ONKOMARKERY

Príspevok v téme: ONKOMARKERY
katka0001

Ahojte..Pred pár dňami som bola na vyšetrenie u svojho gynekológa z dôvodu bolestí v podbrušku a zvracaniu ..Zistil mi 5 cm cystu na vaječníku,spravil mi krvné testy na onkomarkery.Teraz som u neho bola zas a našiel mi v brušnej dutine tekutinu..Mám len 18 rokov a mám strach čo to môže byť..Naši sú už zúfalí,doktor ma poslal do univerzitnej nemocnice do Košíc na predoperačné vyšetrenia a na konzultáciu,mali by mi robiť laparoskopiu...Chcem sa len opýtať,čo znamenajú tie onkomarkery :/

philips

Keď rastú malígne bunky, tak vylučujú do prostredia /krvi/ isté látky, sú rôzneho druhu, napr. AFP, hCG... sú látky, ktoré sa nachádzajú v tele aj počas gravidity. Avšak prítomnosť onkomarkerov neznamená rakovinu a ich neprítomnosť zas neznamená zdravie, sú to drahé a "zbytočné" markery. Ich význam je skôr pri sledovaní liečby, nakoľko ich koncentrácia v krvi sa zvyšuje aj pri nemalígnych ochoreniach. Takže, hlavu hore. :-)

Tomas12345

Ahojte..Pred pár dňami som bola na vyšetrenie u svojho gynekológa z dôvodu bolestí v podbrušku a zvracaniu ..Zistil mi 5 cm cystu na vaječníku,spravil mi krvné testy na onkomarkery.Teraz som u neho bola zas a našiel mi v brušnej dutine tekutinu..Mám len 18 rokov a mám strach čo to môže byť..Naši sú už zúfalí,doktor ma poslal do univerzitnej nemocnice do Košíc na predoperačné vyšetrenia a na konzultáciu,mali by mi robiť laparoskopiu...Chcem sa len opýtať,čo znamenajú tie onkomarkery :/

Pokial ti nasiel len cystu tak bud rada. Cysta je totiz nezhubna a vela zien ju mava. Avsak 5 cm je pomerne velka cysta a takato cysta ti moze robit aj urcite problemy v tele ako napriklad aj ta tekutina ktoru ti teraz nasli a prave preto ta posiela na predoperacne vysetrenia lebo mozno bude nutne tu cystu vyoperovat a vsetko bude ok.

DaveSk

Onkomarkery sú odbery, ktoré naznačia, či sa v tele nachádzajú rakovinotvorné bunky v krvi.
Urobili Ti to kvôli tomu, aby sa zistilo, či je tá cysta zhubného charakteru, alebo nie.
Žiadne strachy, mysli pozitívne.
Veľa šťastia prajem.