinca a tam už platí to pravidlo, že koncovka (ová) sa za priezvisko z iného štátu už nedáva, ale poznám to aj naopak, napr. známa má otca z Vietnamu, klasicky šikmo-oká národnostná menšina u nás, a pôvodné, teda rodné priezvisko je, že "Pham-Xual", teda po ich jazyku, ale po našom, alebo aspoň u nás, aj všade na dokladoch používa priezvisko "Phamová", takže aj tak sa do dá chápať. Veď pozri niekde na web-stránku matriky, ktorá prevažne sídli na mestskom úrade a tam sú presné pravidlá, prevažne vzťahujúce sa na zákon, že čo za úradne dovolené používať ako priezvisko. Ale k tým koncovkám, to nie je iba "ová", že napr. Vargová, ale aj iné priezviska, napr. Krempaská, Ilavská, tam už je "ská" alebo podľa farby, že Červená, to už je "ná" alebo ešte poznám aj Veselá, Smutná, tam už sú 2 ľubovoľné písmená končiace písmenkom "á", ale aj krátkym "a", napr. Lucia Šiarna. A ešte poslednú vec k tomu, napr. pri celebritách, hercoch to poznáme, že darmo, že sa žena vydá, ale aj tak naďalej používa len svoje pôvodné (rodné) priezvisko, ako umelecké meno, pričom jej deti používajú priezvisko po otcovi, keď sú ako manželské, ale to, že všetci členovia rodiny sa volajú priezviskom rovnako len matka úplne ináč je na tom najhoršie, ja osobne by som presadzoval, aby sa vždy deti volali podľa aktuálneho priezviska ženy, ktorá ich porodila ako biologická matka, veď koľko krát sa stáva, že deti sa síce narodia normálne počas manželského zväzku, ale po rozvode si žena zmení priezvisko na svoje rodné/pôvodné, deti žijú síce s ňou v jednej domácnosti a ich otec ako exmanžel sám od nich oddelene, ale stále sa deti volajú po otcovi a pritom sú to tak či tak už deti ich matky, tak to je už aká somarina, logiku to nedáva vôbec ? Že by zmeniť priezvisko deťom na matrike za aktuálne ich matky, no pri dcére ako ženskom pohlaví sa to samozrejme dá, veď boli aj kopu prípadov, kedy sa žena vydala a s tým zmenila aj na nové priezvisko a jej dcéra, ktorá už mala síce krátko pred 18-tko si tiež zmenila podľa nej, pričom si mohla už nechať to pôvodné, veď čo vie, či sa onedlho náhodou nebude vydávať tiež, že ? Tak na čo si toľko krát v živote meniť priezviská ? Na porazenie a pritom mnohí starí známy ju už ani nemusia poznať v budúcnosti, keď ju poznajú z minulosti pod pôvodným ? Takže stráca tým tiež kamarátov, teda aspoň starých známych :-) Ale ako to je pri mužskom pohlaví, teda synovi, ak si matka po sobáši zmení priezvisko, tak to už neviem, ale domnievam sa, že by sa to asi malo dať tiež, lebo všade na úradných záznamoch napr. vidím, že vlastník pozemku napr. Jozef Baláž, rod. Baláž, takže asi ten pôvod priezviska vystihujúci jeho rodinný pôvod tam nebude len tak pre parádu, že ? Tiež si pamätám, kedy sa môj známy volal najprv napr. Pavľak a potom už nejako ináč, a to tuším, že v 40-tke zmenil meno, ale aj sused, s matkou žili v jednej domácnosti aj spolu s otcom, ale neboli ešte vydatý a potom už ako boli v manželskom zväzku, tak si zmenil priezvisko na nové aj ich syn, takže dá sa to. Ale aj veľa žien dnes ak sa vydá, tak darmo, že nie je celebrita, aby to bolo jej umelecké meno, ale aj tak si necháva pôvodné priezvisko, možno len kvôli tomu, že pre "istotu", ak by sa predsa len ešte raz rozvádzala, alebo ostala vdovou a vydávala sa nanovo, tak, že by z toho náhodou nezmagorela alebo nemala nejakú demenciu. Tiež napr. moja suseda sa celých 20 rokov volala rovnako, teda bývala s iným manželom, potom rozviedla, čím manžel od nej odišiel do svojho a zostala doma len s dcérou, potom sa s ďalších znovu zosobášila, čiže zmenila priezvisko, ale stále ju volám ešte podľa pôvodného priezviska, teda pre mňa je taká istá a dcéra sa už tiež volá ani neviem jak, lebo sa už tiež 2x vydávala, teda prvé manželstvo jej nevyšlo, lebo sa brala len na krátko, deti ma tiež s dvoma rôznymi chlapmi, proste v živote sú aj také prípade. Alebo aj žena používa 2 priezviska súčasne, teda to rodné a to nové svojho manžela, napr. Kapitančíková Madejová. Takže k tomu asi len takto . . .