Hypoglykemie-bezvedomie

Príspevok v téme: Hypoglykemie-bezvedomie
Hyposka

Ahojte chcem sa spýtať alebo poradiť. Mám cukrovku 1.typu, už to bude štvrtý rok. Mala som párkrát (4-5) hypoglykémiu s bezvedomim. Poslednu som mala v spánku, no prišla som na to ráno keď som mala pohryzeny jazyk a.zaseknutu sánku, pomocena a škrabanec cez chrbát, zrejme od nočného stolíka keď ma triaslo.Po každom odpadnutí sa cítim čoraz vycerpanejsia, a takisto mám pocit že mi to pôsobí na psychiku, konkrétne ten hypoglykémicky šok. Veľa vecí zabúdam, všetko si musím písať, neviem.niekedy povedať súvislú vetu, nespomínam si na slová, som bezdôvodne nervózna a napätá, a mám zasklby svalstva čo som predtým nemavala, som podráždená, mávam dlhodobé depresie a poruchy spanku. Vplýva na to tá hypoglykémia, cukrovka alebo je problém vo mne?

hopeter

No,nie som lekár,nechcem byť primúdry. Ale nejaké príznaky by len mali fungovať. Napr.slabosť,triaška,závraty,tma pred očami atd. Je to rôzne u každého diabetika. A to meranie svedčí o Tvojej neistote,máš zlé skúsenosti. Ja konkrétne si meriam glykémiu cca. 3x na deň. A to tak 1 - 2 hod. po jedle.Viac krát,len vo výnimočných prípadoch. Inzulín pichám 3x na deň + 1x nočný. Snažím sa počúvať telo a sledovať signály,ktoré mi vysiela. Jasné nefunguje to na 100 %,ale na 99% áno, zatiaľ. Neviem ako si nastavená a koľko jednotiek si aplikuješ. Ale to už má na starosť odborný lekár. A ak hypoglykémie pretrvávajú,treba zmeniť lekára. Možno je nutné znížiť jednotky.
Alfou omegou je dostatočný prísun sacharidov. Ja pri začiatkoch som,napr sám v lese spadol pod 2mmol. Bola to hrôza. No napr. ma môj lekár vôbec neupozornil,že pred záťažou si môžem pichnuť len polovičnú dávku,alebo dokonca vynechať dávku. Cukor som potom spálil pohybom. Už to tak robím vyše roka a funguje to. A to aj,ked´bicyklujem (cca.30-40 km) Pred aktivitou sa dobre najem a idem. To som sa dozvedel od turistov-diabetikov.
Hlavne nezabúdať jesť pravidelne a častejšie. Aj napriek mierne zvýšeným hodnotám. To je asi tak všetko. P.

Hyposka

Ahoj no tak ja si glykemie meriam aj desatkrat denne. uz len z toho dovodu lebo neviem rozonat hypo. preto to odpadavanie. mala som na skusku senzor a vtedy to bolo super. len je to pre mna financne narocne kedze poistovna to nepreplaca. prepaca to aj v pripade pri syndrome neuvedomovania si hypoglykemii, ale keby mi to dr napisal do karty, tak sa do toho obuje socialka a vezmu mi vodicak. a auto potrebujem kvoli praci..

hopeter

Ahoj Hyposka. Rozum mi zastáva čo píšeš. Čo na to odpovedať ? Nehnevaj sa,kedˇTi napíšem,že "NEMÁŠ ROZUM, zahrávaš sa so svojím životom !Ja mám tiež DM 1,tiež 4 roky. Aj ja som mal hypoglykémie a raz dokonca dezorientáciu. Ja mám to šťastie,že mne sa vytvorí pred očami žltá škvrna a viem hnedˇ,že musím súrne zajesť cukor. Dúfam,že si si vedomá,že cukor musíš mať pri sebe vždy a za každých okolností!!!
Neviem,ako si často meriaš glykémie. No odporúčam Ti pravidelne merať sa stále pred spaním. Mala by si ísť spať s hodnotami okolo 7-7.5 gmmol. Aprimerane a dostaočne jesť podľa fyzickej aktivity. Aj ja som robil zo začiatku v stravovaníchyby a nie všetko mi bolo hned´jasné. To je prirodzené.
No a čo na to Tvoj diabetológ-ička ? P.