Koľký máte rakovinu a žijete v zateplenom dome?

Príspevok v téme: Koľký máte rakovinu a žijete v zateplenom dome?
Marosko-n

Práve odznel v TV príspevok o plynnom RADONE, ktorý sa koncentruje v doteraz postavených domoch a panelákov.
Zateplením a výmenou okien sa v domoch koncentruje Radon asi 10x viac ako v obyčajnom so starými fučajucími oknami. Ľudia čo sa vyliečili z rakoviny do 15 rokov sa im rakovina vracia - svetová štatistika.
S pribudajucimi zateplenými domami a panelákmi sa bude zvyšovať počet rakovín.
V širšom obvodovom múre sa koncentruje Radón v plynnom stave a ani vyvetraním ho s tadiaľ nevyženiete a v spánku sa uvoľňuje do priestoru vášho bytu a vy ho dýchate.V Sibyle sa píše, že ľudia po roku 2000 budú opúšťať mestá a panelové domy a budú sa sťahovať na vidiek.
Koľký máte takýto problém ?

Petr72

Prečítal som si diskusie, k téme radón. Musím povedať, že každý máte kúsok správnej predstavy ako riziko z radónu funguje.
Zvýšenie koncentrácií radónu v zateplených panelákoch je realit, lebo sa znížila výmena vzduchu cez plášte bytov, ale nie je to priam katastrofa, lebo zdrojom radónu sú iba stavebné konštrukcie. To ale je slabý zdroj. Ak by sme vo všetkých panelákoch upravili ventiláciu na koeficient n=0,7 bola by priemerná aktivita radón pre polovinu národa okolo 30 Bq/m3.
Problém sú rodinné domy. Tie majú zdroje dva, stavebné konštrukcie a podložie stavby. V základových pôdach je radónu veľa i na územiach s nízkym radónovým indexom. Ak je stavba bez cielenej ochrany proti prenikaní pôdnych plynov je zle. Keď má prvky ochrany urobené lajdácky je zle. Ak sa prvky radónovej ochrany porušia pri dosadní stavby, je zle. V rodinných domoch žije druhá polovina národa. Ak by v každom dome bola riadna ochrana proti pôdnym plynom priemerná OAR by bola okolo 60 Bq/m3 a nie 360 ako je teraz.
Spustili sme projekt Občianska sebaobrana proti rakovine pľúc z radónu v obydliach. Včera mi prišli výsledky z monitorovania prvých 25 obydlí, 23 rodinných domov, 2 byty v činžiakoch. Z rodinných domov len 2 nepotrebujú žiadne korekcie koncentrácií radónu. 14 domov potrebuje korekcie stavebnými úpravami na úrovni podlahových konštrukcií, pretože v nich je 2× až 3× prekročená súčasná referenčná úroveň. Problém je v tom, že v tejto zemi nie je jediná stavebná firma, ktorá by bola vyškolená a vycvičená a mala potrebné technológie na riešenie takýchto úloh. Postihnutí sa musia pustiť do amatérskych svojpomocných riešení. Našťastie sú na stránkach českého SUJB-u na stiahnutie príručky pre profesionálov i pre amatérov, ktoré pomôžu vyvarovať sa hrubých chýb.
Najhorší na tom je nezáujem ľudí, lebo sú neustále masírovaní zdravotníkmi informáciami o riziku rakoviny pľúc z fajčenia. Pritom existujú vedecké dôkazy o tom , že rakovine pľúc z radónu podliehajú tak nefajčiari ako fajčiari i ti čo fajčiť prestali už pred časom.

Petr72

Diskutovaný radón v interiéroch domov je ozajstný, celosvetový problém.V celosvetovom merítku spôsobuje asi 14% smrteľnej rakoviny pľúc. V každej krajine to je iné. Slovensko patrí k tým, čo sú na tom horšie . Máme najvyššiu priemernú aktivitu radónu v EU a OECD. To je dané gologickými pomermi. Najvyššia korelácia výskytu rakoviny pľúc v populácii je s geologickými formáciami riečnych sedimentov. Tieto podložia sa vyznačujú vysokou priepustnosťou pre plyny, preto sa tam vysoké aktivity radónu v pôdnom plynu vyskytujú len výnimočne. Z toho dôvodu býva na týchto plochách často riziko prenikania radónu z podložia do interiérov podhodnocované a prípadné protiradónové opatrenia bývajú nedostatočné. V rozpadovom rade 222 Rn sú alfa rádioaktíve Polonia 218 a 2014 a samotný radón. Tieto ióny kovovej povahy vytvárajú v interiérovom vzduchu aerósóly, ktorých vdychovanie môže spôosobiť rakovinu pľúc.
Zateplovanie a hlavne výmena drevených alebo kovových okien za plastové spôsobuje zníženie výmeny vzduchu v interiéri. V niektorom predchádzajúcom príspevku bola spomínaná pleseň, často sprevádza zvýšený výskyt radónu a je svedectvom o nedostatočnom vetraní. V panelákoch je pomoc snadná, vyvŕtajú sa nové mikroventilačné otvory. Zložitejšie opatrnia sa musia vytvárať v rodinných domoch, lebo tam vedľa radónu z konštrukcií musíme zvládať i radón z podložia.

Bubliii

Swistica, mozno by ta mohla zaujimat info od kamarata ornitologa: vraj uz niekolko rokov sa zatepluje tak, aby vtaky nemali narusene hniezdenie, min. dazdovnik. Presny mechanizmus ale neviem.. Zas je pravda, ze vacsina ludi kasle na hniezdenie vtakov a netopierov ked maju v byte neustale teplo alebo zimu. Ja teraz rok byvam v nezateplenom baraku, jediny na okoli. O vizuali ani nevravim. Droliva omietka v prisernom stave. V zime sme mali v spalni 18°C, v lete 30°C. Zle to znasam, v zateplenom bola ta mikroklima bytu taka stabilnejsia. A plesne podla mna suvisia hodne aj so stavom okien - ako casto sa vetra, v akom stave su tesnenia teda kolko vlhkosti prenika do bytu a pod. Takze radon-neradon, ja na to zateplenie uz doslova zufalo cakam...

KacerDonald

Radon sa zdrziava prevazne v pivnicnych priestoroch a jaskyniach, podniky, diskotrky, kluby a restauracie ktore su umiestnene v pivnicnych podzemnych priestoroch su hrozbou pre ludi. Nehovoriac o baniach.

swistica

Dva - tri roky dozadu bol v casopise Zdravie clanok na temu radon. Tam ale problem radonu nespajali so zatepletim, ale skor s neuzatvorenymi pivnicnymi priestormi. Z pivnic sa radon dostava do obytnych priestoroch. Samozrejme to potom suvisi i s tu spominanym zateplenim. Najkritickejsie to bude asi v zime, ked sa malo vetra. Zvysne rocne obdobia treba mat stale aspon mikrovetranie na oknach otvorene.
Ja som celkovo odporca zatepleni. Bytove vchody si na zateplenia poziciavaju neskutocne peniaze a kym ich o 30 rokov splatia, tak uz zase bude potrebne rekonstruovat. K tomu zvyseny vyskyt plesni, spominany radon, netopiere a vtaky maju narusene hniezdenie, no nic moc. Zial takmer vzdy je väcsina vchodu za zateplenie. Chyba kriticke myslenie.

hhh

skor ako takéto veci riesit, by som sa skor pozrel na ludi a ich zivotny styl ... toto je teoreticky minimum co by rakovinu sposobovalo, skor by som povedal ze obezita, udene jedla, fajcenie a alkohol :) dalej rozne crevne ochorenia, ktore ludia neliecia(kamarat ma napríklad crohnovu chorobu a nedrzi specialny jedalnicek, pije a konzumuje vsetko ... potom to aj tak vyzerá)

hlavne kvoli tymto dovodom slovensko patri medzi top krajiny s rakovinou hrubeho čreva

Petr72

Je pravda, že zateplovanie domov vedie k zvýšení tesnosti plášťa domu alebo bytu. Markantné zníženie prievzdušnosti bytov nastalo v panelákoch. Z porovnávacej analýzy štúdií Cabáneková,, Ďurčík (2015) a Nikodémová a kol. (1995) ukázala, že v bytových domoch k miernemu nárastu koncentrácií radónu a teda i zvýšení rizika ochorenia rakovinou pľúc došlo. Z iných analytických úvah vychádza, že by mohlo dochádzať i k prekročení referenčnej úrovne 300 Bq/m3. Problém je dozimetria. České detektory RAMARN skutočne realizované do krabice od margarínu Rama núka Združenie pre reguláciu rizika z radónu a krásne čierne škatuľky s čiarovým kódom nemecká firma Radonova. V oboch sú tie isté detektory. Po vykonanom ročnom alebo 1/2 ročnom monitorovaní sa rozhodne o optimalizácii expozičnej situácie. Zvyčajne sa upravuje ventilácia navrtaním potrebného počtu dierok do rámu plastových okien.

philips

Čo sa týka radónu - jeho polčas rozpadu je cca dva dni, avšak vznikajú z neho rádioaktívne kovy a následne olovo. Tieto kovy sa usádzajú ako lrach.
Každý má možnosť dať si zmerať úroveň radónu v dome/byte a podľa odporúčaní sa zariadiť.

heka hela

Zatepluju sa aj novopostavene RD a fakticky vsetky nove domy /tzv. bungalovy, poschodove, starsie domy../.
Daj sem nejaky clanok, nech sa poucime.