Dobry den,
chcel by som sa opytat na nejake informacie ohladne umeleho spanku. Ide o to, ze mojho otca po 3 operaciach criev drzali dlhodobo na jiske. Vcera vecer ho previezli na ARO kvoli obojstrannemu zapalu pluc. Dnes ma informovali, ze ho museli uviest do umeleho spanku kvoli chronickemu zapalu obliciek a zapalu pluc a nasadili mu silne ATB. Chcem sa spytat na nejake info ohladne umeleho spanku. Ci sa pacienti prebudia bezproblemov, su tam nejake rizika alebo ci existuje nieco co mozem este pre otca spravit. Dakujem peken
Umely spanok
Ahoj, umelého spánku sa nemusíš obávať, počas neho liečime, stabilizujeme všetky životné funkcie. Niektorí mávajú záblesky, ktoré sa môžu aj nemusia približovať skutočnosti. Pacient sa prebúdza postupne, vypnutím intravenózneho tlmenia. Pacienti môžu mať halucinácie, byť nekľudní, mimo reality, môžu mať živé sny, nevedia čo je skutočné a čo sa naozaj stalo - všetko je to spôsobené psychotropnými látkami a opiátmi ktoré pacient počas liečby v anestéze dostáva. Po doznení účinku sú však úplne normálni. Pri každej návšteve mu porozprávaj napríklad čo máte doma nové, podvedomky tvoj hlas bude na neho určite vplývať dobre. :).
To chudnutie je prirodzene, aj ked ta tlacia umelou vyzivou, tak organizmus si berie svoje vlastne zasoby , a okrem ineho si kazdy den berie do pol kila aktivnej svalovej hmoty.
A co sa tyka zazitkov a prezitych veci, tak v umelom spanku si mozog zije svoj vlastny zivot a tie sny su neuveritelne realisticke....
prebrali ma z umelého spánku po 155 hodinách intubácie v súvislosti s liečbou zriedkavého ochorenia akútny zápal príklopky s abscesiou (výskyt 1 prípad na 100 tisíc obyvateľov, to som si prečítal včera). Choroba mala veľmi agresívny priebeh, mal so šťastie s odvozom RZP a začiatkom liečby necelé 3 hodiny od jej prepuknutia. Intubácia je v tomto prípade možná len v umelom spánku, ten a šikovní lekári mi zachránili život. Čo všetko som počas neho "videl a zažil", ale aj po prebratí z neho (neuveriteľné miešanie skutočnosti a mojich predstáv ešte niekoľko dní pri "plnom vedomí"), je na samostatné spracovanie, dá to asi aj na krátku knihu ). Len jedna zo spomienok - počas umelého spánku, ale aj po prebudení z neho - som stále videl svoju manželku, volal som na ňu, nereagovala, strácala sa mi, odišla napr. do vedľajšej miestnosti, ja som bol na tzv. izolačke. Skutočnosť - na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny FN Trenčín ma manželka navštevovala počas povolených návštevných hodín každý deň aj s dcérou,návšteva trvala cca hodinu, ich prítomnosť som si reálne uvedomil na druhý ?(tretí) deň od skončenia umelého spánku. Ostatné "videnie" bola samozrejmé haluz (ako hovoria psychiatri). Len na okraj- po prebratí som na manželku reálne celý jeden deň volal, aby sa pri mne zastavila, až na upozornenie personálu, že som na oddelení, na ktorom sa zachraňujú životy a nie na tržnici, takže by bolo dobré, keby som bol ticho a nerušil ostatných pacientov, som s tým volaním prestal. Ich tvrdeniu, že manželka tu nie je a že príde ako každý deň po 16.00 hod. som samozrejme neveril. Vedel a videl som svoje. Takže keď išla o chvíľku manželka zase okolo mojej izolačky, tak som sa snažil na ňu mávať a posadiť sa na lôžku. Pritom som si vytrhol dve infúzie a za hroziace sebapoškodzovanie som bol na lôžko pripútaný oveľa tesnejšie ako predtým. V ten deň podvečer som manželku aj dcéru spoznal. Ako prvé som jej vyčítal, že si ma celé dni doteraz nevšímala a kvôli nej som si dnes vytrhol dve infúzie a som na lôžko pripútaný veľmi natesno .....
To len takú jednu čerstvú spomienku, do umelého spánku som bol uvedený 12.4.2018 tesne pred polnocou, trval takmer 160 hodín, tj.viac ako 6 a pol dňa. Pobyt na tzv. ARE skončil 24.4.2018, nasledovala liečba bakteriálneho obojstranného ťažkého zápalu pľúc, z oddelenia tuberkulózy a pľúcnych chorôb som bol prepustený 4.5.2018.
Na záver jedna poznámka - najhoršie bolo, že mi nikto nechcel veriť, že som už zdravý a že najlepšie by bolo, keby ma hnedˇ prepustili domov. O tom, že som už zdravý, som bol skalopevne presvedčený hneď potom, ako ma prebrali z umelého spánku. Veľmi presne si pamätám liečbu, ktorú som absolvoval na "druhom brehu", bola veľmi účinná a za dva dni som bol uzdravený (čo som robil na "druhom brehu" zostávajúcich takmer 5 dní mi nebolo jasné a napriek všetkej snahe mi nie je jasné doteraz, hoci viem o určitých aktivitách, ktoré som videl, ale uzavrel som to zatiaľ tým, že to nie je rozhodujúci problém).
Takže asi toľko jedna čerstvá skúsenosť. Umelého spánku sa nebojte, počas neho sa lieči. Že je sprevádzaný niektorými javmi, ktoré nevieme celkom presne "uchopiť" - vysvetliť a pochopiť - je iná vec, s tou sa treba vyrovnať. Skutočnosťou u mňa je napr že som schudol cca 10 kg (hlavne svalová hmota) a ešte aj týždeň po prepustení som slabý. Chodím, ale na stavanie stodoly to tak skoro ešte nevypadá.
Prezradim jedno male tajomstvo zdravotnickeho personalu.... tie zablesky vedomia v umelom spanku sa daju vyvolat a personal ich vyuziva ked potrebuju spolupracu pacienta napr pri umyvani zubov a pod. Zablesk vedomia sa da vyvolat, ked pacienta podrobis vonkajsiemu podnetu nad obvykly normal. Napr mu pretries mokrou utierkou tvár, alebo ho tzv preplesknes. Neboj , bolest on nevnima.
Ver mi to, mam to odskusane na vlastnej koži a potvrdil som si to hlbokym studiom mechanizmu umeleho spanku. Ale nedoporucujem aby si to robil sam. Poziadaj personal, lebo mozes nieco niekde pokaslat. A dozivotne vycitky svedomia nechces.
To citanie z knizky je dobra vec, lebo je dokazane ,ze hlas blizskej osoby je pozitivny vnem a zabezpeci pacientovi sen s prijemnym pribehom. Keby som chcel ist do maximu, tak by mu mala manzelka hm, hm, vyhonit a nieco mu pritom kludne rozpravat. To by mu zadovazila sen, na aky by potajomky spominal este dlhe roky. -)
neboj sa bude to dobre. on isto vnima, ze za nim chodite a to mu moze velmi pomoct
Takza otazka, podla mna mozes len dufat a verit, ze lekari spravia vsetko pre to, aby bol v poriadku
Co sa tyka rizík, nemusi sa prebudit a rovnako je riziko poskodenia mozgu alebo straty pamäte. Ale nie je to vysoke riziko.
Tiez bude pochudnuty, organizmus si napriek umelej vyzive berie dost zo svojich zasob, napr kazdy den v umelom spanku stoji cloveka do pol kila svalovej hmoty.
Qwerty, co presne chces vediet ? Ja som bol v novembri 2017 v umelom spanku po operacii akutnej pankreatitidy balthazar E s organovou komplikaciou.
Pocas umeleho spanku ,ak ta k nemu pustia, chod za nim a citaj mu nieco, ver mi, ze ta bude obcas vnimat a postaras sa mu tym o klud. V umelom spanku maju ludia zablesky vedomia.
Preberie sa slaby, dezorientovany a bude sa mu chciet spat. Vezmi si kalendar a presne mu popíš, co sa dialo a kolko spal.
Ludia v umelom spanku maju brutalne zive sny. Ak ti bude rozpravat ako ho uniesli alebo podobne, vysvetli mu, ze cely cas bol na jednom oddeleni a vsetko boli sny. Ver mi, nikdy nezazijes take realne sny ako v umelom spanku. Ide o to, ze mozog si vo chvilkach vedomia uvedomuje okolie a vonkajsie podnety a okolo tych podnetov si vytvori pribeh, velmi zvlastny pribeh. Ak ho budu umyvat, tak mozog to moze vyhodnotit ako topenie v mori napriklad.... a otec ti bude hovorit o plavbe na oceane a katastrofe, ktoru isto iste zazil....