Ahoj, chcem sa spýtať, či na predoperačných vyšetreniach sa zistí zlá zrážanlivosť krvi? Alebo pri bežnej preventívnej prehliadke sa dá toto zistiť pri bežnom odbere krvi? Myslím tým, že napr. pri slabej zrážanlivosti by boli nejaké krvinky mimo normu? Ide o to, že mám už pár rokov dlhý a silný menzes. Z gyn. stránky som v poriadku, aj cytológia, aj sono, žiadne cysty, myómy a pod. Brala som aj hormonálne tabletky napr. Duphaston, Norethisteron, Proveru, no bez efektu. Pri preventívnych prehliadkach mám krv vždy o.k.. Môj gyn. to už nerieši, že čo mi má dať, keď mi nič nezaberá?
Zrážanlivosť krvi
Ďakujem :)
Vyšetrenie by mal vykonať vyškolený pracovník.
Potrebuješ: dezinfekcia (alkohol/jód), lancetu na vpich, stopky, filtračný papier.
Postup:
1. Napichnúť dezinfikované bruško prsta lancetou do hĺbky 4 mm
2. Ihneď spustiť stopky
3. Odsať kvapku krvi filtračným papierom každých 30 sekúnd
4. Zastaviť stopky vo chvíli zastavenia krvácania a zistiť nameraný čas.
Referenčné hodnoty - 2-5 minút
Chyby: zlý vpich, vplyv liekov, porušenie hemostatickej zátky filtračným papierom, individuálne podmienky - chlad, hrubá koža..
Predĺžený čas krvácania je prejav nedostatočnosti trombocytov - pri trombocytopénii a trombocytopátii.
Dobre, ďakujem. Budem čakať :)
V tom prípade je potrebné hľadať príčinu inde, koagulácia funguje tak, ako má. :-) Ak nezabudnem, tak zajtra sem napíšem ešte jeden pokus, ako ju overiť (normálny, robí sa aj v u lekárov a v nemocniciach).
Práveže som si nič také nevšimla. Práve včera som si zakusla do pery, a krv sa mi zastavila dosť rýchlo.Akurát po druhej sekcii som dosť krvácala, ale to ževraj preto, lebo sa mi nesťahovala maternica. Takže so zrážanlivosťou to asi nemalo súvis. No a cez Vianoce mi asi 10 dní krvácalo z nosa, ale len pri fúkaní. Bola som s tým aj na krčnom, no bol za tým premnožený stafylokok a alergia. A to je už tiež o.k.
Máš problém s dlhým krvácaním po poranení? Každopádne si nemyslím, že máš nejaký problém s koaguláciou.
Bola som na preventívke koncom augusta, krv v poriadku, aj trombocyty. Predoprečná zrážanlivosť tiež o.k.. Treba tú zrážanlivosť ešte nejako inak vyšetriť?
Tomáš, trombocyty sa zapájajú do tvorby primárnej zátky, v sekundárnej už priamo nie a pre zastavenie krvácania sú dôležité obe. Koagulácia je zložitý proces, do ktorého sa zapája 13 faktorov zrážania krvi, ak je porucha jedného z faktorov, tak sa síce primárna zátka vytvorí a krvácanie sa zastaví, avšak po určitej dobe sa krvácanie znova spustí. Klasickým príkladom je Hemofília alebo Von Willebrandova choroba, kedy je porucha jedného z koagulačných faktorov a trombocyty sú aj napriek tomu v norme. Takže tvrdenie, že ak sú Tr v norme, tak by zrážanlivosť mala byť okej je scestné.