Dobrý deň. Mám diagnostikovanú PP a mávam aj depresie už 5 rokov. V poslednom čase zosilneli až tak, že nechodím do školy. Mám z nej extrémny strach. Vôbec to nie je o tom, že by sa mi nechcelo chodiť, učím sa celkom dobre, ale proste mám strach. Už mám vyše 50 neospravedlnených hodín a hoci si uvedomujem, že ma môžu vyhodiť, jednoducho tam nepôjdem.
Večer si normálne hovorím, že pôjdem a ráno chytím paniku, dostanem taký strach, že ho nemôžem ovládnuť. Zaseknem sa a nepôjdem.
Neviem, čo mám robiť, som zúfalá. Hľadám riešenia, ako sa len dá, ale nič nepomáha. Ten strach je taký silný, že ma hravo ovláda.
Silné depresie - Pomoc
No OK.
Ja som si prešiel depresiou. Viem čo to je. Mal som aj dosť silnú soc. f. Som aj hanblivý odmalička.
Začal som sa tým zaoberať. Na tú depresiu by mala zabrať kogn. beh. ter.+ iné veci. Môžem ti odporučiť knihu, ktorú nájdeš len v knižnici. - A.Ellis - RACIONÁLNĚ EMOČNÍ BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE.
Akaj nie si psychologička, a máš aspoň priemerné IQ,mala by si to pochopiť, o čo tam ide. Neviem odkial si, ale ja na tvojom mieste zoberiem život viac do svojich rúk. Ide o to nespoliehať sa na tých ľudí, ktorí ti budu chcieť predpisovať lieky, čo vidím,.že ani nechceš. To som rád,.mám.na to pod. názor,.aj ked niektorym ludom ad pomohli.
Ak sa na seba celkovo pozrieš tak vidíš, že tvoje telo nereaguje tak, ako by si chcela. Ja predpokladám, že tie úzkosti máš naozaj dlhodobo. Možno asi.aj preto nemáš rada samu seba (okrem iného).
Teraz máš v škole voľno. Neviem,.čo konkrétne robíš, či si z mesta, ale niečo ti odporučím. CHOĎ NAPR. ZAJTRA DO MESTA. Zisti si cez net, kde tam predávajú sypané čaje/byliny (sk nenajdes chod do lekarne) . To, co TI TERAZ ODPORUCIM,BY TI MALO POMÔCŤ ZNÍŽIŤ STRES - UZKOSTI-NEPRIJEMNE POCITY, KTORE PREZIVAS (Z VLASTNEJ SKÚSENOSTI).
Budeš potrebovať semená -pestrec mariánsky. Kúp si dajme tomu 100 gramov (stoji to 1-2 eura) Potom bude potrebné ich konzumovat - 2 polievkove luzice (kopcove) denne. Ale pozor - semena budu musiet byt cele (nie rozdrvene). Tú jednu dávku si rozdeľ na 3 časti. Potom ten jeden diel vlož medzi 2 papiere, alebo do sáčku a rozdrv tie semená kladivom alebo dlazobnymi kockami (al. mažiarom) na drobny prasok. Treba to vypit najlepsie rano a vecer. Odstup od potravy je 45 minut. Treba len zelenimu a ovocie jest (nastruhaj si mrkvu kapustu daj tam citron a vodu a oliv.olej ext. virgin, ine oleje nedavaj). Ak sa ta doma budu pytat co robis, povedz im - ocistnu kuru. Nejedz pecivo,chlieb.
Budes musiet vynechat aj sladene napoje. Chrumky - to neviem, ale ja som si dal.
A treba vypit 2.5 litra vody za den. Do 13.00 vypi 1.5 litra ostatne potom.
Neviem ci sa na to das. Ale mne to pomohlo od tej rannej uzkosti. Ja sice uz nechodim do skoly ale do roboty. A uz ked som isiel na autobus. som pocitoval uzkosti. Ak medzi kolegami,.kedze mam soc. f. som pocitoval vo vyrobe uzkosti. Ale teraz? Zhruba uz na 3-4 den, ked som si robil tuto kuru RANNE UZKOSTI NEMAVAM (mozno iba 10 % z toho co bolo pred kurou) A KED SOM V ROBOTE NA PRACOVISKU - TIE VSEOBECNE UZKOSTI Z LUDI NEMAVAM TIEZ! To, že som toto na sebe spozoroval, ale NEBOLO ANI CIELOM! (velmi dolezite je sa pozorovat,, ako sa ty kedy a kde a pri kom citis, to je dost spolahlivy indikator. Ja napr. nebol som v robote taky "zasekany" ked som bol medzi ludmi - u teba to bude medzi spoluziakmi". A nemala by si byť ani tak tichučká ako si teraz..Budeš taká o niečo "voľnejšia" ku komunikácii (tvoje telo bude reagovat inak na ludi). Ale nie sú to drogy. :) )
(Lenze ja som.si robil kuru tento rok ale depresie som sa.zbavil uz pred 3 rokmi. Tu by bol ten rozdiel medzi.mnou a tebou....tak na to by som bol aj preto zvedavy na ten efekt)
Vies ako som sa k tomuto dopracoval? Hladal som info o tom, ako moze stres vplyvat na cloveka. Nasiel som clanok (anglicky), kde sa.pise, ze stres (co je aj pricina depresie) sposobi to, ze sa znefunkcni cinnost pecene, resp. nebude dobre pracovat. To sposobi,.ze nebude spravne odvadzat z tela toxiny. Cize aj ked sa.nezda,.PECENOVA DETOXIKACIA MI ZMENILA.ZIVOT. A to nie som.ziadny odbornik a nikde som.nevidel na internete priamo napisane,.ze to znizuje uzkost.
Takze tak. Ak nechces skusat lieky, mozes vyskusat tuto bylinku. ...ale ak nechces ani to ...skoda. Myslim si ale, ze by to mohlo aj ovplyvnit znizenie tvojich panickych atakov. Ale ak by ti to nahodou aj pomohlo, tak daj.sem.prosim.ta.vediet.na.forum,.aby som vedel (aj ostatni), ze to funguje,.alebo mi.napis.na.mail. cliattsi@azet.sk, lebo ma to velmi zaujima :).
Depresia sama o sebe sposobuje unavu, vyverpanost. Pocitujes to?
Depresiu som prekonal zmenou myslenia. Trvalo to ale az 8 rokov.
Ak mas otazky pytaj sa. Tiez.mi napis,.co konkretne ake.stavy ti prekazaju na tej depresii..Ake.mas.pocity ktorych sa.nevies zbavit. Zaujimam sa a o hanblivost aj o tom mozme.pisat, aj ked je.to taka zvlastna.a.osobna tema. :)
A este co sa tyka.tych bodiek.medzi slovami to si nevsimaj,.ide.o to, ze rychlo pisem a vedla medzernika mam po pravej strane bodku a nebavi ma.to opravovat.
Cliattsi - Áno, začala, keď som mala depresiu.
Negatívne myslenie mám preto, lebo som sama a vidím na ľuďoch, že ma nemajú radi. Nebudem predsa klamať samu seba. A áno, nerozumejú mi.
Sociálna fóbia sa u mňa pred tým neobjavila.
Áno, som odmalička hanblivá a v minulosti sa mi vysmievali oveľa menej, ako teraz, no vždy keď sa to stalo, to na mne zanechalo stopu.
Samotárka som odmalička.
Keď nevykonávam ťažkú prácu, nie som vyčerpaná.
Úzkosti mávam každý deň a to hlavne večer (aj keď nemám školu.
Ranné úzkosti mávam len keď idem do školy. A sú veľmi silné, keďže ma ovládnu až tak, že do školy nepôjdem.
Ďalej depresia a úzkosti - vysoké dávky vitamímu b3 ( folic acid).
No a.nie si náhodou aj dosť.vyčerpaná tak, že fučíš/vzdycháš,.aj keď nevykonáš ťažšiu prácu (a dokonca ani nie si pod stresom) ?
Mávaš aj ranné úzkosti kažký deň, keď ideš po ulici (nemusí súvisieť len so školou,.čiže môže.byťaj sobota aj nedeľa)
Inak rieši sa.to kognit ívnou behaviorálnou terapiou . Dám ti info ak budeš mať záujem. Mohla.by si to zvládnuť aj sama bez terapeuta,.ako som to zvládol ja (depresiu).
No, čo ti ja poradím. Takže panická porucja a depresia
PANICKÁ PORUCHA - skús užívať horčík =magnesium 500 mg denne. Rozdeľ si to.
Inak len tak medzi riadkami - tá panická porucha začala vtedy, ked si mala depresiu?
No a tá depresia vyplunyla z toho (resp. objavila sa u teba ) po tom, čo si mala negat. myenie?
A to negat. myslenie vzišlo z toho, že si sama a ľudia ti nerozumejú? a ty nerozumieš im?
A ešte predtým sa náhodou u teba neobjavila soc
fóbia? (ktorá pretrváva?).
A nie si náhodou odmalička hanblivá a keď sa ťi ľudia vysmievali v minulosti tak to zanechalo na tebe stopy?
Si samotársky typ človeka odmalička? Napísala si že nemáš rada svoju povahu. Ani ja tú svoju nemám moc rád. Ale ako tak som sa do urč. miery naučil s tým vyrovnať.
Ak by panické ataky vyplynuli zo soc. fóbie (ak náhodou nevieš čo je soc. fóbia, pozri na nete), tak som sa niekde dočítal, že vraj sa to nenazýva pan. porucha, ale sú to len panické ataky v rámci soc. fóbie. (pre pochopenie - ale tým som zase nevylúčil, že panické ataky sú súčasťou pan. poruchy :) )
Ja som totiž jeden pan. atak zažil a bolo to vtedy , keď som mal stredne ťažkú depresiu a predchádzala tomu soc. fóbia. Som.zvedavý, ako odpovieš, nebudem sa moc rozpisovať
Ahoj
monicaM - Priateľov nemám žiadnych a so spolužiakmi sa veľmi nebavím, vždy len tichúčko sedím. Mám na hovno povahu. Okrem rodiny nikoho nemám.
K psychologičke som chodila, no nepomáhalo mi to, tak som prestala.
K psychiatrovi chodím už piaty rok. Vie o mojích problémoch, predpíše mi lieky a dovidenia.
Ak mám povedať pravdu, tie lieky som za tých 5 rokov brala len mesiac. Na začiatku. Bojím sa ich brať, pretože osobne poznám ľudí, ktorím viac uškodili. Popisujú to, ako pocit prázdnosti, nemajú žiadne city. Ja ich našťastie ešte mám a nechcem sa cítiť horšie.
ahoj. To, co popisujes a vnimas a ako velmi Ti to zasiahlo do zivota je urcite nejaka diagnoza /asi psychiatricka, co nechces asi pocut/ ale je to tam/. Mozes pokojne z toho von.
Moja rada: chod v pondelok za obv. lekarom, popis neprijemne pocity. Vsetky. Tento Ta posle za psychiatrom, lebo to potrebujes. Dostanes PN, lebo Ti patri a vymeskane hodiny budes mat ospravedlnene. Pripadne prerus rocnik, nechaj sa hospitalizovat, daj si cas... Nie je to tvoja vina, neobvinuj sa, ale ries to. Hned. ahoj
A beries na to AD? ci nie? Je to tazke to ti verim..aj ja som mala isty cas pocit ze mam PP ale nastastie ma to preslo snad...(klop klop) ... skus zajst za svojim psychiatrom alebo psychologom ze co by si mala robit ked si v takejto situacii..ale podla mna vela pomoze to, ze to prekonas a jednoducho pojdes a budes sa sustredit na ucenie a na spoluziakov-pokecajte spolu, chod von s kamaratmi, zajdi na nakupy..uvidis bude lepsie...alebo sa chod aspon prejst do lesa to velmi dobre vycisti hlavu od zbytocnych myslienok...hlavne mysli na nieco, co ta odputa od toho vnutorneho strachu-ktory mas len v HLAVE!!!vsetko je to iba psychycke..ked sa s tym naucis pracovat, ani nebudes vediet ze nejaku PP mas...a aj depresiu..vela strastia