Trombocity

Príspevok v téme: Trombocity
afstgergwe

Dobrý deň...dnes som bol k Hematologičke tá mi ráno zobrala krv a dnes poobede sme volali a som mál výsledky 30 a normal je asi 400 hneď hovorila že to môže byť kvôli tomu že krv stála dlho v skúmavke,nemám žiadne príznaky,nemám modriny ani nič...predtym keď som mal nízke trombocity (100) tak jak mi brali krv tak po odobratí ešte tiekla niekolko minut a teraz nič...môže to byť kvôli tomu že krv stála dlho v skúmavke ? V pondelok idem na kontrolu a keď to nebude dobre idem do nemocnice...poprípade jak prebieha hospitalizácia trombocít ? Koľko dní pacientov nechávajú v nemocnici ? Ďakujem za odpovede a pekný zvyšok dňa.

001bellatrix

Dobrý deň,
som 27 ročná pacientka s autoimunitnou trombocytopéniou už 14 rokov. Prešla som rôznymi liečbami na Slovensku i v zahraničí. Uvedomujem si, aká to je ťažká a komplikovaná situácia, preto ak by ste mali nejaké otázky rada Vám ich skúsim zodpovedať prostredníctvom zase mojich skúseností. Píšte na email: mbsrnka@gmail.com Ďakujem

afstgergwe

Neverím že by som mal 30 lebo pred pol rokom keď som mal na 100 % málo (100) tak sa to vyriešilo tým že som bral zlé lieky ktoré mi napravila a teraz už beriem správné lieky na vedlajšie choroby takže dúfam že tá krv len dlho stála v skúmavke :)

philips

Hodnota trombocytov pod 50G/l je síce ťažká trombocytopénia, ale neprejavuje sa krvácavými prejavmi. Tie sa objavujú pri poklese pod 20 až 10G/l, kedy sa už podáva aj trombocytový koncentrát.

afstgergwe

Nemám žiadne príznaky a som čítal že keď je to pod 50 tak zykne tiecť z nosa krv a mne z nosa krv nikdy netiekla ani modriny nemám ani nič.

philips

Timka, ich hodnota v skúmavke klesá, pokiaľ dlho stojí a nie sú dodržané podmienky skladovania. Preto aktuálny trend, že obvodný lekári posielajú krv do súkromných laboratórií v BA a krv je vyšetrená niekedy až 12 hodín po odbere nie je veľmi vhodný. Tak isto sa menia dlhým státím aj niektoré biochemické parametre.
Pri jej hodnote nie je riziko svojvoľných krvácavých prejavov, sú ľudia, čo majú aj nižšie hodnoty a žijú, problém nastáva až pri väčších úrazoch a operáciach.

timka336

trombocyty sa určite neznižujú kvoli tomu že krv dlho stála v skúmavke... buď ich také nízke máš alebo nie, prípadne sa mohlo stať že krv sa v skúmavke zrazila (napr.nedostatočným premiešaním po odbere alebo nesprávnym pomerom krvi a EDTA ktorá zabezpečuje aby sa krv nezrazila a pod.) a tým pádom si ich mal také nízke...ale to si myslím že je veelmi nepravdepodobné lebo v labakoch to vedia kontrolovať a opakovať...a norma trombocytov je cca od 140 nemusia byť 400

hodnota 30 teda podla mňa vážna je

Purpura

Ak si dobre pamätám, tak mi kedysi na hematológii hovorili, že sa môže sťať, že krvné doštičky sa prilepia na stenu skúmavky, a preto môžu byť výsledky skreslené. V nemocnici si môžeš poležať týždeň - 2 týždne, v závislosti od toho ako budeš reagovať na nasadenú liečbu, t. j. či sa ti trombocyty postupne zvyšujú alebo nie.

philips

Ahoj,
áno, môže to byť zlým odberom alebo zlým spracovaním krvi. Trombocyty sa rýchlo rozpadávajú.
Priebeh a dĺžka hospitalizácie závisí od dôvodu, prečo vznikla trombocytopénia, to všetko sa ale dozvieš v pondelok. Tvoja hodnota ale nie je kritická, nepotrebuješ dostať transfúziu. :-)