Zdravím. Začnem hneď z fleku. Mám príznaky OCD, napádajú mi všelijaké myšlienky, z ktorých mám strach a mám nutkania robiť kompulzie. Som ako na húsenkovej dráhe, raz hore a raz zase dolu.
No a tu je trochu problém. Pri čítaní kníh mi častokrát napadnú koniny, ktoré ma pri čítaní textu rozhodia a potom mám problém pokračovať v čítaní ďalej, pretože mám úzkosť. Ten obsah myšlienok je asi vždy taký, že sa ho bojím. Atakuje ma cez strach. Teraz racionálne viem zhodnotiť, že je to premyslená taktika ísť na niekoho cez strach a odolať mu môžem tak, že mu budem čeliť. No keď príde na lámanie chleba, je to ťažké. Po takýchto myšlienkach mám nutkanie prečítať si danú pasáž znova - ešte raz s tým, že budem lepšie odolávať myšlienkam a má to zrejme aj funkciu kompulzie. A potom sa stáva z toho kolotoč. Som vyčerpaný. Prečítam 5 strán a chce sa mi spať. Trápi ma to. Rovnako ako môj sklon k perfekcionizmu. Text si čítam viacejkrát aby som ho pochopil. Odporúča sa čítať s porozumením ale myslím si, že u mňa je to prehnané. Akoby som si chcel každý jeden detail uvedomiť, čítať to s maximálnou pozornosťou a snažiť sa zachytiť čo najviac. A keď cez niečo prejdem s tým, že nerozumiem a ani som sa nesnažil si to nejako vysvetliť minimálne po svojom, tak mám tiež úzkosť. Na druhej strane chcem čítať maximálne pozorne, aby som autorov text pochopil čo najviac, no toto čo robím ja mi príde nie veľmi normálne. Tá pozornosť tam je zrejme priveľká, prehnaná.
Viete mi niekto pomôcť? Nejaké rady alebo čo. Alebo môže byť, že čo sa týka toho porozumenia, že mám nižšie IQ a tým pádom to môj mozog nestíha všetko spracovať a musím si to čítať viackrát aby som všetko pochopil? Ako čítate knihy vy? Viem, že niektorí preskakujú nudné pasáže atď.. :D Čítanie ma baví, len to OCD a podľa mňa prehnaný perfekcionizmus mi to komplikuje a veľakrát sa mi potom do toho nechce, pretože je to pre mňa vyčerpávajúce, akoby som sa učil do školy alebo čo.
Ďakujem, že ste si to prečítali až sem a budem vďačný za každú rozmumnú odpoveď.