Opuch po kliešťovi - borelióza? Ako postupovať?

Príspevok v téme: Opuch po kliešťovi - borelióza? Ako postupovať?
Marek_

Ahoj ahoj, je to 15 dní čo som si vytiahol 4 kliešťov, a pred pár dňami som zistil že jedno z tých miest je opuchnuté, začervenané a celé jednej farby, zdá sa že aj vysušené a trocha svrbí, môže to mať tak 5 cm.
Chcem sa čo najlepšie pripraviť než pôjdem lekárke, tak či by ste mali nejaké tipy načo sa pripraviť, čím sa nenechať oklamať a tak, však to poznáte ako to je s našimi lekármi. Navyše mam pocit že ona je typ čo ATB predpíše okamžite na všetko.

Z toho čo som sa dočítal, tak v krvi to ešte nemusí byť vidno ak to tam je, možno až po 4 týždňoch, no vraj je najlepšie liečiť okamžite už len na základe začervenania, aj bez čakania na testy, že to je logicky na začiatku najjednoduchšie zastaviť, neskôr ako čítam ľudia sa toho nevedia zbaviť vôbec.
Máte teda niekto niečo s čím máte dobré skúsenosti takto do začiatku?

Marek_

tak ATB som nedostal, vo štvrtok idem na odber, a potom čakať na výsledky. Lekár pôsobil tak akoby pri borelke o nič nešlo, že to počká.
Opuch už dosť ustúpil. Keby som to zhrnul, tak by som povedal že kľudne by to mohol byť proste len nejaký bežný opuch, infekcia. Nič iné nepociťujem, ale predpokladám že to je pri borelke bežné, (ne)prejaví sa rôznorodo.
Tiež túto sezónu som si vytiahol dokopy asi 7 kliešťov, a len ten jeden bol problémový, to čo bolo z tých ostatných bolo zanedbateľné.

Kycera

K lekárovi okamžite!, ATB dostaneš, nakoľko sa Ti v mieste uštipnutia vytvoril červený fľak. Povieš mu to, čo si tu napísal, plus oznámiš presný dátum uštipnutia a vytvorenia fľaku. Testy na prítomnosť baktérie borélie sa robia v 3. týždni od uštipnutia kliešťom.

hehe1

v podstate mas dve moznosti, bud pojdes za lekarom a on ta bude liecit po slovensky, alebo to vezmes do vlastnych ruk, nastudujes, zozenies lieky a tak.... obe moznosti su riziko

patka89

K príspevkom nižšie len toľko že pri chrípke sa liečte ako chcete ale borelióza patrí medzi ochorenie ktoré má bez lekárskej pomoci fatálne následky. Začervenanie po kliešťovi je bežná reakcia, no pokiaľ by sa zvačšovalo, prípadne sa objavili príznaky ako horúčka, bolesť svalov, triaška či opuch príslušných lymfatických uzlín prestaň mudrovať, googliť a vyhľadaj lekára.

Marek_

Paťka moja milá, vidím že máš málo skúsenosti s lekármi. Keby každý lekár bol kvalitný lekár, tak by nemali každý iný postup pri rovnakom probléme. Dať všetku zodpovednosť za zdravotný stav do rúk lekára a sám neprispieť, to je veľmi veľký hazard a nezodpovednosť podľa mňa.

Veď práve toto Lion 6567, na testy sa nedá spoľahnúť, takže je to celé v rukách lekára ako sa rozhodne či ťa pošle niekam alebo nasadí liečbu. A ja keď som ešte len viacmenej na začiatku mám zrejme šancu to lepšie podchytiť než sa to rozšíri, a keď si to spojím s tým že testy nič nezaručujú (hlavne takto skoro), tak mi z toho vychádza okamžite brať lieky, ale to čo som čítal tak nie každý lekár preferuje lebo si chce počkať kým sa to rozšíri zrejme a bude to jasné.
Myslel som že tu bude niekto kto o tom už čosi vie a potvrdí mi či som to pochopil správne alebo nie, ale zdá sa že nič.

Lion 6567

Patka - krasne si to napisala ale presne naopak :)

Ide o to ci za borelka a ak ide o neuroborelku zachyti v testoch a lumbalke ale je to taka.pliaga ze testy vyndu negat a dr ta poslu miesto liecby ceftriaxonom a atb na psychiatriu lebo vedia o tom velke hovno !!! Ak ta velmi boli hlava, grcias, ma vyboje el z hlavy do noh, trpnutia tak ihmed ziadat infuzie ceftriaxonu... samozrejme nedaju ti ich alw musis pritlacit lenze tebe je tak zle ze nevlazes ani hovorit nieto sa snimi este hadat ... takze skoncis v prdeli. O tom to je. Oni vedia velke hovno o borele.

patka89

Presne takí pacienti ako si ty sú najhorší-mudrujú s tým čo vyčítali na fórach v nemocnici pred lekárom s niekoľkoročnou praxou...Áno zrejme ti predpíše Atb, pre istotu- ale ak chceš skončiť s poškodeným mozgom bez pohybu na lôžku, naďalej mudruj za pomoci internetu.