Prehnane rozhadzuje peniaze

Príspevok v téme: Prehnane rozhadzuje peniaze
dianka_l

Zdravím,

čo si myslíte o človeku ( ide o môjho partnera ), ktorý prehnane rozhadzuje peniaze. Aspoň mne to tak príde. Napríklad ideme do obchodu kúpiť potraviny. Ja som od nás z domu naučená pozerať si, čo je výhodné v akcii, no on mi takéto veci vyhadzuje z vozíka a dáva tam rovnaké ale drahšie. Kupuje zbytočne drahé potraviny, drahé vína na večer, vyhadzuje dosť za značkové oblečenie čo mu chodí až z USA. Nedávno si kúpil uplne nový Iphone a hneď si pokupoval aplikácie, čo mesačne platí len aby mal full verzie..pritom ja existujem aj bez takýchto verzii v obyč. telefone, ktorým opovrhuje, minule ani nechcel dvihnuť hovor na mojom mobile lebo to je podradná značka a on ani s tym akože nevie robiť.... Do práce to má kusok priamo MHD, ale radšej ide autom aj keď potom platí celodenné státie a trčí v zápche.
Myslím to z dlhodobého hľadiska...keď raz budeme mať spoločný rozpočet, neviem si to predstaviť..lebo on ako vyslovene pohrdavo rozprava ked vidí že kupim nejaké lacnejšie neznačkové veci. Myslím, že v buducnosti by do spoločnej domácnosti možno aj trval na tom aby nakupoval on. Pritom nezarába vobec nadštandardne. Je schopny žiť par dni aj z posledného eura pred výplatou len aby mal vysoký štandard do ďalšej výplaty ( aj ked neušetrí nič)
Je to len tým, že sme z iného prostredia? Mňa učili rodičia hospodáriť s peniazmi, neoplieskať všetko a jeho zrejme naopak.
Ako mu to mám vysvetliť, aby utracal normálne s rozumom, ved keby raz mame rodinu tak sme po uši v dlhoch takýmto štýlom života.

dalsi

Marnotratny, lachkomyselny, zrejme ani vobec nema perspektivne ciele, nemysli na buducnost, lebo tam treba ela vela penazi, a urcite by ich takto neminal.
Ukazala si ho sem fakt v zlom, no ktovie, mozno je vsetko v poriadku, ved nech si dopraje luksusnejsi mobil, ak to bolo jeho snom, mozo su to jeho prve peniaze v zivote, tak si ich chce uzit, a potom ho to prejde, a zacne zit hospodarne. Cize to by pekne sedelo na cerstvo zarabajucich ludi.

if

Niekomu bola zistena intolerancia glutenu, ale bez celiakie. Ten clovek ale necitil, ze by mu bezny psenicny chlieb skodil, ale siel si kupit do najdrahsieho bio obchodu bezlepkovy chlebik a cely den ho neskutocne bolela hlava a vracal, toto sa opakovalo denne, az sa vratil k pseninemu. A uz nemal problem. Dovod problemu: ten clovek mal sice glutenovu intoleranciu, ale len velmi slabucku, vlastne takmer ziadnu. Mal ale velmi slinu sorbitovu intoleranciu a do lacneho cerstveho psenicneho chleba sorbit ako konzervacna latka nevstupoval, ale do predrazeneho mäkkuckeho chlebika zabaleneho v sacku s napisom spotrebujte o rok, tam sorbit vstupoval a doslova bol ten chlieb tym sorbitom zamoreny. Nehovoriac o tom, ze nebolo veru jedineho bezsorbitoveho chleba v celom Bio obchode. Ten clovek o svojej sorbitovej intolerancii najskor nevedel, ale ked sa dozvedel, hned mu zasvietila kontrolka, ze aha, toto je to!!! Nehovoriac o tom, ze sorbit bol skoro vo vsetkych vyrobkoch, ktore pochadzali z bio obchodu. Ako ho obsahovali kysle uhorky z bio obchodu tak aj z beznych obchodov. Ako ho obsahovali pastety a rybicky z lacnych obchodov, tak aj z draheho bio obchodu. Ako ho obsahoval kecup z lacneho obchodu, tak aj z bio obchodu, poprezeral si chudak vsetko a zistil, ze... sice ma niekolko oblubenych vyrobkov z bio obchodu, ktore ten sorbit neobsahuju, ale v konecnom dosledku nijako nezhresi, ked navstivi aj lacnejsie obchody a kupi si aj tam lacnejsie potraviny, lebo tam je bezsorbitovych vyrobkov (akychkolvek druhov tovarov) omnoho väcsi vyber a aby netrpel bolestou hlavy a aby negrcal denne, na to nepotrebuje minut majland v drahych bio obchodoch, nakolkko aj v lacnych obchodoch najde bezsorbitove vyrobky, dokonca napriklad z takeho kecupu aj väcsi vyber.
NIE JE VSETKO ZLATO, CO SA BLYSTÍ VYSOKOU CENOU NA OBALE.
A kto si myslí, ze je, ten viac strati ako ziska.

Matyo

Myslím si, že kupovanie potravín iba podľa ceny je škodlivé pre vlastné zdravie. Lacné potraviny sú plné konzervantov, solí, cukrov a tukov a majú veľmi nízku výživovú hodnotu, tzn. musíš ich zjesť viac, aby ti dodali rovnako energie ako drahšia a kvalitnejšia potravina v menšom množstve, takže v tomto by som s ním aj súhlasil. Čo sa týka značkového oblečenia, elektroniky a pod., tak záleží na jeho príjme. Iphone je skutočne predražená a zbytočná hračka. Pokiaľ však nedokáže vyžiť z výplaty do konca mesiaca kvôli márnotratnosti, tak by si sa mala zamyslieť nad ním ako mužom svojho života a budúcim otcom tvojich detí...

JEyr

Taketo pripady poznam. Kazdy sme iny, no on je proste povrchny. Nemyslim si ze ho dokazes donutit, resp. zmenit v tomto. Mozno na chvilu ale ludia sa nemenia ostane rovnaky. Ak je na to zviknuty tak to tak proste bude. Ak snim chces ostat do buducna a bojis sa ako to bude tak nemajte spolocny rtozpocet kazdy majte to svoje, je to uplne normalne.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Moto: Pokiaľ chceš niečo dosiahnuť musíš tvrdo pracovať. Som profesionál na grafické práce napr. www.ocity.net a fitnes stravu. Pokiaľ potrebuje niekto pomôcť napíšte.

ty8

Priateľa nezmeníš, má to v sebe hlboko zakorenené. Problém je, že málo zarobí, teda nič nenašetrí, typ žiť nad svoju úroveň. Keď sa zoberiete, riešením budú dva samostatné účty s tým, že ťarcha hlavných výdavkov za domácnosť bude na tebe. To sa ešte dá utiahnuť, keď jeden ťahá a 2-3 členovia domácnosti sa vezú, horšie je ak z toho máš sama financovať hypotéku na spoločné bývanie. Potom budeš jesť lacné a podradné potraviny a partner si dopraje predražené bio, row, produkty z DM a pod. V budúcnosti to bude ťažké, ty budeš šetrič, nič si nedopraješ, staré topánky, budeš ťahať domácnosť, bývanie a priateľ prispeje maximálne na stravu za seba a zbytok rozfláka.

Jax

A ako hospodarite? Kolko si setrite, kde byvate? Z toho co pises to nie je partner na zivot, iba na robenie dojmu.
Iste treba si aj dopriat, ale zas treba mat mieru. Ten tvoj ju zjavne nema, skusil by som vazny rozhovor, vyjasnit si priority. Ale obavam sa ze riesenie je len jedno a to poznas.

1234tema

if: ty mas očividne riadny problém, už vo viacerych témach som videla, že ľudí delis na bohatých a chudobných, tých pre teba ,,bohatých,, mas automaticky za rozmaznanych debilov a neviem čo ešte, mas riadny komplex a o tej tvojej strednej škole sme už tiež poculi, v prvom rade pomôž najprv sebe a až potom raď druhým

uprimnazena1

ahoj to je jeden uhol pohladu ale povedzme si uprimne... kedy si clovek uzije zivot ked nie v mladosti v 50tke? Predpokladam ze ste mlady par chalan si proste rad dopraje... Pozri ja som cely zivot zila ako chudera setrila som ako hlupa... chodila v jednom a tom istom obleceni a nic si nedopriala.... ziadne pekne oblecenie ziadna zabava vonku s kamarátkami ziadne pekne vylety ani zaluby..... cely zivot setris potom pride choroba a co teraz? doteraz clovek nezil lebo setril kde mohol a potom uz vôbec.... na slovensku z nasich platov nemas ani motivaciu ... peniaze boli su a budu ale davat ich doma do ponozky a chodit len po zlavach a nedopriat si je tiez chore podla mna... zivot mame len jeden

if

Teraz k veci: Ked sa skromne dievca z chudobnej rodiny da dokopy s jedinacikom a rozmaznanym rozmaznancatom hlupym, ktoremu rodicia dali vsetko a ktoreho vlastni rodicia opovrhovali vecami na akciu a tovarmi znaciek COOP, CLEVER, a podobne, ale kupovali len drahe, tak on tymto spravanim "napáchol" doma a uz s tym nic nespravis. Bohati rodicia mu dali vsetko, rozmaznali ho a nenaucili ho, ze v zivote nemoze mat vsetko, co chce. Do buducnosti ti hrozi, moja mila, vies, co? Ze ked ten chlap nebude mat na znackove veci, povybera uvery a narobi si dlhy a aj tak si kupi znackove veci. Jemu este nedoslo, ze svet nestoji a nepada na znackach a na najdrahsom obleceni, pricom oblecenie rovnakej kvality, pripadne aj lepsej, by mu vedela usit aj vlastna mamicka, keby bola krajcirka a keby vedela sit. Je to este hlupe a nevyzrete decko, ked si takto velmi zaklada na znackach a s najväcsou pravdepodobnostou z toho nikdy nevyrastie. Viem, o com pisem, mali sme takych plnu triedu. Na strednej. A co je dnes s nimi? S tymi ktorych rodicia su uz bud na dochodku, alebo v hrobe? No: maju, prosim pekne, hypoteky na krku a splacat budu do 60. Ale ziadna skromnost ani v obliekani, ani v jedeni a ani v kupovani drahej elektroniky, taktiez v kupovani nehnutelností. A tiez som poznala mlady par (nemaju ani 25 toho casu), pracovali obaja v zahranici, ubytovanie a stravu mali zdarma a 1500 netto... neminuli tam jediny cent. Zamestnavatel im povedal, ze musia nosit cierne nohavice a modre tricka, ledva dokazali kupit po jednom kuse, teda chlapec pre seba jedno tricko a jedny gate, dievca pre seba jedno tricko a jedny gate a boli schopni si to kazdy den prat, len aby nemuseli kupit dalsie kusy oblecenia. Takze za cele roky, co tam robili, ich jediny vydavok predstavolval 20 € pre chalana a 20 € pre babu, lebo jedno tricko 10 a jedny nohavice tiez 10. Vratili sa domov a maju na byt. Kto chce, usetri a kto nechce... alebo nevie... Deti z bohatych rodin su obycajne velmi pysne a namyslene, opovrhovacne a myslia si, ze su nieco viac ako ostatni, len kvoli znackovemu obleceniu a hrubym zlatym retaziam na krku. Nikdy nebude vediet hospodarit ten, koho doma rodicia naucili len rozhadzovat. Ruky prec od takeho chlapa. Cim skor pojdete od seba, tym lepsie. A nech si hlada inu. Z bohatej rodiny jedinacika rozmaznaneho - take dievca nech si hlada a bude stastny.