Pestúnska starostlivosť

Príspevok v téme: Pestúnska starostlivosť
Renata44

Dobrý deň , chcela by som sa poradiť ,som na nervy..
Mám dieťa v pestúnskej starostlivosti 5rokov (obidvaja rodičia bohužial zomreli) Nikto z rodiny o ňu nemal záujem,až teraz po 5 rokoch sa ozvali ,že by ju chceli naspäť. Vyhrážajú sa súdom . ( malej sa ozývali len par krat za rok čo som/bohužial/ dovolila) Stretol sa niekto s niečím podobným ? Ako mam ďalej postupovať ?

Sonie

Neozývaš sa, preto len na doplnenie ti chcem ešte napísať, že ak dieťa je už vo veku kedy sa vie rozhodnúť s kým chce žiť, koho má rada, tak ak by bol súd, mal by prihliadnuť na rozhodnutie dieťaťa.

Sonie

Predpokladám že si dostala dievčatko zverené do pestúnskej starostlivosti súdom.V rozhodnutí o pestúnskej starostlivosti máš vymedzený rozsah práv a povinností k dieťaťu. Ty asi nie si príbuzná, však? Neviem aké príspevky na ňu berieš- zrejme opakovaný na dieťa a asi aj na seba berieš príspevok za opatrovanie. Zisti si z akých dôvodov si rodina teraz nárokuje po piatich rokoch na dieťa, či v tom nie sú len peniaze, ktoré by mohli za ňu brať, veď po citovej stránke zrejme najviac patrí tebe. Ale žiaľ zákony nehľadia na city. Mala si radšej skôr požiadať o osvojenie dieťa, zverenie do trvalého opatrovníctva. V tomto prípade by si ale nedostávala asi okrem prídavku na dieťa, prípadne aj príplatku k prídavku, iné nič, ale mala by si to najcennejšie -dieťa, ktoré ťa zrejme pokladá za svoju náhradnú matku. Ešte som si všimla že nepíšeš, koľko má malá teraz rokov, ak chceš napíš viacej aj o tom aký styk vlastne mala s príbuznými -určil im to súd sa s ňou stýkať?