Opatrovanie rodiča

Príspevok v téme: Opatrovanie rodiča
Erika123

Ahojte, chcela by som vás poprosiť o vaše rady a skúsenosti. Naša babka ma diagnostikovaného alzheimera a po niekoľkých kolapsoch zostala už len ležať na posteli. Mama sa o ňu stará, kŕmi prebaľuje, odbieha z práce vždy keď treba. Okrem toho sa o ňu stára náš dedko ktorý už má 80 rokov a aj keď je ešte relatívne vitálny tiež už má svoje problémy. Babka je tažká a tým že ju oni denodenne dvíhajú z postele majú obaja už odpalené kríže. Bojím sa že takto sa o ňu starať nevydržia dlho a ešte si poškodia aj vlastné zdravie. Ja už nebývam doma ale vždy keď sa dá sa snažím pomôcť aj keď to nestačí. Chcem vybaviť nejaké zdravotnícke pomôcky čo by sme mohli dostať od poistovne, ale rozmýšlam aj nad opatrovateľkou aspoň na par hodín denne. Prosím vás o hocijaké rady ktoré by nám túto situáciu uľahčili. Ak máte skúsenosti aj s vybavovaním opatrovateľky ako ste to riešili?Ďakujem

Simi30

My máme toto isté. Babka má Alzheimera, pred týždňom spadla a zlomila si stehenný kĺb, takže zostala ešte aj nehybná.
5 dní si ju nechali v nemocnici a že dlhšie už nemôžu, lebo ona nekomunikuje a nespolupracuje ! V podstate nám ju poslali domov zomrieť, lebo už odmieta aj jesť. Našťastie bývame vedľa a mama robí cez cestu, inak by sme to nezvládali. Všetky zariadenia sú plné. Voľné sú buď len súkromné (neskutočne drahé) alebo také, kde neberú seniorov v takomto stave. Vybavili sme si polohovateľnú posteľ a suseda nám požičala vozíček. Treba ísť na úrad, dostanete príspevky na pomôcky (my sme bez príspevkov, asi ich už ani nebudeme potrebovať... ).
Mama zostala na PN, lebo začla mať problémy s krížami (babka je ťažká a keď ju musí stále zdvíhať...) a pomáha jej s ňou suseda. Babka má zajtra 90 r., tak sa aspoň dožije posledných narodenín :(

Kyblicek

Odporucam, ak mozete, dat si ziadost do zariadeni, kde sa o tychto ludi staraju. Je to pre nich aj pre rodinnych prislusnikov najstastnejsie a najbezpecnejsie riesenie.

Anka 1957

Na Slovensku sú opatrovatelky, ktoré su v pracovnom pomere na mestských úradoch. Potom su aj opatrovateľské firmy, súkromné. Potom su aj ženy, ktore tuto pracu vykonávajú súkromne. Skuste dat inzerát na bazos. sk.

Kimmy_CA

My sme toto mali doma so svokrou mojej mamy (bola to mama môjho nevlastného otca), lenže my žijeme v Kanade. Ona sem prišla až vo svojich 84-roch rokoch a už nevedela po anglicky a aj keď na začiatku bola celkom vitálna, vedla chodiť, dobre sa pohybovať, aj rozum jej fungoval, tak po niekoľkých rokoch tiež dostala Alzheimera, potom stratila pohyblivosť, nakoniec zostala už len ležať, postupne stratila schopnosť rozprávať a potom už nakoniec ani negestikulovala v tvári. Bolo to dosť ťažké to sledovať. Tento rok začiatkom novembra zomrela. My sme ju mali doma. Mali sme doma elektrickú polohovaciu posteľ, aby nemala preležaniny, a tiež k nám chodili dva krát do dňa opatrovateľky, ktoré ju kŕmili a prebaľovali (aj keď to robila tiež aj moja mama a občas som ju pomáhala kŕmiť aj ja, ale asi nie tak často, ako som mohla). Nám tie opatrovateľky tu hradil nejaký vládny program. Neviem či by sa niečo také dalo zaistiť aj na Slovensku, nechceš sa spýtať v zdravotnej posiťovni, či na niečo také nemáte nárok?