Ahojte. ake su plusy kontaktnych sosoviek? mam dost silne dioptrie a rozmyslam nad sosovkami... v com su ich minusy? dakujem
Kontaktne sosovky. plusy a minusy nosenia
Ahoj,
ja nosím šošovky už celé roky. Mávala som zápaly, ale teraz som sa naučila, ako s nimi narábať správne.
Najdôležitejšie je dodržiavať prísnu hygienu. Ja si šošovky poriadne prepláchnem aj keď si ich nasadzujem, aj keď si ich vyberám,. Samozrejme, vždy len roztokom, nikdy nie vodou! Keď si ich nasadím, vylejem roztok z puzdierka, prepláchnem puzdierko (roztokom, nie vodou!) a večer nalejem čerstvý roztok. Taktiež, keď idem manipulovať zo šošovkami, či už nasadzujem, alebo vyberám, tak vždy poriadne umyjem ruky mydlom, ale nesuším, len vzduchom (lebo sa ti môže vlákno z uteráku nalepiť na šošovku a potom to reže v oku).
Ja som aj alergik, takže vysúšanie očí šošovkami je u mňa ešte väčšie. Ale kúpila som si zvlhčujúce kvapky, ja mám od Dr.Maxa asi za 2-3 eurá, a hneď mi to pekne zvlhčí oči. Takže ani tam problém nie je.
Tiež je veľmi dôležité dodržiavať dobu nosenia - jednak to, či sú mesačné, dvojtýždňové a podobne. Údajne je lepšie, čím je doba používania kratšia, ale ja používam mesačné a som spokojná. Ale taktiež treba rozlišovať, či sú aj na prespávanie - väčšina nie je, a v takých nesmieš zaspať, lebo môže byť z toho malér.
Keď si budeš kupovať šošovky, všímaj si aj materiál - je lepší taký, čo má čo najvyššiu priepustnosť kyslíka. (alebo väčší obsah vody). Ja mám aktuálne šošovky zo silikón -hydrogélu, a tie majú veľkú priepustnosť. Sú dosť tenké, takže sa ťažšie dávajú do oka, ale skoro ich potom necítim.
Ja ako najväčšie negatívum vnímam len tú manipuláciu - niekedy sa aj ja natrápim, hlavne pri vyberaní. iných negatív by som sa nebála, lebo keď dodržiavaš hygienu, tak sa netreba báť. Možno ešte cena, ale v dnešnej dobe sú aj ceny fajn.
Pozitív je veľmi veľa, nepadajú ti, tak ako okuliare, netreba si ich stále naprávať, ľahšie sa ti športuje, nezavadzajú pri ležaní, v lete nemáš problém so slnečnými okuliarmi, nebojíš sa, že si ich rozbiješ. Ja napríklad okuliare nenávidím, pripadám si v nich škaredá, preto sú šošovky moja spása.
PS.: ak sa pre šošovky rozhodneš, určite si prvé vyskúšaj u očného/ alebo v optike. Musia ti poriadne premerať parametre oka, inak by ťa mohli šošovky rezať. :)
Veľa šťastia pri rozhodovaní, ale určite sa toho neboj :)
Ahoj,
ja nosím šošovky už celé roky. Mávala som zápaly, ale teraz som sa naučila, ako s nimi narábať správne.
Najdôležitejšie je dodržiavať prísnu hygienu. Ja si šošovky poriadne prepláchnem aj keď si ich nasadzujem, aj keď si ich vyberám,. Samozrejme, vždy len roztokom, nikdy nie vodou! Keď si ich nasadím, vylejem roztok z puzdierka, prepláchnem puzdierko (roztokom, nie vodou!) a večer nalejem čerstvý roztok. Taktiež, keď idem manipulovať zo šošovkami, či už nasadzujem, alebo vyberám, tak vždy poriadne umyjem ruky mydlom, ale nesuším, len vzduchom (lebo sa ti môže vlákno z uteráku nalepiť na šošovku a potom to reže v oku).
Ja som aj alergik, takže vysúšanie očí šošovkami je u mňa ešte väčšie. Ale kúpila som si zvlhčujúce kvapky, ja mám od Dr.Maxa asi za 2-3 eurá, a hneď mi to pekne zvlhčí oči. Takže ani tam problém nie je.
Tiež je veľmi dôležité dodržiavať dobu nosenia - jednak to, či sú mesačné, dvojtýždňové a podobne. Údajne je lepšie, čím je doba používania kratšia, ale ja používam mesačné a som spokojná. Ale taktiež treba rozlišovať, či sú aj na prespávanie - väčšina nie je, a v takých nesmieš zaspať, lebo môže byť z toho malér.
Keď si budeš kupovať šošovky, všímaj si aj materiál - je lepší taký, čo má čo najvyššiu priepustnosť kyslíka. (alebo väčší obsah vody). Ja mám aktuálne šošovky zo silikón -hydrogélu, a tie majú veľkú priepustnosť. Sú dosť tenké, takže sa ťažšie dávajú do oka, ale skoro ich potom necítim.
Ja ako najväčšie negatívum vnímam len tú manipuláciu - niekedy sa aj ja natrápim, hlavne pri vyberaní. iných negatív by som sa nebála, lebo keď dodržiavaš hygienu, tak sa netreba báť. Možno ešte cena, ale v dnešnej dobe sú aj ceny fajn.
Pozitív je veľmi veľa, nepadajú ti, tak ako okuliare, netreba si ich stále naprávať, ľahšie sa ti športuje, nezavadzajú pri ležaní, v lete nemáš problém so slnečnými okuliarmi, nebojíš sa, že si ich rozbiješ. Ja napríklad okuliare nenávidím, pripadám si v nich škaredá, preto sú šošovky moja spása.
PS.: ak sa pre šošovky rozhodneš, určite si prvé vyskúšaj u očného/ alebo v optike. Musia ti poriadne premerať parametre oka, inak by ťa mohli šošovky rezať. :)
Veľa šťastia pri rozhodovaní, ale určite sa toho neboj :)
Prosím vás poraďte mi moja dcéra má 12 rokov a chce kontaktné šošovky zrak sa jej stále zhoršuje má 3 a hovorila mi že má pocit že potrebuje silnejšie od koľkých rokov sú šošovky ? Keď bude mat šošovky zrak sa jej bude zhoršovať stále ? Je krátkozraká (nevidí do diaľky ) Je možné ísť v 12 rokov na operáciu ? Sú šošovky pohodlne ? Prosím kto má skúsenosti nech napíše. Vopred za odpoved ďakujem
ja nosim sosovky 9 rokov, nemam kupene okuliare pricom mam dioptrie -4 a nikdy som nemala vobec ziadny problem - ani ked fuka, prsi, v klimatizovaných priestoroch, je zima a podobne, nikdy sa mi nezahmlievaju, nerežu ma, nevypadavaju mi z oka . Minusy by som videla že je to financne narocne (radsej som nikdy neratala kolko som penazi dala za tých 9 rokov) a je potrebne držat nejaký ten hygienický stnadard. Raz sa mi stalo že som isla do zahranicia - do bohom zabudnutej dediny a zabudla som roztok - mala som tie sosovky na ociach 20 dni bez vybratia a vobec nic.
..ja by som mala problém s vyberaním akurát tak..
Uz mam sosovky par rokov a este som nemala ziadne zapaly ani nic. Negativa, ktore som postrehla - ako bolo pisane, ked fuka klima napriklad priamo na tvar, vysusuju sa a zacne to byt trochu neprijemne. Tak isto aj ked vonku mrzne a fuka. Alebo ked som niekde na festivale a mam ich 24 hodin, vtedy sa trosku “zahmlievaju” (neviem ako to inak pomenovat). Ked s nimi zaspim na par hodin, tak stratia vlhkost a par minut trva, kym prestanu rezat. Ale toje asi vsetko a stane sa to parkrat za rok, takze je to zanedbatelne.
Ak s nimi budes zodpovedna, budes si umyvat ruky, vymienat roztok, davat na ne pozor, tak su urcite lepsou volbou ako okuliare :) a zase co si budeme hovorit, unyt ruky a naliat si cisty roztok ti zaberie minutku, tak kde je problem :)
Omen - ved tu strasis, pripajas sem clanky o vselijakych zapaloch a problemoch ktore nemusia ani suvisiet so sosovkami, niektori maju take problemy aj ked nikdy sosovky nenosili a viem ze neradis mne ale dotycna sa pytala aj na pozitiva a nie na najhorsie scenare co vsetko sa jej moze prihodit ked ich bude nosit.....
Nikkinka, si rozumné dievča! Tak nech nemáš žiadne problémy pri ich nosení! : )
beriem vsetky pozitiva aj negativa... samozrejme, ak mi nebudu vyhovovat alebo mi budu nejako skodit urcite ich nosit nebudem ;-) ale vyskusam ich urcite ;-)
@ Nikkinka : zdravie.pravda.sk
@ Nicollette, tvoj problém, že o negatívach nevieš, ale ak si si nevšimla, neradím tebe! Nechápeš? Na to poznám skvelý citát.