Dobry den viem ze som polozila zaujimavu otazku (lebo normalne sa ludia pytaju opak) ale potrebivala by som na nu poznat odpoved.
Po rodicoch mam dane ze som štíhlá, ale kvoli zaludocnym problemom mi doktorka nariadila aby som pravidelne jedla coz ze asi 5x do dna a nie po tak velkych porciach ako som jedla doteraz. A tak sa vas chcem opytat ci nahodou nevediet nejaky dobry typ ako jest správne, v spravnom mnozstve a hlavne čo jest tak aby som nezhodila. A problem je aj v tom ze dost cvicim takze tam tiez spalim dost a potřebujem z toho jedla znova nabrat, aby zo mna za chvilu nebola kostra.
Ako neschudnut a pri tom spravne jest?
Vypocitaj si kaloricky prijem a toho sa drz... ak nechces chudnut a mas aktivny zivotny styl tak si este zvys kalorie podla vzorca dole a je to :)... a na nete je milion receptov na chutne a zdrave jedla, zisti si aky mas mat prijem makier (na nete je toho velmi vela) zaobstaraj si vahu a vaz si potraviny, ich kaloricku hodnotu si najdes na nete napriklad tu www.kaloricketabulky.sk nasledne budes mat presny obraz o tom kolko toho skonzumujes.
Výpočet kalorického príjmu
Ako prvé je potrebné vypočítať si rozsah kalorií, ktoré potrebujeme pre fungovanie organizmu.
Takzvaná BMR hodnota, ktorá znamená bazálny metabolický výdaj (base metabolic rate).
1. Výpočet BMR:
Muži BMR = 88.362 + (13.397 x váha v kg) + (4.799 x výška v cm) - (5.677 x vek v rokoch)
Ženy BMR = 447.593 + (9.247 x váha v kg) + (3.098 x výška v cm) - (4.330 x vek v rokoch)
2. Prispôsobenie aktivite:
Ľahké až žiadne cvičenie
Potrebný kalorický príjem = BMR x 1.2
Ľahká záťaž (1–3 dni do týždňa)
Potrebný kalorický príjem = BMR x 1.375
Stredná záťaž (4–5 dní do týždňa)
Potrebný kalorický príjem = BMR x 1.55
Ťažká záťaž (6–7 dní do týždňa)
Potrebný kalorický príjem = BMR x 1.725
Veľmi tažká záťaž (2x denne, extrémne ťažké tréningy)
Potrebný kalorický príjem = BMR x 1.9