Čaute, budem mať 20 rokov a aktuálne mám vyše 2-ročný vzťah, do ktorého sa mi rodičia už od samého začiatku montujú. Najprv ale o vzťahu mojej sestry, keďže jej tiež hlavne mama kecala do vzťahu.
Má priateľa už pár rokov, začalo to keď mala 16, vtedy jej mama neustále dohovárala že je na to príliš mladá a pod. !!!ALE ona sama je s naším otcom od jej 16!!! Logika???!!!
No a teraz môj problém. Momentálne končím strednú a potom nastupujem do práce. Priateľka už rok pracuje a popritom má externé štúdium (ale starí sme rovnako, len ja som rok stratil kvôli prestupovaniu na inú strednú). Aj keď ešte chodím do školy tak mám aj brigádu nech sú peniaze na nejakú dobrú dovolenku v lete. No a už na začiatku vzťahu keď sme boli do seba neskutočne zaľúbení a stretávali sme sa takmer každý deň, tak mojim rodičom to neskutočne vadilo (hlavne mame, otec mi vždy prišiel akoby jej poslušný poddaný, keď mi ona dohovárala tak sa vždy pridával a keď nebola prítomná tak pohodička). Jej argument že oni sa stretávali 2-krát do týždňa a že to stačilo, tak nech sa tak stretávame aj my. Nepoviem keby doma nič nerobím, ale začnem kvôli vzťahu kašlať na školu, ale vždy doma porobím čo treba, naučím sa (niekedy aj u priateľky) a všetko šlape ako hodinky. Len nechápem prečo ma chcú stále doma, mám 19 (takmer 20), prácu už vybavenú a nič nezanedbávam.
Akože sme najviac času u priateľky, ale u nás doma proste nie je súkromie, ani vlastnú izbu nemám. Čo si o tomto myslíte? Rodičia priateľky zasa nič čudné na našom častom stretávaní nevidia, ani na tom že sme najmä u nich. Práve naopak vraj vidno že sa máme neskutočne radi a nechápu správaniu mojich rodičov.
rodičia sa montujú do vzťahov
...rodicia su taki a nie len tvoji...
obmedzovany05, to čo píšeš, je čistá manipulácia. Rodičov si váž, ale nenechaj sa ovládať. Si dospelý muž, nie teenager. Napriek tomu, že Ťa živia, musia Ti poskytnúť osobnú slobodu. Mama možno zažila takú manipuláciu v detstve, čo sa naučila to robí. Môžeš sa jej popýtať a tak zistíš, prečo to robí.
To jak u nás v rodine. 68-ročnému strýkovi matka, s ktorou celý život býva, rozkazuje kedy sa má najesť ísť spať atd. Ked kladie odpor, dá mu facky. Nikdy nemal odvahu sa jej poriadne vzoprieť a tak v živote nemal ženu, deti, sex atd...
rodičom spred dverí oznám kedy prídeš, najedz sa u priateľky, pomôž jej s čím treba. Ked sa vrátiš, vypočuj si ich reči, jedným uchom dnu druhým von, nereaguj, nechaj nech si svoj monológ odrapkajú, ty si pri tom môžeš plánovať nadchádzajúci víkend, ked im dojde para, povedz, že dobre a odchod. Nerieš.
no a práve to znovu prišlo - idem jesť a hneď na mňa že jesť budem až o 18 a až potom môžem ísť... ani ich nezaujíma že priateľke idem pomôcť
no neviem. Ja som asi dosť surový človek - odsťahovať sa a mať ich na háku. Toto rečami nevysvetlíš, aj keby si sa rozprával s nimi 12h v kuse. Neprímu to, zbytočná strata energie. Chcú ťa mať doma, lebo pre nich si a budeš aj v 50-ke dieťa o ktoré sa treba starať a hovoriť mu ako správne má veci robiť, kedy a čo má jesť, kedy ísť spať... ako bez srandy, sú rodičia, ktorí toto svojim deťom robia aj v 50-ke. Jednoducho nepatria k tým zrelým ľuďom, čo dieťa vychovajú a nechajú žiť po svojom, lebo mu dôverujú a vedia že už to zvládne aj sám. Oni ti neveria, neveria, že si schopný si zarobiť a postarať sa o seba bez ich pomoci.
Rodičov prísť pozrieť raz za mesiac, zakaždým im dones nejakú pozornosť, opatrne ich upozorni, že ak neprestanú s tým pindaním do života, uvidia ťa raz za rok a prípadné vnúčatá taky tak. Byť slušný, ponúknuť im pomoc s niečim, popýtať sa čo plánujú, kde by chceli ísť na dovolenku... a dovi dopo.
a ešte niečo som predsa len zabudol
Dávnejšie mi naši vyčítali stretávanie preto, lebo ma živia oni, že ani brigádu si nehľadám. Tak som povedal že dobre a našiel som si niečo popri škole. Nejakú dobu pokoj. No a potom zasa sa im nepáčilo že netrávim doma veľa času. Že nech nepočítam s tým že aj po škole budem doma tráviť tak málo času. Že nech si teda potom pohľadáme nejaké bývanie. Na to som teda tiež povedal že dobre. Od júna už ideme do podnájmu, no zasa sa im nepáči. Teraz už ani auto nechcú požičať keď niečo treba. Alebo mi proste povedia že nikam nejdem a je z toho veľká hádka.