Psia strava

Príspevok v téme: Psia strava
Tarantiny11

Zdravím , chcel by som sa spýtať . Môj pes si veĺmi pochutná na všetkom čo mu dám zjesť ( t.j. zvyšky jedla,kosti,cestoviny,granule atď...),ale si pochutná aj na sirových zemiakových lúp . Bašti to jedna radosť . Neviem či je to samozrejmosť a či je to normálne a či mu to nejako nepoškodí žalúdkok . Nemáte s tým nejakú skúsenosť ?

Mravcik

Dobrý deň. Ja tomu nemôžem uveriť, čo všetko dokážu ľudia svojim psom dávať. Za to, že mi ľudia sme všežravci a môžeme zjesť všeličo, neznamená, že tým môžeme kŕmiť aj svojho psa. Práveže mu tým škodíme. A to isté je aj v tomto prípade, pes by nemal jesť samotné zemiaky-kašu, pečené, dusené, nie to ešte prepálené, slané a mastné čipsy. Naš pes je na raňajky granule, konkrétne Brit - dajú sa zohnať aj tu - www.kodino.com a na obed dostáva varené, dusené, občas pečené mäso (surové nie, keďže žije s nami v dome) a k tomu mu dávame ryžu alebo cestoviny, aby nejedol čisto len ťažké mäso. Takže naozaj zvážte, čo dávate vášmu psovi.

amelianov1117

Psia strava má byť vyvážená, a určite to nie je to čo vy píšete. žiadne zemiakove surové šupky preboha, to kde sme? Veď môžu byť aj jedovaté.

Biela Kobra

Napriek tomu, že netuším, čo to znamená "sirových zemiakových lúp", mám matné podozrenie, že namiesto psíka chováte doma prasiatko.

Pes je mäsožravec. Má žrať kvalitné granule pre psy, surové premrazené mäso a občas na obhryzenie surovú kosť, občas rybu, občas kožu na hranie a vyčistenie zubov, a raz začas potrebuje trávu, resp. náhradu trávy.

Mimochodom, varené alebo ešte horšie pečené kosti majú inú štruktúru ako surové, sú krehké, takže ak nechceš riešiť u veterinára perforáciu žalúdka alebo čreva, čo jednak nie je lacné a k tomu to ohrozuje život psa, tak mu ich nedávaj. A pokiaľ to záhadné jedlo boli zemiakové čipsy, tie nie sú zdravé ani pre teba, nie to ešte pre psa. Tak jeden dva pre radosť a dosť :)

Noelinka

Sladké zemiaky sú práve jednou z tých potravín, ktoré sú veľmi prospešné pre psov. Nielenže sú bohaté na vlákninu a betakarotén, ale sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C, B6 a minerálov. Prítomnosť týchto živín robí batáty zdravým doplnkom k bežnému komerčnému krmivu. Tieto zemiaky sú také zdravé, že ich môžeš svojmu psovi podávať v uváženom množstve pokojne aj každý deň. A možno sa s tebou aj podelí. smiley

Aké sú výhody podávania sladkých zemiakov?

Vláknina pomáha tráviacemu systému

Je všeobecne známe, že vláknina u ľudí podporuje správne trávenie. A to isté platí aj u psov. Ak má tvoj pes hnačku, vláknina zo sladkých zemiakov pomôže pri jej liečbe.

Betakarotén predlžuje život

Sladké zemiaky a ich betakarotén pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály, čím znižujú nebezpečenstvo vzniku rakoviny u tvojho miláčika. V prípade, že je pes chorý alebo zranený, ako efektívny antioxidant urýchľuje uzdravenie. V neposlednom rade potraviny obsahujúce betakarotén úspešne bojujú s príznakmi starnutia.

Skvelá nutričná hodnota

Sladké zemiaky obsahujú vitamín A, B6 a C. Všetky tri sú priam nevyhnutné pre zdravie tvojho chlpáča. Okrem vitamínov obsahujú tiež minerály, železo, mangán a meď.

Biele zemiaky vs sladké zemiaky

Vieš, aký je rozdiel medzi bežnými a sladkými zemiakmi? Teda okrem ceny? :) To, že sladké zemiaky obsahujú väčšie množstvo živín, sme sa už dozvedeli. Avšak okrem toho, že biele zemiaky sú lacnejšie, nie sú úplne vhodné pre psov. Obsahujú totižto veľké množstvo sacharidov, ktoré môžu spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi a v konečnom dôsledku aj obezitu.

Noelinka

Jedovaté a pre psa nebezpečné potraviny:

Avokádo je pre psa jedovaté. Avokádo obsahuje toxickú zložku Persin, ktorý môže poškodiť srdce, pľúca a iné tkanivá. Avokádo má vysoký obsah tuku, čo môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, vracanie, v niektorých prípadoch aj zápal pankreasu. Medzi príznaky otravy patria dýchacie ťažkosti, zväčšenie brucha a nadmerné hromadenie tekutín v hrudníku. Množstvo, ktoré môže spôsobiť otravu, nie je presne známe.
Cibuľa ničí červené krvinky a môže vyvolať anémiu, slabosť a dýchacie problémy. Aj malé množstvá podávané v určitom časovom odstupe môžu spôsobiť kumulatívne poškodenia. Týka sa to cibule aj pažítky či už surovom, sušenom alebo aj varenom stave.
Veľké množstvo cesnaku spôsobuje podobné problémy ako cibuľa. Cesnak obsahuje menšie množstvo škodlivej látky ako cibuľa, napriek tomu by sa mal pes s cesnakom prísť do styku len ojedinele a v minimálnych množstvách.
Hrozno a hrozienka môžu u psov zapríčiniť zlyhanie obličiek. Aj malé dávky môžu byť pre psa smrteľné. Fatálne následky môžu nastať aj v prípadoch, keď pes zje zopár bobulí hrozna či hrozienok opakovane.
Paradajky obsahujú Tomatín, ktorý je podobný solanínu (jedovatý alkaloid). Keď paradajky dozrievajú, množstvo Tomatínu sa v nich znižuje. Preto zrelé paradajky sú pre psa menej nebezpečné. Klinickými príznakmi otravy sú letargia, nadmerné slinenie, dýchacie problémy, vracanie, hnačka alebo zápcha, rozšírenie zreníc, kŕče. Pre človeka sú okrem plodov všetky časti paradajok takisto jedovaté. Paradajky obsahujú aj Atropín, ktorý môže u psa spôsobiť rozšírenie zreníc, trasenie a srdcovú arytmiu. Najvyššiu koncentráciu Atropínu obsahujú stonky a listy.
Muškátový oriešok môže spôsobiť triašku, kŕče a smrť.
Kofeín (z kávy, kávovej usadeniny, čaju alebo čajových vrecúšok) stimuluje centrálny nervový a cievny systém a vyššia koncenrácia môže spôsobiť vracanie, nepokoj, búšenie srdca a v priebehu niekoľkých hodín dokonca aj smrť.
Makadamové oriešky môžu byť príčinou slabosti, triašky a ochrnutia. Príznaky sú obvykle len dočasné.
Vlašské orechy Pokiaľ pes zje škrupiny vlašských orechov, môže dostať hnačku a žalúdočnú nevoľnosť. Pravou príčinou je toxická plieseň, ktorá napáda orechy pri zvlhnutí. Príznakmi otravy sú vracanie, triaška, slinenie, problémová koordinácia, letargia, nechutenstvo, zožltnutie očí a ďasien. Otrávené psy môžu vylučovať krvavé zvratky alebo stolicu. Môže trvať aj niekoľko dní, kým sa príznaky prejavia.
Čokoláda môže spôsobiť záchvaty, bezvedomie a smrť. Najnebezpečnejšia je čokoláda na varenie. Všeobecne platí, že tmavšia čokoláda je nebezpečnejšia. Akákoľvek čokoláda vo väčšom množstve môže psa zabiť. Príznaky sa nemusia prejaviť aj niekoľko hodín, pričom smrť psa môže nastať aj do 24 hodín. Konzumácia mliečnej čokolády, aj keď obsahuje menšiu koncentráciu, je rovnako nebezpečná.
Jadierka jabĺk a hrušiek, čerešňové, slivkové, broskyňové a marhuľové kôstky, obsahujú jedovatý kyanid. Zopár kôstok alebo jadierok psovi problémy spôsobiť nemusí, avšak po každom požití dochádza k hromadeniu kyanidu v tele. Hryzenie jadierok a kôstok spôsobuje uvoľňovanie kyanidu. Problémom môže byť aj nesprávne prehltnutie, pri ktorom sa pes môže začať dusiť.
Soľ vo väčšom množstve vyvoláva problémy s obličkami. U psov spôsobuje podávanie slanej stravy nadmerné pitie vody, čo môže u veľkých plemien viesť k nadúvaniu a následnej torzii žalúdka, ktoré môžu byť pre psa tiež osudové.
Príliš veľa tukov alebo vyprážané potraviny môžu spôsobiť zápal pankreasu.
Šunka a slanina obsahujú veľa tuku a soli, čo môže mať za následok zápal pankreasu. Následné nadmerné pitie vody u veľkých plemien môže viesť k torzii žalúdka.
Surová pečeň alebo časté podávanie varenej pečienky (3 krát za týždeň) môže spôsobiť toxicitu vitamínom A. Táto má za následok deformáciu kostí, úbytok hmotnosti a nechutenstvo. Ak psovi popri varenej pečienke podávame aj konzervu, skontrolujme, či konzerva neobsahuje aj pečeň.
Huby môžu vyvolať bolesť brucha, slinenie, poškodenie pečene alebo obličiek, vracanie, hnačku, kŕče, bezvedomie, či dokonca až smrť.
Surové bielky z vajíčok obsahujú bielkovinu Avidín, ktorá môže viesť k úbytku vitamínov B. Biotín je pre rast a dobrú srsť psa nevyhnutný. Žĺtky surových vajec obsahujú dostatok Biotínu, takže celé surové vajcia z tohto pohľadu nebezpečné nie sú. Žĺtka vajec však môžu obsahovať salmonelu, preto by sme vajcia mali mať z dôveryhodného zdroja, alebo ich podávať vo varenom stave.
Varené kosti sa počas trávenia môžu roztrieštiť a poškodiť vnútorné orgány psa.
Zelenina - psy nevedia stráviť väčšie kúsky zeleniny (mrkva, zelená fazuľka, šalát, zemiaky). Nebezpečné sú aj zemiakové šupky.
Mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku môžu spôsobovať plynatosť, hnačku alebo aj zápal pankreasu. Mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku sú bezpečné.
Podávaním správnej stravy môžeme výrazne predĺžiť život nášho miláčika, alebo ho aspoň ušetriť zbytočných zdravotných komplikácií vyplývajúcich z podávania nevhodných pokrmov alebo maškŕt.