Bez zdravotného poistenia do lekára v SR

Príspevok v téme: Bez zdravotného poistenia do lekára v SR
Majkrakova

Dobrý deň,
chcela by som sa Vás opýtať na trochu zaujímavú, ale aj dosť zložitú otázku ohľadom návštevy lekára bez kartičky poistenca (ZP) na vyšetrenie na Slovensku ?
Ide o to, že trvalo som síce poistená v zahraničí, teda v inej ako slovenskej zdravotnej poisťovni a mám záujem chodiť prevažne k slovenským lekárom ako zahraničným. Jasné, na tom nie je nič zložité, veď stačí si v ktorejkoľvek poisťovni v SR vybaviť pomocou formulára S1 vydaného zahraničnou ZP preukaz poistenca poisteného v zahraničí, teda, že slovenská zdravotná poisťovňa bude mať preplácané úkony zahraničnou ZP. Ale vzhľadom na to, že doba je dnes chaotická všade, nie len u nás, môže sa niekedy stať, že Vás prepustia alebo jednoducho stratíte prácu v zahraničí, prídete opäť na Slovensko a nemáte tu trvalý pobytu (OP, iba CP), ani si nechcete na pár mesiacov, kým ste dočasne tu, zbytočne zriaďovať verejné zdravotné poistenie u nás, lebo na tých pár mesiacov sa prihlasovať a odhlasovať to skutočne nemá žiaden význam robiť pracovníčkam poisťovne iba starosti. A zrazu potrebujete ísť k lekárovi ? O peniaze tu v tomto prípade absolútne nejde, že aké drahé bude vyšetrenie u lekára hradené z vlastného vrecka ! Ide tu výhradne iba o to, či má niekto z Vás skúsenosti z ošetrením u lekára a následne platbou v hotovosti alebo faktúrou, následným prevodom na účet lekára, či sa to lekárom nebude zdať čudné, prísť bez kartičky poistenca a zaplatiť si to normálne ako v obchode ? ? ? Stretol sa s tým už niekto ? Ďakujem

Majkrakova

Nuž jedna vec je inovácia v zdravotníctve a druhá, že čím viac praxe, tým lepšie, kvalitnejšie. Takže napr. takí dôchodcovia lekári síce nové techniky ako laser, blue a neviem čo iné nepoznajú, ale na druhej strane si porovnajte poznatky lekára absolventa, čo aj tie školy dnes všetko dávajú zadarmo a poznatky lekára začínajúceho asi v minulom režime, možno aj v 70. rokoch, tak koho život preskúšal viac, kto má viac prípadov zo života, čo všetko sa mu už stalo, čo zažil ? Takže aj takto by sa len teoreticky dala porovnávať kvalita lekárov, ktorý je aký zbehlý . . .

Kaido

Jurofik

Mne staci aky bordel mame tu :)... a horsie to uz urcite nemoze byt aspon pre mna, absolutna neochata lekarov nieco riesit, vsetko zvalovat na psychicku, nehovoriac o tom ze dnesni gastroenetrologovia na svk uplatnuju poznatky z 90 rokov, zastarale techniky, cele zle.

Mimochodom ja som to nevravel z mojich subjektivnych pocitov ale z normalnej statistiky poukazujucej ze svk zdravotnictvo je vazne 4 najhorsie v celej eu... Horsie na tom bola tusim iba Litva a Rumunsko.. To o niecom svedci.

Majkrakova

Ahojte, tak veľmi pekne by som Vám chcela poďakovať za Vaše názory, subjektíva, že sa to dá uskutočniť aj bez poistenia. Áno, poniektorí máte aj pravdu, že niekedy je to tak či tak lepšie v zahraničí, niektoré krajiny ako UK to majú skôr horšie ako u nás, niet divu, že viac Slovákov z Anglicka to namieri práve k nám. A že či sa to nedá riešiť aj ináč, no možno aj dá, ak by som bola pár mesiacov bez poistenia v zahraničí a ten európsky preukaz slovenskej poisťovne by mi zostal, že by som žiadnu byrokraciu u nás zbytočne riešiť nemusela, ale prídem do lekára, slovenská poisťovňa mu to preplatí a následne zistí, že práve v ten čas vôbec nie som nikde nahlásená. Dobre, trvalý pobyt tu nemám, takže my nemajú ako dať povinne doplatiť to obdobie slovenskej poisťovni, pokiaľ som nebola vôbec nikde nahlásená, ale zas ak preplatí na základe EPZP a nebude mať preplatené zahraničnou, tak to, že to odo mňa budú vymáhať nie je jediné + bola porušená oznamovacia povinnosť na vrátenie EPZP v prípade skončenia poistenia tam, čo bude zas len a len ďalšia pokuta ako priestupok. A že výhradne len zahraničných, dobre, nie že by som chcela práve iba navždy slovenských pri všetkých vyšetreniach, ale otázka bola, že v prípade, ak by som vôbec nikde nebola poistená. A napr. takí rakúski sú aj niekedy 4x drahší ako naši, tak ako drahší nájom v zahraničí, čo by som sa z vlastného vrecka možno ani nedoplatila. A navyše, napr. zubára mám pomaly 20 rokov toho istého, som s ním spokojná, vždy vysvetlí, pomôže, a ceny sa u neho pohybujú iba v desiatkach Eur, čo napr. z rakúskej minimálky nie je žiadny problém, obvodný ako čo, väčšinou do 100,- € ako ktoré vyšetrenie, takže toto nie je zas niečo, čomu sa treba vyhýbať ako čert krížu. Či azda chcete nahovoriť, že platiť 60,- € mesačne do VšZP, čo pri ročnom zúčtovaní v októbri vychádza cez 800,- € je azda oveľa lepšie riešenie ? ? A keď prídem do zubára, tak ako minule, tak raz za pár rokov mi majú problém vyplatiť 400,- € za strojček, čo je síce za príplatok ako nadštandardný materiál a poisťovne vyplácajú iba štandardné služby, takže dokopy dám až 1200,- € ročne, no výborne ! Alebo len mesačne lekári dostanú za vedenie zdravotnej karty pacienta cca 3,- € od poisťovne, hoci sa tam niekto neobjavil kľudne aj 5 rokov, čo je asi (5 rokov x 800,- € = 4000,- € - 12 mesiacov x 3,- € x 5 rokov = 4000,- € - 180,- € = 3820,- €). Takže lekár za nič nerobenie za každého dostane asi 36,- € ročne, čo pri nie malom počte pacient je to parádna sumička ako v Športke + časť z mesačného poistného ide aj ZP. Tak čo je lepšie, platiť iba za skutočne vykované ošetrenia, alebo ťahať na krku príživníkov do nekonečna, ktorí len váľajú šunky jak sa len dá a pre ľudí skutek utek ? ? Ľudia, veď rozmýšľajte trochu logicky, analyticky skrz viacerých faktov ! !

petrzlen

Jurofik Vladu a ministrov si nevolime sami, su voleny ale nie nami ako sa mylne domnievas , su dosadeni podla potrieb vsetko ostatne je len divadlo pre ovecky.

Jurofik

kaido :D:D:D:D ty nemas ani sajnu o zdravotnictve tam vonku...chod a vyskusaj...potom pis taketo pučoviny o nasich lekaroch!
To, ze mame zdravotny system na hovno, neznamena, ze nase lekarstvo je zle... to len nasa vlada vyhana studovanych lekarov von, a o par rokov tu fakt bude zdravotnictvo vo velmi kritickom stave...nuz vladu a ministrov si volime sami ;) a ti rozhoduju o nasom zdravotnictve !

Defcon

Slovenske zdravotnictvo je stvrte nqjhorsie v europe ? To kde je este vacsi bordel, neschopnejsi lekari a drzejsi zlodejsky zdravotny personal ako na Slovensku ??? Podotykam, ze Zimbabwe nie je v Europe.-)))

Kaido

Aha takze uz mi je jasne preco sa philips zastaval doktorov svk zdravotnictva a zvaloval vseyko na psychiku. Je to pracovnik priamo z tychto zariadeni... No mne hned bolo divne ako sa vobec moze najst clovek podporujuci tento bordel, uz to dava zmysel.

Pre zakladatelku:
Tak to si spravila obrovsku chybu ze chces chodit k slovenskym doktorom, mala si radsej zostat u tych zahranicnych, ved svk zdravotnictvo je 4 najhorsie v cele eu unii!
Alebo sa momentalne zdrzujes na svk a inak sa to neda riesit?

philips

Ahoj, ako pracovník na RTG sa s týmto stretávam. Nie je to nič nezvyčajné, povieš lekárovi, že si samoplatca/na priamu platbu, on ti oznámi, koľko budeš platiť a máš. Následne by ti to tvoja poisťovňa mala preplatiť.

Ajja1

Nebude to problém,stačí dopredu upozorniť že si samoplatca a platíš bez poistenia.Všetci okolo mna čo sú v zahraničí si nechali lekárov na SK.