Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zaseknutie v reči / strata hlasu / ischemický atak?

Príspevok v téme: Zaseknutie v reči / strata hlasu / ischemický atak?
Vladdo

Dobrý deň,

mojej mame sa dnes stalo, že sa akoby zasekla v reči, či stratila hlas. Stalo sa to náhle, keď chcela otcovi čosi rýchlo povedat. Spočiatku mala problém povedať akékoľvek slovo, ktoré chcela... začala len prvou slabikou a ďalej nevedela slovo dokončiť... Postupne sa to ale zlepšovalo... za takých 10-15 min už vedela hovoriť, avšak trhane a pomalšie... potom neskôr sa to pomaly zlepšovalo stále viac. Keď hovorila nahlas, tak hovorila trhane, ale keď začala šeptom, tak hovorila lepšie a plynulejšie... a potom to pomaličky odznelo úplne a už hovorila normálne... neviem ako dlho to celé trvalo, možno 30 min, možno 45, neviem... teraz už hovorí dobre. Mali sme strach, či nemohlo ísť o mozgovú príhodu. Chceli sme aj volať záchranku, ale mama to strašne odmietala, agresívne sa bránila proti tomu, aby sme doktorov volali... a teraz keď už je jej dobre, si myslí, že sa jej nič nestalo... nechce sa nechať ani presvedčiť, aby aspoň zašla za doktorkou v pondelok a povedala jej čo sa stalo. Je veľmi tvrdohlavá. Chcem sa spýtať, či naozaj mohlo ísť o mozgovú príhodu, resp. ischemický atak? Avšak čítal som, že poruchy reči, ktoré sú pri mozgových príhodách, sú aj v porozumení reči, či v komolení slov, nie iba v tom, že má človek hlas ako keby zablokovaný a nemôže povedať, to čo chce. U mamy to vyzeralo skôr na tú druhú možnosť... tak dúfam, že to ischemický atak nebol... no i tak si myslím, žeby pre istotu k doktorke ísť mala. Ale ona nechce. Poraďte, prosím len odborníci.

Ďakujem. S pozdravom Vlado

jenormalna

Pánabeka, veď na mozgovú príhodu sa aj zomiera. A ešte povie, že nie si jej syn. To chce vážne umrieť ? Ja by som sanitku zavolala aj bez súhlasu. Mysli na následky, nie na jej nezmyselné vyhrážky.

Vladdo

ahoj zapper. s otcom som sa radil, a on nebol za aby sme volali sanitku za jej chrbtom - vraj by sme ju zaplatili, lebo čo ak prídem zbytočne... vraj mamu mám presvedčiť, aby zajtra išla so mnou do mesta k doktorovi... lenže ja mamu nepresvedčím... ona sa bude strašne hnevať na mňa, už len ked o tom začnem hovoriť... bojím sa, žeby mi to neodpustila, lebo ešte včera po tej strate reči hovorila, že nebudem viac jej syn ak tú sanitku zavolám... neviem, čo mám robiť... zavolať sanítku sám, za chrbtom oboch rodičov, a riskovať, že do mňa obaja strašne nakričia, ked príde?

zapper

Vlado, nie som odborník v tejto oblasti, ale myslím, že aj odborník by ti povedal následovne:
tvoja mamka pravdepodobne prekonala TIA /tranzitorny ischemicky atak/, a je predzvesťou mozgovej príhody. V tvojom prípade by som volal sanitku /aj keď je mame už dobre a striktne je proti doktorom/, odvrátiš možno jej trvalé poškodenie mozgu. Nedostatočné prekrvenie mozgu, čiže nedostatočne okysličenie, môže spôsobovať malá krvna zrazenina, s ktorou si tentokrát telo poradilo. Lekári zväčša nasadia liečbu na riedenie krvi.
Poraď sa s otcom, a volajte sanitku za jej chrbtom, keď už prídu, mama nebude mať na výber a už aj sama im bude vedieť povedať, čo sa jej prihodilo, aký to malo priebeh, takže volaj, na to, že v pondelok pôjde k lekarovi, sám píšeš, že nechce, lebo sa akože nič nestalo!