Neviem povedať písmeno "R"

Príspevok v téme: Neviem povedať písmeno "R"
Jozef5101

Ahojte
Volám sa Peter a mám 15 rokov
Môj problem je ten že neviem povedať "R"
Vôbec mi to nejde bol som už strašne veľa krát u Logopeda ale nič sa nemení...poctivo doma cvičím...pomaly strácam motiváciu...
Tak sa vás chcem spýtať vadí ľuďom až tak moc že iný nevedia povedať "R"...moji spolužiaci si zo mňa na Strednej robia srandu a prezývajú má ZAYO :(
Nechce sa mi už ani žiť :(

Mamradkavu

Ahoj Jozef mne trvalo 8 rokov nez som sa ho naucil vyslovit. Co ti mozem poradit je ze nato moc netlac a ak sa nezvdas tak sa ho naucis. Ja som denne asi dva krat po 10 minutach trenoval slova kde bolo R nahradene D a vysloval som ich pomaly a potichu. A ti poviem ze zaciatku mi tam neslo vyslovit ani to D. xD No a casom som si uz zacinal mysliet ze sa to snad nikdy nenaucim a priblizne po 5 rokoch mi tam to R skocilo same.:)) Sice som ho este nevedel vyslovit nahlas ale aj tak som bol najstasnejsi clovek na svete.:P Zacinal som s pismenom T lebo vraj sa po nom najtazsie vyslovuje R... Dole mas nazornu ukazku co som skopcil z jedneho ceskeho webu a pdajem ti hodne vela tdpezlivosti.:P

(tra, trám, tráva, tradice, trafika, trafika, trápit, trápení, tramvaj, trať, trasa, trávník
tref, trefit, trefí, trend, tréma, trenýrky, trénink, trénovat, treska, trepka, trestá, trest, trestat, trezor
trip, trik, triko, tričko, tribunál, tribuna
trochu, trotl, trojče, troska, tropy, tropický, troubit, troubí, trouba, trojúhelník, troufat, troufalý
trubka, trubice, trubička, truhla, truhlář, trumf, trůn, trup
tryska, tryskáč, trýznit, tryskový
trní, trn, trnka, trčí, trpí, trvá, trpký, trp, trk, trh, trpaslík, trhák, trpělivost
metr, vítr, Petr, svetr, kilometr, decimetr, centimetr, kmotr, kmotra, mistr, lotr, vatra, játra, patro, citron, Ostrava, otrava, ostrá, strach, stráž, stroj, strop, strom, struna, stručný, strup, strejda)

michael 1

Ved to je jednoduché. jednoducho povedz R.
To sa mi hovorí, keď nemám tento problém.Ale ja to nechcem zľahčovať, ani sa posmievať.To by ma v živote nenapadlo.Naopak chcem ti pomôcť.Ja hovorím presne praví opak.Vôbec toľko necvič ako ti tu odporu čaju. Prečo? Lebo budeš sklamaný sám zo seba, a to sa ti ten jazyk ešte viac znehybní.Jazyk treba ohýbať hlavne koniec jazyka, ale nesnažiť sa sním za každú cenu vysloviť R.Ja by som skôr odporúčal dobrého neurológa, ktorý by zistil či ten jazyk je príliš tvrdý neohybný, alebo je taký mľandravý, alebo je deformovaný a pod.
Podľa zistenia by mohol nasadiť nejaké lieky na uvoľnenie, alebo s opačným účinkom.My ostatní čo bez problémov toto písmeno vyslovíme, vieme, že pri vyslovovaní písmena R sa nám jazyk veľkou rýchlosťou rozochvej,- teda koniec jazyka.A tam bude tvoj problém.- slabá flexibilita jazyka.AK by jazyk bol celkom v poriadku, už dávno by si sa to naučil -nemyslíš?
Aj stravu by som ti odporučil zmeniť. Skus jesť 3 mesiace veľa veľa mäsa.zo zeleninou,- nemiešať so sacharidmi teda mukou cukrom a pod. Vylúčiť sladkostí. A potom to skus povedať nie "ryba" ale jednoducho - do Riti! Ale najprv sprav to ,čo som ti tu poradil .Buď dôsledný Uvidíš! že keď sa poriadne naserieš, tak sa ti to podarí.

michael 1

Ved to je jednoduché. jednoducho povedz R.
To sa mi hovorí, keď nemám tento problém.Ale ja to nechcem zľahčovať, ani sa posmievať.To by ma v živote nenapadlo.Naopak chcem ti pomôcť.Ja hovorím presne praví opak.Vôbec toľko necvič ako ti tu odporu čaju. Prečo? Lebo budeš sklamaný sám zo seba, a to sa ti ten jazyk ešte viac znehybní.Jazyk treba ohýbať hlavne koniec jazyka, ale nesnažiť sa sním za každú cenu vysloviť R.Ja by som skôr odporúčal dobrého neurológa, ktorý by zistil či ten jazyk je príliš tvrdý neohybný, alebo je taký mľandravý, alebo je deformovaný a pod.
Podľa zistenia by mohol nasadiť nejaké lieky na uvoľnenie, alebo s opačným účinkom.My ostatní čo bez problémov toto písmeno vyslovíme, vieme, že pri vyslovovaní písmena R sa nám jazyk veľkou rýchlosťou rozochvej,- teda koniec jazyka.A tam bude tvoj problém.- slabá flexibilita jazyka.AK by jazyk bol celkom v poriadku, už dávno by si sa to naučil -nemyslíš?
Aj stravu by som ti odporučil zmeniť. Skus jesť 3 mesiace veľa veľa mäsa.zo zeleninou,- nemiešať so sacharidmi teda mukou cukrom a pod. Vylúčiť sladkostí. A potom to skus povedať nie "ryba" ale jednoducho - do Riti!

Rost

Treba čo najviac trénovať a ako nie netreba si z toho nič robiť pokiaľ sa ľudia nesťažujú, že ti nie je rozumieť je to v poriadku.Ja napríklad mám 27 a neviem povedať vo veľa prípadoch "L", hlavne ak po tom nasleduje Y, a namiesto toho vždy poviem niečo ako V a napríklad mám takú adresu kde sú tieto písmená a keď to niekomu hovorím tak mi namiesto L rozumejú V, ale dá sa na zvyknúť, napríklad sa vyhneš slovám ktoré nevieš dobre vysloviť a použiješ iné ak sa dá.Ale treba trénovať a podľa mňa u teba to ešte má šancu sa zlepšiť

sdgfdf

ani ja som ako malá nevedela povedať R. nakoniec ma to logopedička naučila, ale veľakrát sa mi stáva ak napr. rýchlo hovorím, šuškám alebo mám zmrzlinu/nanuk že to R ejdnoducho nevyslovím. bud vobec, niako ho zhltnem alebo tak veľmi nepekne.
viem aký je to pocit a viem ake to je stracat motiváciu, ale asi naozaj zmen logopeda a takisto sa porozprávaj o tom doma s vasimi a takisto im povedz ako sa ti smejú, snad to pochopia.

Tomas12345

Ja som mal ako malý tiez problemy s vyslovnostou R lenze ja som to mal kvoli tomu ze som mal velke predne zuby a preto sa mi aj tazko hovorilo a vyslovovalo a suslal som. Nemas nahodou aj ty velke predne zuby ? Ak ano tak by si mal zacat brat strojcek na zuby ten ti naprvi zuby a aj normalne R zacnes vyslovovat.

DlVERGENCIA

za to sa treba podakovať rodičom, že sa ti nevenovali... ja som s tým problem nemala ale brat rozpravl šušlavo aj s R mal problem tak rodičia do neho stále hučali aby povedal R, ryba, rak,.. či doma alebo na navšteve ked sme boli, stále to musel opakovať...
ale ked rodičia si spravia deti, zavru ich do deckej izby a strčia do ruky plyšáka a nezáujem tak to potom vyzerá... ja som mala kolegynu ktorá nevedela povedať R a bol to des, ani som sa s nou nejak nebavila lebo mne bolo trápne že sa jej musím stále pýtať: "prosim?" "ako?" "čo hovoríš?" "nerozumiem ti.." lebo tak ráčkovala že som jej absolutne nič nerozumela čo hovorila a to mala 30rokov..

u nej žiadna snaha že by sa snazila zrozumitelne vyslovovať slová...

ako tu bolo písané zmen logopéda...

racekova

vobec nezalezi na tom ci vies alebo nevies povedat R. Mozno ta to trapi, ale ver tomu ze to v zivote nieje take podstatne, dolezite je akym si clovekom. A ti co sa ti vysmievaju, su hlupi a primitivni. Povznes sa nad to a zameraj sa na ine veci

Rene1337

Nikdy sa nevzdavaj nikoho nikdy nezaujma ako si makal na sebe kazdeho zaujma iba vysledok. Najdi ineho logopeda skusaj hlavne je ze robis pre to nieco aby sa to zmenilo a to ze sa ti smeju to je pre teba iba motivacia aby si sa nevzdal ani ja som nevedel jak decko r ale nakoniec som sa to naucil lebo som vedel ze to je dolezite.