Chudokrvnosť u malých detí

Príspevok v téme: Chudokrvnosť u malých detí
jojinko

Mám 5 1/2 r. syna od narodenia /narodený v 7.mesiaci tehotenstva, pôrodná hmotnosť 1,250 kg/chudokrvného-nie veľa, ale je. Liečený bol podávaním Aktiferinu a kyselinou listovou v tabletkách. Pre chudokrvnosť som s ním chodila v r.2003 do hematologickej ambulancie v Čadci - liečba spočívala len v podávaní Aktiferinu. Od jesene r.2005 chodím s ním do detskej hematologickej ambulancie v Martine - liečba spočívala zasa len v podávaní Aktiferinu a teraz len v podávaní kyseliny listovej 2x týždenne až do septembra, kým pôjdem s ním na kontrolu. Len nedávno som sa dozvedela od jedného lekára, že mu už dávno mali zistiť príčinu chudokrvnosti - prečo je chudokrvný, t.j. porobiť všetký odborné metabolické vyšetrenia a pod. Vlani mu náhodne ultrazvukom zistili žlčníkový kameň o priemere 8 mm, že aj to môže byť príčinou chudokrvnosti, alebo chudokrvnosť zapríčinila žlčníkový kameň. Myslím si, že ho už má dlhšiu dobu, keď je taký veľký - ani po liekoch na rozpúšťanie Ursofalgom sa mu nezmenšuje, ale ináč mu nerobí problémy, zatiaľ. Bola som s ním na odbornom vyšetrení so štítnou žľazou-má ju trochu zväčšenú, ale je zatiaľ v norme. Tiež mu zisťovali skryté krvácanie - OK alebo KO-3x vzorky stolice-v prvých mal trošku krvi, ale v poslednej vzorke nie/. Vždy mu pri každej kontrole v hematologickej ambulancii zoberú vzorku krvi na vyšetrenie krvného obrazu a hladiny FE v krvi. Poviem pravdu, že ma to už nebaví, chodiť s ním 3 1/2r. po lekároch a nakoniec sa dozviem, že nemá ešte odborné metabolické vyšetrenia a iné vyšetrenia na zistenie chudokrvnosti. Som rozhodnutá, že dám všetký doterajšie lekárske odborné vyšetrenia posúdiť, či nebola zo strany lekárov zanedbaná odborná lekárska starostlivosť. Lebo sme stále na začiatku, liečený je Aktiferinom a kyselinou listovou a jeho zdravotný stav sa zhoršuje /žlčníkový kameň, pri narodení ho nemal/.Za akých podmienok je to možné a ako sa postupuje v tomto smere? Neviete si predstaviť, koľko ma to stojí peňazí-cestovné, strava, psychika a pod. Som zatiaľ síce zamestnaná, ale osamelá staršia matka, a čo ďalej? Aktiferin, kyselina listová a zhoršovanie zdrav. stavu syna v 21.st.,keď sa transplantuje a vykonávajú sa laserové zložité operácie? Veď je to na smiech. Dokonca, keď som s ním prišla prvýkrát v jeseni do Martina, do detskej hematologickej ambulancie, mi p.MuDr. povedala po krvných výsledkoch, že nie je chudokrvný. Dobre, že som sedela. Totiž, nevšimla si, že predtým vybral 2 fľašky sirupu Aktiferinu. Dobré, že? Idete k špecialistovi - vyslávenej fakultnej nemocnice na odbornú pomoc - od narodenia s chorým synom a tam sa dozviete novinku. Pri ďaľšej kontrole bol už, naopak, zasa podľa nej chudokrvný a aj je doteraz. Keď som v apríli pri kontrole žiadala, aby mu urobila ďaľšie odborné vyšetrenia na zistenie chudokrvnosti, bola mierne nahnevaná a objednala nás až na september. Ďaľšie dobré, že? Čo by Ste Vy robili na mojom mieste?

damaxy

Zasnem zasnem a nemám slov.Vyzerá to ako keby byt chudokrvným bolo niečo prirodzené a bežné.Takto zaobchádzat s mladým životom.Ja ked som napálená sa spýtam lekára,či by toto robil aj s vlastným dietatom a lebo čo by robil v mojej situácii.Ale pomaly ani toto nezaberá.Pohroz im aj Uradom pre dohlad nad zdr.starostlivostou,pretože dosledok sa dá odstránit ked sa nájde príčina.V tvojom prípade ju nikto nehladal.Ja tiež som mala anem.obdobie,FE som brala nalačno,no ja som z toho vracala.A čo už ten detský žalúdok?Takže ja som to riešila vnatami,petržlenovou,tekvicovými semiačkami,červené ribezle,šalat,paprika.Nedaj sa odbit.

evelyn

milá mama, viem úplne, čo cítiš. ja mám syna tiež je od malička chorý a už bohužiaľ chodí na dialýzu, ale vo štvrtok budem celé poobedie v Kysuckom N. Meste,v supermarkete COOP-Jednoty, predvádzať zdravotné výrobky Zepter a sk by si mohla prísť, rada ti porozprávam o tibetských preparátoch Tianshi, ako som práve v tomto období pomáhala malému bábätku 3 mesačnému,v Kremnici, ktoré sa narodilo len 1,20 kg a len po 1 sáčku preparátu sa mu perfekt upravila anémia, až sa lekárka veľmi divila. Tak príď, ozaj je to super na kadečo. A dopoludnia budem aj v Čadci, lebo musím si tam ísť niečo vybviť, asi okolo 11.00 hod.