Asi pred 3.h som sa dozvedela informaciu,ktora sa ma neprijemne dotkla.Mame dlhorocnych priatelov-manzelsky par v Bratislave.Otec ma v sucasnej dobe zdravotne problemy.Preto otcovi ten muz z vlastnej iniciativy vybavil doktora v nemocnici u nich v Bratislave.Otec mal pricestovat rano na tie vysetrenia.No oni trvali na tom,aby otec pricestoval uz vecer a prespal u nich.Trvali na tom,ze je to tak lepsie a pohodlnejsie kvoli absolvovaniu lekarskych vysetreni.Tak ja som kvoli prichodu otca nakupila 2.cele kurence,ryzu,zeleninu k rizotu,cerstvu zeleninu na salat,brokolicu a smotanu na polievku.Aj koreniny.Vsetko potrebne som nakupila,vzala som to k nim a u nich som potom z tohto navarila komplet jedlo.Polievku,hlavne jedlo,salat.Proste aby oni nemali vydavky a starosti kvoli tomu,ze mal prist moj otec (ja byvam na internate,studujem).Tak dnes rano isli obaja spolocne do nemocnice. Potom do druhej nemocnice isli na rontgen.Po vysetreniach isli k nim domov,naobedovali sa vsetci z toho,co som den predtym u nich navarila.A odviezli potom poobede otca na vlak domov.
Telefonovala som dnes vecer s otcom,ci pricestoval poobede v poriadku domov,no a medzi recou mi spomenul,co sa stalo.Otec mal pre toho muza (obaja su uz dochodcovia),pripravenych 50€ na benzin,co s nim dotycny jazdil.No a ten muz sam od seba zacal rozpravat na tuto temu-ze ci mu da otec peniaze,lebo vsak nebeha jeho auto na vodu,okrem benzinu spominal amortizaciu vozidla,svoju stratu casu-ze s mojim otcom bol,ze mu vybavil vysetrenie,lekara.Bolo toho viac.Otca sa tieto reci dost dotkli-vytiahol preto 100€ a dal mu ich.
Oboch nas to s otcom zaskocilo.Lebo otec k nim do Bratidlavy malokedy chodi.Mozno 1-2.krat rocne.Na par hodin.Maximalne na 1.den aj s prespanim,potom uz ide prec.
Nikdy na nas dotycni ludia financne nedoplacali.Skor naopak.Mame chatu-kam oni chodia rok co rok na 1-2tyzdne na dovolenku.Vzdy so sebou zoberu aj dceru s vnuckou.Pride tam za nimi aj zat niekedy.Dokonca chatu vypytali uz aj pre ich syna so zenou,ktori tam tiez 1.tyzden boli.Vzdy su u nas na chate zadarmo.Asi si viete predstavit,ake su to vydavky na vodu,elektrinu,atd,ked 2-3tyzdne tam byva aj 5.ludi.Ked k nam pridu-otec im vzdy nabali plne auto potravin,aby nemuseli oni nic kupovat.Zeleninu,ovocie im otec vsetko zo zahrady bio dava,alebo im on vsetko nakupi.Vzdy im plno masa da,chleby,vajcia.Vsetko. Ked su u nas,pozyva a plati im vylety,kupele,restauracie. A to nehovorim,ze ked su vianove,velka noc-vzdy im posle po mne plno klobasok,huriek,ovocia,zakuskov pre nichna sviatky. Aj teraz,ked tam k nim prisiel,doniesol im 10kg jablk, flasu,bonbonieru. Velmi ma to preto zaskocilo-ako si tento clovek vypytal peniaze od otca. Lebo otec je velmi srdecny,stedry clovek,dobrak od kostia,a ked som toto pocula,velmi sa ma to dotklo.Aj otec bol zaskoceny,vzalo ho to. Dotycny mi vecer pisal 3.sms,ale ja som nebola schopna mu odpisat. Velmi ma ludsky sklamal,ako si vypytal tieto peniaze. Skor som sa potrebovala iba vyrozpravat.Rozmyslam,ze dotycnemu najblizsie poviem,ze ma jeho spravanie sklamalo.Chcem obmedzit nase stretnutia na minimum.Vy by ste ako reagovali na mojom mieste? Lebo otec nechce,aby som tomu muzovi nieco hovorila
Sklamanie z blizkeho cloveka
Ked idete k nim spat, tak na tom len stracate, aby si ty vedela. Naozaj je hotel lepsie riesenie. Ked sa s nimi budete chciet nabuduce stretnut, chodte do hotela, tam mate v cene aj ranajky a s vasimi znamymi sa stretnete niekde v cukrarni. Lebo v restike vy hrozilo, ze si od vas vypytaju zaplatit cely obed, objednaju drahotu pravdaze. A v krcme by hrozilo, ze si vypytaju drahy chlast a vam ho daju zaplatit. Cukraren je najlacnejsie miesto, nanajvys kavu a zakusok by ste im zaplatili, co vas vyjde podstatne lacnejsie ako zabijat sliepky, kacice a este aj prasa, ked k nim chcete prist a zaplnit im mäsom celu mraznicku, este aj navarit a 100 € zaplatit, lebo si vyuctovali stratu drahocenneho casu. KAMARAT NA NEZAPLATENIE. Alebo na nedoplatenie, lebo sa nedoplatis :)
To je pravda, ze hotel a taxi vyjde lacnejsie. V Bratislave si vies aj v den nastupu do hotela zabookovat hotelovu izbu za 30 - 50 € na noc, to su take najlepsie ceny. A ten taxik ta za 10, maximalne 15 € odvezie, kam chces. Nehovoriac o tom, ze zabookujete hotel, ktory je priamo pred nemocnicou, tak si vydavky za taxik mozte odratat. Ked si pozriete na internete mapu, mhd, a podobne, tak si viete najst aj spoje, autobusy, trolejbusy, elektricky... A nemusite ani na ten taxik.
Alebo ked ten kontakt s nimi nechcete nadobro zrusit, tak pri najblizsej prilezitosti, ked pojdu na chatu, nech si minimalne energie zaplatia. Lebo ine necakajte, len to, ze ked na tu chatu pojdu, este vam daju, aby ste im zaplatili aj ich benzin, co tam sli??? Alebo sa na tu vasu chatu nadobro nastahuju a budu sa z vas rehotat, ze im zaplatite vodu, energie a vsetko a oni si ta zadara byvaju??? Rozmyslaj trosku.
Jedna vec je byt dobry clovek, druha vec je nechat sa okradat. Clovek moze byt dobry a zaroven sa nenechat okradat. Len musi poznat, kde je ta hranica. A ked ju nahodou prekrocil, vratit sa z cesty, podla moznosti z kratsej cesty spät´
Jeee presne to iste mi urobil svagor :) Kasli na to nic im nehovor ani nepis oni to nepochopia - rozmyslaju inak ako ty. Zariad sa - nabuduce hotel a taxi - vyjde to lacnejsie ;)
Pride mi to divne ked chodia na vasu chatu. Akoze pochopil by som kebyze to spravi znamy aj ked mi pride system ze pozvem a potom taham peniaze dost divny. Imho mal to povedat dopredu. Na tvojom mieste to neriesim, spravam sa knim podobne ako predtym a ked budu chciet ist zase na chatu tak im povedat ze voda netecie zadarmo a bla bla pozri si co stoja podobne chaty v okoli a pytaj od nich peniaze ak chcu prist. Ja osobne s tym nemam problem ked ma niekto pocit ze na mna doplaca aby sme si uctovali laskavosti.
Ten clovek zneuziva vasu dobrotu. Dovoluje si stale viac a viac... A aj si bude, ked ho nestopnete. Plus to vypytanie si penazi od tvojho otca bolo asi tolko, ze tym dal tvojmu otcovi jasne najavo, za koho ho ma. Za somara, za debila, za hlupaka, ktory dnes dal stovku a pri najblizsom stretnuti vylozi asi 500, alebo aj 1000 €. Staci si len vypytat, no nie? Ten chlap, co si od tvojho otca vypytal tu stovku, je bezcitne hovädo a dobre sa mu za chrbtom vysmeje, so svojou rodinou si bude doma tukat prstom na celo a rehotat sa z tvojho otca, aky bol naivny dobracisko, ze peniaze rozdava, posmesky si z neho robit, a tak dalej... A ale ze uz vobec nie nieco take, ze aby tvojho otca povazoval za rovnocenneho cloveka a za priatela. nie, nie a este raz nie. On tvojho otca povazuje iba za svoju obet´... aj celu vasu rodinu povazuje za svoje obete. Vy ste si ich tak naucili: strkali ste im potraviny, peniaze a kadeco a aj chatu zadara ste im dali a stale davate, oni si uz na to zvykli. Tu existuju dve moznosti, ako tento problem riesit:
JEDNA MOZNOST je, ze im poviete narovinu, co si o nich myslite a zrusite cele kamaratstvo. Narovinu, priamo.
DRUHA MOZNOST je, ze ked nahodou nemate odvahu povedat im to narovinu, chcete sa hrat pred nimi aj nadalej na slusnuckych, dobruckych a milych, tak potom im to nepovedzte, ale zvolte taktiku NEPRIAMEHO DAVANIA IM NAJAVO, ze to uz prehnali a to taktiku taku, ze ked budu oni chciet chatu, poviete im, ze chata je uz obsadena a nejde to, ked sa budu chciet s vami stretnut, poviete im, ze nemate cas, nebudete im dvihat hovory a odpovedat na sms... a podobne. Proste sa im budete vyhybat. Ano, jedna vec je byt srdecny a dobry clovek, stedry dobracisko od kosti... ktoreho dobrotu si ale iny clovek vazi a ina vec je, ked si jeho dobrotu iny clovek nevazi. Tvoj otec ponukne niekomu svoj prst a ten dotycny mu zhltne celu ruku. Tvoj otec ponukne niekomu celu svoju ruku a ten dotycny ho zozerie celeho. Vtiahne do hovna, do sraciek a este za chrbotm si z neho bude posmesky robit. Dobrych a srdecnych ludi je na tomto svete malo a treba si ich vazit. Ked nam ponuknu malo, byt vdacny za malo. Ale nepytat este viac. Iba nenazranec a lakomec, zneuzivac dobroty, posmeskar a opovrhovac - proste po kazdej stranke zly clovek pyta viac. Oni v skutocnosti ani o teba, ani o tvojho otca a o tvoju rodinu nestoja. Vy ste pre nich obycajne nuly, NEMAJU VAS ZA NIC, MAJU VAS ZA HOVNO!!! Iba si uzivaju vyhody, ktore z vas maju. Myslis si, ze keby k niecomu doslo, ze by vam pomohli? Nepomohli, pokial by z toho nemali vyhodu, financny osoh. Ako sa hovori, v nudzi poznas priatela. Povazujte teda za svojich skutocnych priatelov tych, ktori vam v nudzi pomohli, ale nezistne, automaticky a nic zato neziadali.
Vy ste pravdepodobne z malej dediny a oni su z velkeho mesta. Dedinsky a mestsky typ cloveka zmysla odlisne. Na malych dedinach si este ludia vedia trosku aj pomoct v tom zmysle, ze si navzajom nieco daruju. Jeden urobi zabijacku a da vam klobasu. Vy kupite kozu a date mu mlieko. A poviete mu, ze ste nezabudli na tu klobasu, co vam dal, tak reku za to ma teraz od vas mlieko. Jedna babka chova kacice a husi, driape perie a daruje vam vankus. Vy jej tiez za to date mlieko. Ludia maju nieco. Kazdy ma nieco, ale nikto nema vsetko. Ale ked uz niekto nieco ma, ma toho nazvys. Jedna koza vam da tolko mlieka, ze vy to sami nevypijete. Aby nevyslo nazmar, darujete ho niekomu. Z jednej zabitej svine ma clovek tolko klobas, ze ich sam so svojou rodinou nezje. Aby nevysli nazmar, daruje ich niekomu. Mohol by ich aj vyhodit, ale naco by to robil? Aby vysli nazmar, ked niekto iny moze mat z nich osoh? A podobne. Dalsi dopestuje v zahrade papriku, ale ma jej tak vela, ze by ju sam nezjedol. Tak ju niekou daruje, aby nevysla nazmar. Zacne sa to tym, ze clovek sa pristahuje na dedinu a od niekoho nieco dostane. Aj sa cuduje, ze ako je to mozne, ze mu len tak nezistne niekto nieco dal. Lebo v meste na to nebol zvyknuty, ze by mu niekto nieco dal. A pokial ma charakter a ludsku stranku svojej osobnosti v poriadku, tak porozmysla, ako sa mu odvdacit. Nebude len hrabat, hrabat a od kazdeho vsetko brat... Ale sa zamysli, co by mu za to mohol dat a nieco mu da. Ale pokial nema charakterovu a ludsku stranku v poriadku a je to zly clovek, tak nielen vezme a zhrabne vsetko bez vdacnosti a bez zamyslenia sa nad tym, co by mu za to mohol dat, ale bude brat stale viac a viac a este si bude aj stale viac pytat, posmesky si z dobreho cloveka robit a za somara ho mat.
RIESENIE: ked je tvoj otec dobracisko od kosti, srdecny a rad dava, aj sam by sa rozdal, tak nech nedava bezcharakternym a bezcitnym hovädam - Bratislavcanom. Od nich sa nedocka ani vdacnosti, ani protihodnoty za svoje dary a ani svojim dobrym charakteorm, ani zivotnym prikladom zleho cloveka na dobreho nepremeni, iba sam seba pred zlym clovekom na somara a na hlupaka, na posmech obrati. Za co? Za svoju dobrotu. Tu plati za dobrotu na zobrotu, co si aj potvrdilo. Ale ked tvoj otec chce davat, nech dava len obyvatelom vasej dediny, ktorych povazuje za dobrych ludi a ktorych dobre pozna. Nech zhodnoti, ktory clovek je dobry clovek a zasluzi si od neho nieco dostat a ktory clovek je zly clovek a nezasluzi si od neho dostat nic. A podla toho nech sa chova. S hentymi sa uz nestretavajte, vy nie ste povinni strkat im pecene holuby do huby. A financovat. Nech sa staraju sami o seba.
Ja som bola tiez raz niekym takto vyuzivana. Nemala som vtedy nic a on mal nazgrlene. A este pytal odo mna. Davala som, ale stopla som to a odvtedy je zo mna ovela stastnejsi clovek.
Nevravim ze Ja na tvojom mieste by som nebol sklamany z toho co sa udialo, ale zase treba sa aj vediet postavit za svoje ked sa ti nieco nepaci. Do mna keby niekto zacal hentak pindat urcite by som nevytiahol Este dalsie peniaze ze na tumas vezmi si hlavne nech si Ty spokojny. Ludia sme chamtivi, a naozaj minimalne sa stretnes s bezpodmienecnou pomocou. Mozno ste jednoducho taki ludia co sa lahko daju zmanipulovat a obalamutit o peniaze. A ludia to vyuziju. Sam to vidim aj na sebe, ze su situacie ked bojujem Sam so sebou aby som takto neodrbal... A aj vo vlastnej rodine to vidim. Surodenci sa do krvy povadia kvoli pozemkom ked rodicia(vlastnici) Este poziju aj desatrocia. To som uz odbocil zase, co chcem povedat je ze Ja byt tebou sa naucim postavit za seba, ale kontakt s tymi ludmi neprerusujem. Ved aj Oni vam pomohli ci nie?