Vzťah alebo kariéria?

Príspevok v téme: Vzťah alebo kariéria?
chainsmoker25

Čo si má človek, ktorý je ešte mladý a rozhoduje sa o svojej budúcnosti zvoliť? Ak je to človek s potenciálom na úspech v kariére - štúdium na škole, výborné uplatnenie a možnosť ďalšieho rozvoja...

Povedzme si to narovinu - nemôže mať človek obidve veci, buď jednému pridá a druhému uberie alebo naopak.

Je lepšie sa naplno venovať vzdelaniu a práci a vzťah a rodinu nechať v úzadí, alebo sa skôr venovať hľadaniu lásky a založeniu rodiny a staraní sa o deti?

Je to štúdium a práca, ktoré by boli dosť náročné a pri ktorých je pre najlepšie výsledky potrebný neustály rozvoj a znalosť najnovších trendov - čiže extra čas venovaný navyše.

Ak to zhrniem do bodov, tak život, v ktorom sa človek venuje kariére a vzdelaniu by mal tieto výhody:
- vynikajúce pracovné miesto
- vysoký plat
- možnosť rozvoja a postupu na najvyššie funkcie
- známosti medzi vplyvnými ľuďmi
- viac voľného času pre seba
- prestížny status v spoločnosti

Ak by som sa rozhodol venovať sa viac vzťahom a rodine, tak na druhej strane:
- horšie pracovná pozícia, nízky plat
- malá pravdepodobnosť postupu
- stereotyp
- málo voľného času - obetovať sa pre deti, rodinu

Ale zase pri vzťahoch má človek stále niekoho kto ho podrží a je s ním vždy, ale zas chýbajú človeku peniaze. Alebo je lepšie voziť sa drahými autami, byť ako sa hovorí "za vodou" ale žiť bez lásky a rodiny?
Aby som pravdu povedal, tak viac ma ťahá k tej práci a peniazom, ale sú tam zas pochybnosti o tom, že raz mi začne chýbať láska až keď bude neskoro...
Ani jedna ani druhá možnosť nie sú dobré, ide o to vybrať si menšie zlo... a ešte ma napadla jedna vec - jeden známy mi raz povedal: "Tvoj partner ťa môže kedykoľvek opustiť a vykašľať sa na teba, ale tvoje ťažko zarobené peniaze ťa neopustia a budú tu vždy s tebou". Niečo na tom asi bude, keď to povedal skúsený človek.

Čo si myslíte vy? Ako by ste sa rozhodli v takejto situácii?

Jana Lukacova

chainsmoker25:

Na úvod „Ak je to človek s potenciálom na úspech v kariére“ – každý človek má v sebe potenciál, nie iba niekto vybraný, vyvolený (kto absolvuje konkrétne vzdelanie)

Avšak iba naše ego POTREBUJE úspech...viete, čo zvykne prísť potom, keď sa sústredíte na dosiahnutie toho, čo píšete hoci aj cez mŕtvoly? – strmý pád nadol, aby ste si uvedomil, čo je v živote najdôležitejšie...mnohí úspešní ľudia si uvedomujú, že úspech je iba vedľajším produktom (nie cieľom) ich neustáleho úsilia prinášať svojou prácou skutočnú hodnotu, čeliť množstvu prekážok a uvedomujú si aj to, že ich šťastie sa skrýva práve vo vzťahoch. Sú za svoj úspech vďační práve svojim partnerom, rodine, priateľom, kolegom..., ktorí ich podporovali na ceste.

Ignorujte to „buď- alebo“... chcete ísť študovať? choďte.. zamerajte sa na to, čo robíte rád, v čom môžete priniesť iným skutočnú hodnotu, robte to ako najlepšie viete a keď príde „tá pravá“ nájdete riešenie, ako si preusporiadať život....možno nebudete mať rozprávkový plat a všetko materiálne bohatstvo sveta, možno nebudete poznať vplyvných ľudí a mať prestížny status v spoločnosti, ale budete šťastný...

To, čo Vám povedal spomínaný skúsený človek svedčí o tom, že sa zo svojej skúsenosti ešte nepoučil.

„Skutočný vzťah“ si za peniaze kúpiť nemôžete (to robí mnoho ľudí, ktorí boli posadnutí uvedenými bodmi o kariére) a naopak partner v tom „skutočnom vzťahu“ bude pri Vás stáť aj vtedy, keby Vás ťažko zarobené peniaze opustili...

kiwi

Je pekne niekoho mat, ale nepomoze ti to zaplatit ucty a stravu. Dnes kazdy mysli, len na seba a nechce nic obetovat pre druheho.
Bez lasky zit dokazes, smutne, ale dokazes, bez penazi dnes neprezijes.

kiwi

Bohuzial niekedy moze jedno vylucovat druhe.
Su mnohi, ktorym sa dari v praci, kariere, ale nemozu si najst partnera a zas su mnohi, ktori maju vztah a nemozu si najst pracu.
V oboch pripadoch clovek trpi a malo vyvolenym stastlivcom sa podari oboje.

Ernesto

Alkaaa: ked sa chlapovi stane nehoda a napr uz mu to nebude tak mysliet ako predtym, tak firma ho na 100% odkopne, manzelka nemusi. zalezi samozrejme od toho aky je ten vztah, ale stale budem trvat na tom, ze vztah firmy k zamestnancovi je omnoho plytkejsi ako vztah manzelky voci manzelovi. a toto som chcel poradit autorovi temy, bavit sa tu o vsetkych moznych scenaroch, ktore mozu v zivote nastat je podla mna zbytocne :-)

Ernesto

chainsmoker25: ja som kedysi stal pred rovnakym rozhodnutim, este na zaciatku vysokej a rozhodol som sa pre karieru. potom som stretol dievca, ktore mi obratilo zivot na ruby :-) a az vtedy zistis, ze kariera je naozaj druhorada. vsetky tie prachy, znamosti s vplyvnymi ludmi a dalsie pozitiva, ktore popisujes ti NIKDY taky obrovsky pocit stastia ako uzasne dievca neprinesu.

chapal by som, keby si chcel svoj zivot obetovat budovaniu vlastnej firmy, ale zamestnaniu? uvedomujes si, ako si pre firmu zbytocny? akonahle vymyslia program, ktory to dokaze robit za teba, tak si vonku z hry. akonahle sa ti nieco stane, napr dopravna nehoda a zranenie hlavy, a uz nebudes schopny podavat uplne top vykon, tak si vonku z hry. akonahle budes mat 10 rokov odpracovanych a uz ti bude chybat drive, tak sa na teba budu hrnut z dola premotitovani juniori a skor ci neskor ta jeden dostane vonku z hry. akonahle si firma vypracuje studiu, ze outsourcovanim do indie ich budu procesy stat tretinu, tak si vonku z hry. pre firmu si iba zaznam v excelovskej tabulke, nic viac. pre rodinu si otec, manzel a aj ked sa ti nieco stane, tak nie si vonku z hry.

ja som si tieto veci pri tej uzasnej holke uvedomil. a uprimne: ak si tak dobry, ze uz teraz mas istotu, ze budes robit TOP karieru, tak aj na polovicny plyn budes firmami ziadany a za vodou. nebudes sice na vrchole, ale aj v strede a riadenim mensieho teamu sa da pekne zahojit.

inak casom pochopis, ze predavat svoj cas za peniaze nie je najrozumnejsi sposob zarabania. zacnes podnikat a investovat. pretoze peniaze maju pracovat pre teba a nie ty pre nich. a potom zazijes ten skvely pocit, kedy jednodnovy pohyb na burze ti zarobi viac ako tvoja prva celomesacna vyplata z letnej brigady pred 10 rokmi ked si bol student.

fullhd

Ja som za karieru.Mna laska,rodina,deti nezaujmaju.Ja zijem v de a jediny dovod preco som siel prisiel je ze tu chcem podnikat.Chcem .Ale je to tazke.Potrebujes 25 000 eur na zalozenie firmy samozrejme su aj ine varianty,podla toho kde a co.Potrebujes auto,kapital,musis vyriesit byvanie a to nie je lachke pretoze nikto ti neda byt do prenajmi ak nemas pracu,povolenia vsetko .. ...jooooj mohol by som rozpravat o tom ake je to narocne tu na zapade a ta konkurencia ale zasa mas vela moznosti...frankfurt,hamburg,berlin,kolin ..nie je to ale sranda potrebujes odvahu aby si si zbalil kufre a len tak odisiel ako ja,na biznis potrebujes ale mimoriadnu odvahu okrem ineho nehovoriac ze je nutny aj talent-geny...urcite sa rozhodni pre karieru...ser na lasku a rodinu

Kontrol0r

Ja vidím jediný zmysel v podnikaní. Ak by som sa zameral na rodinu a mal menej platenú prácu tak by mi neostali peniaze ani čas na koníčky. Ak by som sa zameral na kariéru neostala by my sloboda a čas. Jediný zmysel by malo ísť do kariéry ktorá by ma veľmi bavila a napĺňala, ale ako ma niečo môže baviť ak to nerobím pre seba ale aby si niekto mohol kúpiť lepšie auto do firmy. :D Takže to znova nedáva zmysel.
Môj jediný cieľ je sloboda. Po každej stránke.

Sorry ale už dva roky pracujem a som úplne demotivovaný :D Ale asi takto to vnímam.

merilynn2

A čože si si vybral, Moskovský inštitút medzinárodných vzťahov?
Sorry, Tvoj popis kariéry mi príde povrchný, rovnako ako kecy o rodine. Vyzerá, že si sa rozhodol, v kariére sa primárne zameriavaš na pozitíva, vo vzťahu na negatíva. Kariéra sa dá zvoliť, naplánovať a budovať, vo vzťahu máš toho pod kontrolou menej - občas sa dejú krásne náhody a občas je to celé zle (ale pre ľudí, čo majú život rozplánovaný, možno ani nie).
U ľudí na riadiacich pozíciách bohužiaľ platí, že čím vyššie, tým väčšia koncentrácia psychopatov. Nestratíš sa, no. :)

Skús sa zamyslieť, čo ťa baví a napĺňa. Každá práca (možno okrem tej pri páse) si vyžaduje rozvoj a štúdium, občas aj vo voľnom čase, a väčšina ľudí trávi v práci viac času ako aktivitami vo vzťahu/s rodinou. Tiež nepoznám nikoho (ani z ľudí, čo zarábajú rádovo viac ako ja), ktorí by boli takí vyťažení, že by si nemohli dovoliť vzťah/rodinu.