Splnomocenec na informativny suhlas

Príspevok v téme: Splnomocenec na informativny suhlas
JD

Dobry den,
Chcem sa poradit na trochu pravnicku vec ohladne zdravotnictva. Moze pacient, pri plnom vedomi a sposobilosti, urcit konkretnu osoba, ktora by konala ako jeho splnomocenec v pripade nesposobilosti pacienta v buducnosti? (Napr. ak by upadol do komy, bol pozvbaveny svojpravnosti, bol zaradeny do skupiny psychicky chorych osob ohrozujucich seba alebo svoje okolie, a pod.)? Viem, ze v praxi bez vopred urcenej osoby sa berie za splnomocenca automaticky najblizsi rodinny prislusnik, ak neni sudom inak urceni porucnik napriklade na zaklade preulazania dlhotrvajucich vaznych rodinnych sporov. To je vsak v pripade, ak stav nastane nahle, mna zaujima, ci si moze pacient takto urcit nejaku osobu vopred, este kym je schopny pravnych ukonov, a ak ano, aky je na to postup?? (Tento splnomocnec by botom logicky mal byt aj jedina osoba ktorej moze byt oznameny uplny zdravotny stav pacienta inak podliehajuci lekarskemu tajomstvu.
Dakujem

Omen

@ "Moze pacient, pri plnom vedomi a sposobilosti, urcit konkretnu osoba, ktora by konala ako jeho splnomocenec v pripade nesposobilosti pacienta v buducnosti?"

Tak ako si to predstavuješ ty, tak to nefunguje.
Zbavenie svojprávnosti je hovorové označenie pre pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.
Podľa aktuálnej právnej úpravy úplne pozbavenie spôsobilosti na právne úkony už neprichádza do úvahy a možné je iba jej obmedzenie. O OBMEDZENÍ spôsobilosti na právne úkony a o ROZSAHU obmedzenia je oprávnený rozhodovať iba SÚD. Súdu je potrebné o.i. v ním určenej lehote predložil LEKÁRSKU SPRÁVU o zdravotnom stave osoby, o ktorej spôsobilosti sa koná. Správa musí byť AKTUÁLNA!!!

@INFORMOVANÝ súhlas = súhlas pacienta s navrhovaným liečebným postupom, ktorý potvrdzuje svojím podpisom.
Informatívny súhlas neexistuje, ale pri hospitalizácii sa lekár pýta na najbližšieho príbuzného, ktorého uvádza aj na správe o prijatí. To sú osoby, ktorým môže podávať informácie o zdravotnom stave pacienta - predkovia, potomkovia, manžel.