selen

9titinka5

ja si kupujem od sunday natural, je bez lepku laktozy a konzerv.latok jedna tabl denne pomaha mi na celkovu unavu

RNG

selen je antioxidant, antiviralny a potrebny na rozne procesy v tele.
Je zaroven silny protirakovinny, pravdepodobne pre to, ze rakoviny su spojene s virami a skodlivymi volnymi radikalmi, ktore antioxidanty neutralizuju.

Z plodin jedine paraorechy z brazilskych pralesov(dodnes nie su pestovane ale zbierane v divocine)dnes maju vysoke obsahy selenu a na odporucenych 200 mikrogramov treba ich zjest okolo sest kusov.
Takze je dobre pouzivat aspon doplnky, ked dostatok z potravin je prakticky nedosazitelny.
Kvalitny je napr Albion chelated selenium, kde je viazany na aminokyseliny.
Mozes ho najst v roznych obchodoch, ja si ho objednavam zo Swansonvitamins.com
Predtym som pouzival najma selenove kvasnice,a Selenium symethicone, oboje organicky viazany selen.
Forma viazania na aminokyseliny sa mi vidi najlepsie pouzitelna v tele priamo.

labodbor

Bolo by dobre vediek, k čomu Vám lekár odporučil brať anorganický selén? Ak potrebujete ako výživový doplnok, neodporúčam anorganický (nie že by Vám uškodil), ale selén v organickej forme, t.j. selén zabudovaný do organickej molekuly bielkovín, lebo má významne lepšiu využiteľnosť v organizme. Sú to napríklad selenizované kvasnice vo forme tabletiek za veľmi prijateľnú cenu. Nerobím žiadnu reklamu!
Esencialita selénu bola dokázaná až v roku 1957. Vyznačuje výraznými antioxidačnými vlastnosťami. O.i. brzdí rozvoj srdcovocievnych chorôb,chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Odporúčania, jesť rôžne druhy zeleniny a ovocia z pohľadu obsahu selénu sú hodnotné iba vtedy, ak vieme koľko selénu je v nich. Selén sa v nich nevytvorí, do nich dostáva z pôdy. Keď v pôde je ho málo (a na Slovesku je žiaľ tak), do plodín sa nedostáva.

Alternativa

Netreba zabudnut, ze selen a vit. E maju synergicky ucinok, t.j. ich spolocny ucinok je vyraznejsi ako sucet ich ucinkov izolovane. Najdolezitejsie prirodzene zdroje selenu su obilne klicky, otruby, tuniak, cibula, paradajky, brokolica.
Pozitivne ucinky antioxidantov na organizmus su vedecky dokazane, to nie je propagacia. Iba ak by sa vsetky vedecke timy doteraz boli hrubo pomylili.

RNG

Opacne "spravy" o doplnkoch sa zjavuju casto, na to aby ludi pomylili.
Ked zacnu totiz ludia brat viac doplnkov, budu zdravsi a zdravotny priemysel(poistovne, lekari, farmaceuticky priemysel a nemocnice)bude mat velku stratu pacientov.
Takze musia sirit falosnu propagandu, na ktoru zneuziju aj mena roznych lekarov, ktori su ochotni take vyhlasenia pustit do vzduchu(za podporovanie ich cinnosti).
Pocet vyskumov s opacnymi-dobrymi vysledkami ale je nezrovnatelne vacsi, aj ked sa nezjavi na strankach popularnej tlace, ktoru kontroluje priamo alebo nepriamo zdravotny priemysel

picassova

včera myslim na www.labužník.com,som sa dočítala ,že propagačné učinky antioxidantov sa nepotvrdili,Selen mi lekar doporučil ako prevenciu pred chrípkou a herpesmi,nemám žiadne iné ochorenie.

RNG

Kvasinky su pre telo ziaduce. Obsahuju rozne prirodzene vitaminy B, aj tie, ktore nie su dodnes v komercnych vitaminovych zmesiach
Dolezity a prakticky neznamy je B-4, ktory vyskumnici pouzili s uspechom na odstranenie srdecnej arytmie.
Kedze ho nikto zatial nevyraba v kvantitach, je aj vo vyskume zatial slabo reprezentovany. Ktovie, na co vselico moze byt uzitocny.
Zatial zdroj su kvasnice,vceli propolis a materska kasicka.
Anorganicky selen ma slabu absorbciu.
Takze musis brat radove vyssie davky. A tam uz prichadza do uvahy toxicita.
Ako doplnok, ktory ma byt neskodny anorganicky selen neprichadza do uvahy.
Nevidim ziadny dovod pre anorganicky viazany selen, okrem pouzitie v samponoch proti lupinam(1% sulfid selenu)

malinka

Pretoze organicky selen sa musi viazat s inymi (pre teba) neziaducimi prvkami, aby sa mohol nazvat organickym. Organicke zluceniny su hlavne zluceniny uhlika, to ste sa v skole neucili? A rozdiel? Anorganicke zluceniny selenu maju menej vazieb, tym padom su jednoduchsie a preto by mali byt lahsie vyuzitelne (ale to o vyuzitelnosti uz je len moja domnienka).