Čaute, otázka znie jasne. Je to problém, ktorý ničí všetky potenciálne začiatky. Ľahko sa do hocijakej žienky zamilujem, alebo sa nechám ľahko okúzliť. Stačí mi keď už len pri prvom rozhovore ma niečím osloví a už som v tom. Ok, nemám na mysli obsesívne, nepredstavujem si, že aká bude svadba, deti, dom.... :D. to nie. Ale keby ma holka požiadala v tom čase o vzťah, dlho by som nemusel byť presviedčaný.
Je mi to blbé, viem, že tým škodím sám sebe. Potom keď sa niekde stretneme druhý raz a jej postoj je neutrálny, cítim sklamanie akoby sme boli vo vzťahu a ona ma podviedla. Alebo keď ju vidím baviť sa s inou a vidím, že je jej fajn. No hrúza :D Viem však, že pokiaľ to nevyriešim, o vzťah nestojím. Nechcem ničiť ju ani seba. Ale o čo ide, čo je za tým? Celkovo na tom nie som najhoršie, nemám prečo byť taký zúfalý.
Vďaka za každú radu.
Ako prestať byť žiarlivý a majetnícky?
Ja si myslim, ze s tym sa prestat neda, je to povahou cloveka. Ak je niekto ziarlivy, tak to z neho nedostane nikto, ani najlepsi psycholog. Mozno jeho reakcie sa daju zmiernit, ale lahke to nie je.
Ja som tiez prehnane ziarlivy, majetnicky. Vsak nebol som taky vzdy. Zacal som taky byt niekedy po strednej skole. Podla mna dovod, preco som sa v tomto zmenil, bol, ze som sa pocas celej zakladnej a strednej skole nestretol s ani jednym dospelackym rozchodom vztahu, teda ani jeden rozvod rodicov, ani jedna nevera. Vseci spoluziaci, spoluziacky mali oboch rodicov, ziadne rozvody, ani neveri o ktorych by sa vedelo, neboli. Vtedy som zenam, vztahu veril, nebol som vobec ziarlivi. Vsak po strednej, ked som uz siel zit dalej od svojho rodneho kraja, ukazal sa opak. Dalej od domova uz bola nevera povazovana aj doslova za normalna sucast zivota, rozvody ovela beznejsie, ako dlhodobe manzelstva, statistiky hovorili o 70% rozvodovosti, sama nevera, podvadzanie, a s usmevom vratenie sa k svojim ''polovickam''. Dnes uz zenam a vztahom neverim, neverim zeby ma nepodviedla, zeby sa nenechala nikym opantat. A z toho dovodu uz ked mam zaujem o nejake dievca, a vidim ju bavit sa s jej opacnym pohlavim, ziarlim, a mozny vztah zatracujem.
Pre vas je v pohode, keby vas druch si vas veselo podvadzal? To je ta majetnickost, nechciet sa delit o partnera. Podla mna je to uplne normalne a spravne byt majetnicky.
Ci sa da s tou ziarlivostou nieco robit, ak ju mas z rovnakeho dovodu ako ja, tak s tym my asi nespravime bohuzial nic. Moze to zmenit len naozaj spravna zena, ktora by si dokazala zasluzit doveru, rokmi. Vsak ja uz aj tak neverim, zeby som taku spoznal. A roky plynu rychlejsie a rychlejsie.
jumbacisko, ano bola. A nie, nemyslela
jumbacisko - ak máš takýto návod, tak ti ostáva spoznať niekoho, kto ťa bude mať naozaj rád. Nik iný ti s týmto nepomôže. A odpove´d na otázku je NIE. Ľudia si radšej vyberú bezchybný tovar - radšej vyberú krásne jablko bez jedinej chybičky, ako by mali brať trošku zdeformované, alebo červivé. No kým v prvom prípade je také nádherné jablko často plné pesticídov tak v druhom prípade ide len o vzhľad daného jablka a často je oveľa chutnejšie, ako prvý prípad.
Je to vec vkusu, ale píšem ti, že radšej ľudia volia niečo bezchybné, ako niečo, čo je odlišné od štandardu.
No a boli by ste s takým človekom keby si to priznal a bol by s tým ochotný niečo robiť? Nemysleli by ste si o ňom, že je "slabý"?
to že ti majetnický sy nezmení ništ. ti sa jako chlap k tomu postavic musiš. povec sy že sa nenehaš ovplivnic nikym žiadnymy inyma ľudzma jak už povedali dole podomnu. ja som sy tiešbprezkakal svoje aj škole aj doma totalna ignoracia jak kebi duch som bol. vobec sy ma nefšimali ani učitelky len keť my uškodiť celi. to iste robota zas jak duch. človek roby čo može no veduca sy asi povedala že sy bude na mne vibavovac svoje neresti. jedno ducho ľudia su stale šade na okolo zly lebo sa nedivaju na seba ale na inych.
Ahoj Jumbacisko. Ak by si chcel preniknut do (pra)podstaty svojho problemu, tak by ti najskor pomohla daka hlbinna psychoanalyza, proste v tomto smere by ti vedel pomoct psycholog, mozno odbornik na hypnozu, lebo ti maju tiez dobre vysledky. V skratke, na zaklade skumania analyzy tvojho raneho detstva cez psychologiu ci hypnozu ai, by si pochopil svoje sucasne spravanie, co sa tyka upinania na tie tvoje potencionalne partnerky a tvoju ziarlivost ai. Zjednodusene povedane, taketo spravania maju jedinci, ktori trpeli na nedostatok citovej vazby naviazania upnutia sa a priputania sa v detstve (hl.matky). Pr.deti z detskych domovov, opustene osamele deti, deti z jasiel, deti ktore mali pestunky operky, lebo bud matky nemali, postradali (pr. karieristky alebo opacny extrem, slobodne matky ci rozvedene samozivitelky, ktore museli do prace aby zabezpecili zivobytie financie a boli na vsetko same a tym padom nemali ani na to svoje dieta cas). Proste dovod treba hladat hlavne v detsve. Tam to vsetko najskor byva aprameni. Ak nie, postupuje sa stale vyssie a vyssie (mozno tvoje dalsie zivotne skusenosti a traumy).
A este nieco. Co ti radi Tonka je fajn... Aaale tiez to ma svoje uskalia a rizika (ako takmer vsetko :D ). Cize tu nasleduje zas iny extrem. Ty pripravis uz vopred svoj organizmus na vedomu sebaobranu a sebaochranu tym, ze uz vopred k niekomu niecomu budes pristupovat s tendenciou a moznostou straty odchodu konca. A tam si tvoj organizmus - aby sa chranil, vytvori bariery a ine ochranne prvky prostriedky. Cize ty uz vopred akoby si pocital s koncom stratou a preto ti nikdy tvoje JA nedovoli sa priputat verit doverovat odovzdat sa, bytostne milovat ai ai, lebo lebo lebo. Lebo ty uz akoby si vopred pocital s tym, ze ten druhy aj tak raz odide, opusti ta, umrie, sklame ta, ai. Ale treba si aj ine uvedomit. Ze toto je prirodzene. Je to kolobeh zivota ako takeho. Zaciatky aj konce. Zivot a smrt. Najdenia i straty. Takze ak nechces byt citovo otupeny, bat sa zit milovat riskovat doverovat, tak nech sa paci. Ale s takymto pristupom mozno raz niekto opusti teba, lebo ta budu brat za bezcitneho, citovo tupeho chladneho, ci "psychopata", alebo si zas daka bude mysliet ze ju nemilujes, si k nej chladny cudzi ai.
To co Tonka radila a mozno chcela naznacit, je skor isty duchovny level a rast, kam clovek musi dospiet a dorast. Odzitym, skusenostiami (tam patria aj tie zivotne pady na dno a zakopnutia), duchovnym rastom, mudrostou, zrelostou ai. Ale budme k sebe uprimni. Kolko je takychto ludi? Minimum. Vacsina ludi, ta seda masa stado je proste vo vacsine, cize v uplne inom ráde stupni a uplne iny level
antonka: Niečo na tom bude. Hlavne urobiť svoj život zaujímavým. Len z dlhodobého hľadiska neviem, či by to nebol pre obe strany problém.