Podozrenie na PH (plucnu hypertenziu)

Príspevok v téme: Podozrenie na PH (plucnu hypertenziu)
lady-m

Dobrý večer.
Pred pár dňami som mala veľmi vysoký krvný tlak a pulz (150-115až130 a pulz 100až120), pravdepodobne mám začínajúcu hypertenziu pľúc. Som mladé dievča, tak ma to dosť vystrašilo, no dostala som lieky na srdce, ktoré mi tento tlak a tep ukludnili, no dýchacie a celkovo problémy s plúcami mi pretrvávajú. Je možné, že sa mi táto diagnóza potvrdí, aj napriek tomu, že mi lieky na srdce pomohli?
Ak máte niekto s touto diagnózou skúsenosti, tak vopred vám všetkým ďakujem za odpoveď a za rady.
Prajem Vám pekný večer.

Tomas12345

To ze si maal zvyseny tlak a tep ešte vobec neznamena ze by tam malo byt nejake podozrenie na PH. Miliony ludi maju zrychleny tep a tlak a PH nemaju. PH je pritom velmi raritna. PH dostane len jeden z 250000 rocne a aj to väčšinou u ludi medzi 40-50. Je teda vysoko pravdepodobne ze ziadnu PH nemas PH je typická dýchavičnosťou aj po ľahkej fyzickej námahe, modraním pier, odpadávaním, opuchmi nôh, hromadením vody v tele.Pamätám si ked som bol ako dieta hospitalizovany na detskej kardio a bolo tam jedno dievca co malo plucna hypertenziu a mala vkuse take fialove pery.

PH ti zistia plucnymi vysetreniami.

Omen

Lady, informácie o CT si do príspevku akosi pozabudla uviesť. Takže lekári majú podozrenie na PAH.
Potom si absolvovala vyšetrenie obličiek, endokrinného, nervového a srdcovo-cievneho systému s negatívnym výsledkom???
Bola vylúčená cukrovka, alergie, lieky,... ktoré ti tieto ťažkosti môžu spôsobovať???

lady-m

Ako prvé ďakujem za zareagovanie na môj príspevok.
Tak to nie, že ja si myslím, ale lekári mi z CT vyšetrenia s kontrastnou látkou povedali, že mám pravdepodobne PAH. Začalo sa to tým, že mám neutíchajúci kašeľ, velké bolesti na hrudi, dychavičnosť, mám velký problém s fyzickou aktivitou, na svoj mladý vek sa správam a aj vykonávam prácu ako staršia pani na dôchodku, kráčam veľmi pomaly lebo inač sa hneď zadýcham a príde k tomu hneď aj kašeľ. Liečim sa aj na astmu, no bolo mi oznámené, že momentálne je astma v poriadku. Len by ma zaujímalo, že či aj po tom ako mi nasadili lieky na krvný tlak, ktoré mi pomohli, tlak aj pulz mám naozaj poriadku, no ostatné symptómy pretrvávajú, či je možnosť, že naozaj sa PAH potvrdí. Prípadne aké s tým máte skúsenosti :)

Omen

Na základe čoho si myslíš, že máš túto chorobu? Len na základe toho, že sa ti zle dýcha? Aké vyšetrenia okrem odmerania tlaku a zistenia tepu ti spravili?

Dr Petrov2

Zdravím
Je nepravdepododbné že pôjde o PAH,pokiaľ nemaš žiadne ine chron.ochorenia, alebo lupus pripadne ochorenia pecene... ide tak tiež o veĺmi zriedkave ochorenie,avšak nenapisala si symtomi čize je tažko napisať co ti je