Medicína

Príspevok v téme: Medicína
anonym45058

Zdravím,som druhák na gymnáziu,podľa úspechov a hodnotení je najlepšia na Slovensku,takže je to fakt ťažké a doteraz som uvažoval,že sa budem venovať právom a chcel by som maturovať z DEJ a OBN,ale keď si to tak uvedomím BIO ma baví oveľa viac ako DEJ...Lenže problém je v chémii...Nejak v nej neexcelujem,mám trojky,občas nejaká štvorka lebo tomu absolútne nechápem a keď sa pozriem do zošita tam vidím len reakcie,žiadne vysvetlenie...Moja otázka znie,či predsa by som to mal skúsiť a začať sa riadne učiť a skúsiť to,alebo sa nato vykašľať?Keďže tej chémii nerozumiem..Na ZŠ som bol strašne dobrý v nej a zrazu tu to opadlo..Možno je chyba v učitelovi.Môj celkom nereálny sen je byť chirurgom,lebo tá práca by ma napĺňala a strašne ma to zaujíma a vedel by som sa v tom predstaviť...A druhá otázka je na medicíne fyzika? Tá biofyzika spočíva v čom? Nejaké príklady? Lebo pochybujem,že tá biofyzika je nejaká taká ako v škole fyzika,lebo by to ani zmysel nedávalo..Ďakujem za rady... :|

anonym55589

No úprimne nevenujem jej veľmi času,idem sa ju učiť,pozriem,nechápem,snažím sa hlavne naučit teóriu,ktorú nedáva nejak do písomiek,ale samé reakcie a prečo a ako sa to stalo...Ale tak skúsim sa jej oveľa viac venovať,rodičia by mi zaplatili aj doučovania,len mne je to trošku trápne tam chodiť atď a možno by som potreboval od začiatku vysvetliť....A trošku sa aj obávam že by ma nevzali na VŠ,keďže napr. na UK sa hlási cca 2000 a zoberú 320 tak to musí byť extrém.

hela hela

Chemiu budes potrebovat urcite, fyziku hadam ani nie. Tiez Ti tu
chemiu nezavidim, ledva som ju zvladla na gymply v 2 a 3 rocniku.
Cele mi to nedavalo zmysel, same uliky sme kreslili, logiku to
nemalo ziadnu. Mala som z nej 3, len vdaka profke, vzdy mi posuskala,
ze ma nabuduce vyvoka. Volala sa p prof Vavrova a ked sa tu
spozna, posielam jej velku pusu.
Ale ak tuzis po medine, tak sa nedaj otravit a najdi si niekoho, kto
Ti to ujasni. Ale radsej hadam chlapca, aby ste potom nestudirovali
inu chemiu.
Nuz, nevzdavaj sa svojich cielov a chod do toho.
Vy mladi dnes musite zabojovat viac, ale aspon Vam to bude
stat za to.
Ozvi sa potom a ja Ti budem drzat vsetky prsty. Ty mi na oplatku
mozno ufiknes hemoroid :)))

Pani Panda

Ahoj anonym :)

Ak si si medicínou istý, ale máš strach z chémie, určite by som do toho šla.
Ako Ti radila slečna dole, skús tomu predmetu venovať viacej času. Vravíš, že z nej máš trojky, štvorky - venuješ príprave dostatočné množstvo času? Ak nie, začni :). Ver, že nikto učený z neba nespadol a všetko je o trénovaní a dostatočnej príprave, vieš ako sa vraví - ťazko na cvičisku, ľahko na bojisku :).

To, že si musíte vyberať predmety v druhom r. mi príde ako totálny nezmysel, hlavne pre tých, ktorí v 16tich netušia, ktorým smerom sa vydať, čo je úplne normálne.

Každopádne, k veci :D,príprava na prijímačky na medicínu Ti zaberie značné množstvo volného času (v poslednom ročníku), preto z vlastnej skúsenosti, by som Ti vrelo odporúčila dať si seminár z chémie. Jednak Ťa to donúti učiť sa a "ostať v obraze".Maturita z chémie, alebo fyziky v kombinácii s biológiou je super, pretože prijímačky budete mať, ak si dobre pamatám približne mesiac po maturite, osobne si neviem predstaviť, že by som sa okrem týchto predmetov musela učiť niečo iné, bude toho dosť.

Ak máš nejaké otázky, kľudne píš.

Bianca_Biba

Tak neviem, ako je to na vsetkych skolach, ale napr. na tej vyske, na ktoru chcem ist, nezalezi na tom, ci mam maturitu z chemie alebo nie a taktiez nie na znamkach, len na prijimackach.

A, je to len moj pohlad, ale mne seminar z chemie pomaha a aj inym, ktori chcu ist na medicinu... Preberame tam veci do hlbky, dokonca riesime aj veci na prijimacky, ucitelka nam vysvetli co, ako, preco... a taktiez to pomaha aj v takej biole, niektore veci si budes vediet lepsie prepojit.

S chemiou sa vsak budes trapit tak ci tak, takze to mas jedno, ci skor alebo neskor. : D

anonym45058

Respektíve pomôže mi maturita z chémie? Či sa mi stačí naučiť na príjmačky potom ? Lebo to si môžem vybrať napr.biológia a občianska náuka a nemusím sa trápiť s chémiu,keď možno by som sa na tých seminároch učil veci,ktoré by som nevyužil potom.

Jaja15

Je uplne jedno z akých predmetov budeš maturovať - gympel je príprava na VŠ. Do maturity máš ďaleko, do vtedy zmeníš názor ešte viac-krát. Je to ako s matikou, ak ju nechápeš,tiež môžeš ísť na VŠ kde je matika, samozrejme ale nie na nejaký matematický odbor. Každý predmet sa dá doučiť, podstatné je urobiť skúšky. Ak ťa trápi tá chémia či fyzika teraz - stačí zohnať niekoho na doučovanie. Sú ľudia ktorí vedia látku vysvetliť a tí, čo nie(včetne učiteľov). Nemusí ža doučovať zrovna učiteľ/profesor, stačí ak zoženieš niekoho kto tomu rozumie a vie ti to vysvetliť aby si to pochopil. Môže to byť spolužiak, nejaký vysokoškolák, či učiteľka chémie alebo fyziky zo ZŠ, je jedno že učí na ZŠ, ale predmet ako taký musí mať "zmáknutý".

Bianca_Biba

Ahoj,
ja som teraz tretiacka na gymnaziu a seminare mam bio/chem. Chcem ist tiez na medicinu. Co sa tyka tej chemie, tak nemyslim, ze by to bolo nieco velmi tazke doteraz, co by si nezvladol, keby si CHCEL. Lebo ked chces, vies to zvladnut. Nikto nepadne uceny z neba... Skus napr. uz teraz zacat trenovat, co ti slo najmenej, popr. nejake doucko a tam uvidis, ci to chapes, len ti treba viac casu/iny vyklad, alebo si uplne mimo a nejak ti to pomoze v rozhodovani.
A dalsia vec, na medicinu len ak by ta to naplnalo, skutocne a dlhodobo sa v tom vidis a nie ak to beries ako prestiz, ze je to nieco, byt lekarom.
A poznam par medikov, zhodou okolnosti tiez nemuseli chem/fyz... a bali sa tychto skusok (uz na VS, ale aj prijimacok z chemie), kt uvadzas, ale chceli to, tak zamakali a zvladli to. Konieckoncov, nemusi mat clovek same A-cka...
Vela stastia a neboj, skus tu bio/chem a keby zistis, ze chemia teda vobec nejde, tak si seminare proste zmenis, to nie je nic, ze by si nemohol/nedalo by sa alebo co. : )

anonym45058

Musím spraviť toto ťažké rozhodnutie už čoskoro, lebo si budeme vyberať semináre do 3. ročníka a potom už cesty nebude späť.

batBat-girl

teraz si druhák, otázky si si vyjasnil, keď budeš tretiak, tak si spravíš rekapitulíciu a to už budeš mať určite všetko ešte jasnejšie...ideš na to dobre.

Nanaaa

Ahoj, nenechaj sa odstrašiť. Biofyzika je na medicine jednosemestralny predmet...miestami nezažíivný no učia sa tu aj zaujimave veci ako vyšetrenia pluc,sluchu..princípy ultrazvuku, RTG,MRI a mnoho ineho...všetko sa da aj ta chemia a biochemka. Ak snivaš o tom byt chirurgom nenechaj sa odradiť:)