Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Plnospektrálne svetlo

Príspevok v téme: Plnospektrálne svetlo
LightBulb

Ahojte. Máte niekto skúsenosti s plnospektrálnym svetlom? Rozmýšľam nad jeho kúpou, keďže potrebujem poriadne svetlo na pracovný stôl (čítanie, umelcká práca atď.) O tomto type svetla sa píše, že sa viac podobá dennému svetlu a má aj lepšie účinky na organizmus. Lenže na nejakej anglickej stránke predajcu som našiel, že tieto ,,full spectrum'' produkujú taktiež UV žiarenie a preto je dobré skontrolovať, či výrobca na to dáva aj nejaký zachytávač či čo (diffuser screen). No a potom, že sú aj také, ktoré sa približujú full-spectrum a to sú broad spectrum, ktoré UV neprodukujú. Teraz mám z toho trochu guláš, pretože na našich stránkach je toho málo popísané, a ak aj niečo je, tak je to väčšinou na stránke predajcu, ktorý také predáva (čiže nebude si haniť svoj produkt :D).

Ak máte niekto skúsenosti, informácie, viete poradiť aký typ osvetlenia je najlepší, budem vďačný ak to sem napíšete :)

Defcon

Halogenka nie je skodliva. Oproti klasickej ziarovke ma vyhodu lepsieho podania farieb a neutralnu farbu. Klasicka je trochu dost do cervena, takze ta trosku uspava.

LightBulb

Podľa toho, čo som si pozisťoval má plnospektrálne svetlo index podania farieb (Cri; Ra) okolo 90 a viac, obyčajná žiarovka toľko mať asi nebude. Tá halogénová nie je škodlivá? Potrebujem niečo, kde môžem pracovať aj dlhšie a nebude to tak zaťažovať oči, nebude skreslovať atď.

Defcon

Obycajna ziarovka je plnospektralna....si myslim. A ak nevyhovuje obycajna, tak potom halogenova ziarovka, vyrabaju sa aj v prevedeni do obycajnej pätice e26.
Potom su este specialne akvaristicke ziarivky, kvoli rastlinam. Tie by sa mali maximalne priblizovat plnospektralnemu.