Dávate vždy alebo občas alebo vôbec alebo aspoň zaokrúhlujete ak je cena jedla blízko zaokrúhleného čísla? Napr študenti čo ešte nezarábajú a zíde sa im každá koruna, tí by nemuseli dávať nič navyše, ale zas ak to väčšina ludí robí, aby si zas obsluha nepomyslela, že čo je to za držgroša. :)
Dávate v reštauráciách tringelty/prepitné?
Ten kdo leze do restiky a nevie co sa patri tak nech sa naje radsej doma tringelt sa vzdy daval ak ste boli so sluzbou spokojny jedlo obsluha jesnoducha matematika ked na to nemam tak tam nejdem to je zakladna slusnost nehat za sluzbu casnikovy tringelt oni z toho ziju.
Kedysi som chodil do reštaurácie, ale za tie mini-porcie by som im isto Trinkgeld nedal. A čo hovoríte policajtom, keď Vás zastavia? Ten starý príbeh o mojej starej stále zaberie, nikdy platiť nemusím, dokonca mi posledne núkal policajt pištoľ, tak som ho trošku ukecal. Ja som svoj kolt odovzdal počas daňovej amnestie, odovzdal som pištoľ na daňovom úrade. Keď som odchádzal, tak som počul akoby výstrely, vresk, ale to ma už nezaujímalo.
Ak som so sluzbami v restike, kaviarni alebo v inych zariadeniach, spokojna, vidim ze tam maju cisto, ze dlho necakam na objednavku, personal je mily a privetivy, tak ano neham tringelt, kludne aj niekolko € navyse, lebo to sa v dnesnej dobe ceni ak niekde pridete a vidite ze ti zamestnanci vas chcu obsluzit a ze ich to bavi, nie otravene casnicky podaktore ked vidim, len sa promenaduju a neprijemne su ako keby im patril svet...takym mam povecsine aj problem zaplatit
...
Liptov je krasny :)
Vzdy nechavam sprepitne. A kecy o tom, ako studentom je dobre kazde euro...prosim ta...ked mas platit 5,25 a zaokruhlis to na 5,50, to z biedy nevytrhne ziadneho studenta. Studenti maju dost lacne intraky, ak maju stravu v skole/na intraku, zvycajne je tiez velmi lacna. Tych par centov casnikovi ich rozhodne nezachrani. Najvacsi tringelt co som nechal bol v jednej restike na Liptove, kde bol najuzasnejsi pan casnik, akeho som na SR stretol...este aj sefkuchar chodil pomedzi stoly a ludom prial dobru chut, diskutoval s nimi o jedle. Toto som nezazil nikde inde a bolo to moc prijemne....vysku tringeltu neprezradim ale slovensky student by za to jedol pol mesiaca :D
Ked som spokojna, tak davam, ale ak mi ofucana a arogantna casnicka donesie rozkydanu kavu, ze ostane len pol v salke a ani sa neospravedlni, tak sa nemoze cudovat, ze nic nedostane.
Sprepitne nie je povinnost, je za to, ze je clovek spokojny s pristupom a sluzbami.
Zvycajne klasickych 10%.
Nuz, ak si student moze dovolit papat v restauracii, moze si dovolit prihodit 10% sprepitne.