Dobrý deň.
Máte tu niekto alebo mal zubný strojček? Alebo vaša dcéra alebo syn? Prosím čo to všetko obnáša? V akej cenovej relácii to asi je? Počula som že prvé týždne sa nedá jesť ako je to bolestivé, a keď sa to dáva dole tak môžu zostať fľaky na zuboch. A niektoré potraviny sa nemôžu vôbec jesť...
Zubný strojček
Nie je zač :) Podľa mňa to určite stojí za to, ja som mala trojku hornú vyrastajúcu úplne od vrchu ďasna, medzi dvojkou a 4 som mala tak milimeter medzeru a tá 3 bola dosť bacuľatá, od minulej jari sa mi už kompletne tá 3 zaradila a nie je to vôbec vidno ^^ Aj spodok sa mi pekne vyrovnal, takže za mňa veľká spokojnosť.
@Zuzuliik Ďakujem :), jediný svetlý bod je pre mňa že po pár rokoch budem mať snáď pekné rovné zuby
Ja mám zubný strojček približne rok a teda prináša to dosť komplikácii, obmedzení ale aj nejaké plusy.
Cena - cenovo je to teda dosť "náročné", viem že mne sa za samotné lepenie oboch častí (horný aj dolný) platilo okolo 400€ (neviem si spomenúť presné ceny, ale viem že čo jedna časť to okolo 200-250€). Mesačné kontroly+menenie gumičiek/pružiniek stojí cca 14€ za obe časti, polovicu ak máš iba horný/dolný.
Začiatky - asi najhoršia vec. Prvý deň je tam strach čokoľvek jesť, ale na to sa behom pár týždňov dá v pohode navyknúť. Na prvý týždeň-dva (záleží od toho, kto má aké krivé zuby) treba jesť čisto iba polievky, výživy, jogurty, kaše... Resp. nevadí ak sa je aj niečo iné, ale za tú bolesť to naozaj nestojí.
Jedlo - samozrejme s tým prichádzajú aj obmedzenia, hlavne na ovocie, tvrdé potraviny a jedlá napríklad s makom a mletými orechmi, po nich vždy treba dôkladne medzizubnou kefou prečistiť okolie zámkov, lebo to je doslova všade. Ďalej žuvačky - neodporúčajú sa, ale 90% ľudí so strojčekom z môjho okolia ich často má a nemajú problém s odliepaním. Ja teda neriskujem, ale raz za čas si žuvačku dám :) Ďalej sa tiež nemá jesť jablko (ako celok, pokrájané aspoň na polovicu/štyri časti), kukurica (tá jedine z konzervy) a ďalšie také tie tvrdšie ovocia alebo zelenina guľatého tvaru. Okrem týchto vecí vyššie ja teda jem všetko a nemám problémy s odliepaním ani nejakým poškodením. Často zubárky hrozia tým, že sa nemajú jesť ani chleby, rožky ako celok (napr. desiata, vraj sa má krájať na menšie časti) ale ja ich tak denne jedávam a nikdy som s tým nemala problém.
Ak by ste mali ďalšie otázky, rada zodpoviem :)