Vzťah alebo kariéria?

Príspevok v téme: Vzťah alebo kariéria?
chainsmoker25

Čo si má človek, ktorý je ešte mladý a rozhoduje sa o svojej budúcnosti zvoliť? Ak je to človek s potenciálom na úspech v kariére - štúdium na škole, výborné uplatnenie a možnosť ďalšieho rozvoja...

Povedzme si to narovinu - nemôže mať človek obidve veci, buď jednému pridá a druhému uberie alebo naopak.

Je lepšie sa naplno venovať vzdelaniu a práci a vzťah a rodinu nechať v úzadí, alebo sa skôr venovať hľadaniu lásky a založeniu rodiny a staraní sa o deti?

Je to štúdium a práca, ktoré by boli dosť náročné a pri ktorých je pre najlepšie výsledky potrebný neustály rozvoj a znalosť najnovších trendov - čiže extra čas venovaný navyše.

Ak to zhrniem do bodov, tak život, v ktorom sa človek venuje kariére a vzdelaniu by mal tieto výhody:
- vynikajúce pracovné miesto
- vysoký plat
- možnosť rozvoja a postupu na najvyššie funkcie
- známosti medzi vplyvnými ľuďmi
- viac voľného času pre seba
- prestížny status v spoločnosti

Ak by som sa rozhodol venovať sa viac vzťahom a rodine, tak na druhej strane:
- horšie pracovná pozícia, nízky plat
- malá pravdepodobnosť postupu
- stereotyp
- málo voľného času - obetovať sa pre deti, rodinu

Ale zase pri vzťahoch má človek stále niekoho kto ho podrží a je s ním vždy, ale zas chýbajú človeku peniaze. Alebo je lepšie voziť sa drahými autami, byť ako sa hovorí "za vodou" ale žiť bez lásky a rodiny?
Aby som pravdu povedal, tak viac ma ťahá k tej práci a peniazom, ale sú tam zas pochybnosti o tom, že raz mi začne chýbať láska až keď bude neskoro...
Ani jedna ani druhá možnosť nie sú dobré, ide o to vybrať si menšie zlo... a ešte ma napadla jedna vec - jeden známy mi raz povedal: "Tvoj partner ťa môže kedykoľvek opustiť a vykašľať sa na teba, ale tvoje ťažko zarobené peniaze ťa neopustia a budú tu vždy s tebou". Niečo na tom asi bude, keď to povedal skúsený človek.

Čo si myslíte vy? Ako by ste sa rozhodli v takejto situácii?

pedag

Ja ti k tomu poviem len toľko, že čokoľvek by si robil, či už vzťah alebo kariéru, tak pochybujem, že ti za to niekto dá karafiáty. Ono asi už všetko sa vníma len negatívne.

Alkaa

A akú prácu by si chcel robiť?

Vidíš, každý je iný. Mne by takýto muž neprekážal, ak by som videla, že ho práca ozaj baví a nepodvádza ma na druhom konci sveta. Nezatracuj hneď vzťahy. Muž tiež nemá toľko času na reprodukciu. Predsa nechceš, aby si bol svojim deťom dedko.

chainsmoker25

Ahojte. No myslel som to tak, ze ked ma clovek vztah tak tomu musi venovat urcity cas. A pri praci, ktoru by som robil ja by toho casu vela nebolo, resp. bol by velmi nepravidelny, niekedy clovek stravi na stretnutiach a praci na projektoch cele dni , niekedy je casu dost, niekedy je treba vycestovat na druhy koniec sveta a to by pre rodinu nebolo dobre a ja by som nechcel mat doma utrapenu zenu a deti vyrastajuce takmer bez otca.

Toto by sa vsak dalo vyriesit tym, ze by som ubral z kariery a isiel na inu pracovnu poziciu kde by nebola taka zodpovednost, a mal by som mensi pracovny cas, ale zase malo penazi a tie veci co som spominal v odrazkach.

A kedze ma to viac taha ku kariere tak rozmyslam nad tym, ze bude lepsie zostat bez rodiny nez s rodinou, ktora by sice bola velmi nadstandardne materialne zabezpecena, ale mali by malo kontaktu so mnou

Kikirik

Keby chce lasku nenapise ze ho to taha ku kariere a peniazom . On sa vlastne rozhodol asi chce len odobrenie svojho rozhodnutia. Nevidim nic zle na tom ist si za karierou nie je to len o peniazoch i ked tie su v dnesnej dobe velmi dolezite ide aj o pocit sebarealizacie a urcitej uzitocnosti pre spolocnost. Vyber si karieru vybuduj si zivot po akom tuzis vytvor zazemie a budes sam spokojny a laska tiez bude. Ako muz mas viac casu na reprodukciu ako zena