Macicka ma chrasty a skriabe sa FOTO

Príspevok v téme: Macicka ma chrasty a skriabe sa FOTO
uch

Ahojte uz nejaku dobu pozorujem ze moja macicka sa skriabe a velmi casto sa umyva vsimla som si ze ma po tele najviac pod bradou a na chrbte chrasty asi od skriabania a niekedy ked sa skriabe tak tie chraty vypadnu spolu so srstou mate niekto skusenost? Da sa povedat ze to zacalo ked som ju kupala samponom ale nekupem ju casto mam ju v byte.

Biela Kobra

Dobrý deň, samozrejme, že jej pipetku môžete dať aj počas toho, ako jej trvajú chrasty - ak chrasty spôsobuje práve napríklad roztoč, ako ináč by ste ju chceli z toho vyliečiť? Prostriedky proti parazitom, vonkajším aj vnútorným, sa majú dávať pravidelne, napriek tomu, že mačka býva len dnu - ako som spomínala, vajíčka pokojne môžete doniesť na topánkach alebo na oblečení, mačička sa poobtiera alebo vyváľa po koberci, srsť si oblíže a je to... Advocat je vlastne taká malá tubička cca ako od Zoviraxu, kde je jedna dávka tekutiny, ktorá sa kvapne mačke na väzy, predtým jej rozhrniete srsť, aby to šlo na kožu. Účinná látka sa vstrebe cez kožu a na niekoľko mesiacov účinkuje proti roztočom, všenkám a blchám (neúčinkuje prot kliešťom, ale vzhľadom na to, že mačička nechodí von, vám to môže byť jedno) plus účinkuje proti väčšine červov. Stronghold má širší záber, a je aj drahší. V prípade, že tekutinu nekvapnete tam, kde sa mačka nedočiahne oblízať, tak si to oblíže a pár hodín bude veľmi sliniť, pretože je to hnusné. Účinok sa nevytratí, ale mačka zažije nepríjemné pocity a vy strach. Takže sa to proste kvapká dozadu za hlavu medzi lopatky, za pár hodín je to vstrebané.

S tým kúpaním by som si to nabudúce rozmyslela. Keď už fakt musíte mačičku okúpať, tak len čistou vodou, prípadne umyte iba tú časť tela, ktorú má špinavú. Na šampóny zabudnite, to je len náš zvyk a marketing výrobcov doplnkov pre mačky, že siahneme po niečom takom. Ak nejde o znečistenie nejakým olejom alebo farbou čistá teplá voda úplne postačí.

Takže vyskúšajte oboje. Poškrabané rany jej môžete zatiaľ vyčistiť roztokom betadyne 1:10 (jeden diel betadyne, 10 dielov vody) na vatičke. Keby problémy pretrvávali aj o 4 - 5 týždňov, keď by už malo dôjsť k zaceleniu raniek, budete musieť navštíviť veterinára.

uch

Dakujem za odpoved macicka je kastrovana pipetku som jej nedavala neviem ale nechodime s nou von ale ako pisete asi je to potreba aj tak myslite ze nebude vadit ak jej dam tu pipetku aj napriek tomu ze ma tie chrasty? Alebo pockam kym sa to vyriesi a zahoji? Granulky ma uz dlhsiu dobu ja som prace myslela ze to je samponom mala sampon cisto novy prvykrat som ju kupala ale dala som len malicke mnozstvo samponu druhykrat sa zaspinila v zachodiku tak som ju musela okupat ked nemusim nekupem. Druhykrat som jej dala viac samponu a myslim ze som ju napenila na dvakrat a o par dni som ju hladkala a objavila chrasty trva to uz asi 3tyzdne tak som sa poradila v obchode a kupila som jej sampon ale penovy bez pouzitia vody viackrat jej ten prvy sampon nedam

Biela Kobra

Dobrý deň.

1. V prvom rade si treba uvedomiť, že mačka patrí medzi najčistotnejšie zvieratá zo živočíšnej ríše. Svojmu čisteniu a úprave srsti venuje denne niekoľko hodín. Pokiaľ to teda nie je nevyhnutné, mačky vôbec nekúpeme, aj keď žijú s nami v byte. Mačky by sa mali kúpať len v prípade, ak sa veľmi zašpinia, k čomu bytová mačka nemá veľa príležitostí, iba že by na seba prevrhla nejaký čistiaci prostriedok a pod. Vystavovatelia kúpu mačky pred výstavou, ale mnohí radšej aj vtedy siahnu po suchom šampóne alebo iných fintách na úpravu srsti. Kúpanie je proste pre mačku neprirodzené, ničíte jej tým prirodzené prostredie kože a srsti a je potom náchylnejšia na kožné a iné ochorenia. Oveľa lepšie funguje prosté pravidelné vyčesávanie, hrebeňov a kief je na trhu dosť, prípadne otieranie vlhkou froté utierkou. To okrem efektu čistoty aj zbližuje chovateľa a jeho mačku, pretože mačky to považujú za intímnu vec. Takže v prvom rade - prestať kúpať aspoň na pár týždňov a už vôbec nie týmto šampónom.

2. Okrem toho ale príčin chrást a svrbenia môže byť viac. Môže ísť o parazity (svrabovce, všenky), ktoré Vaša mačka môže mať aj v prípade, že nechodí von. Vajíčka donesiete domov napríklad na topánkach. Ako často mačke dávate pipetu proti vonkajším parazitom, napr. Advocat alebo Stronghold?

3. Ďalšou z príčin, a to čoraz častejšou, býva potravinová intoleracia, jednoducho alergia. Nezmenili ste v poslednom čase granule, alebo resp. čím chováte? Treba vylúčiť túto možnosť a ak sa potvrdí, tak zmeniť krmivo.

4. Svrbenie môže znamenať aj hormonálnu poruchu. Nepíšete, či je kastrovaná, či nie, ale hormóny dokážu s mačkou pekne zametať, v prípade tejto príčiny musí nastúpiť liečba.

5. Môže ísť o pleseň, resp. iné ochorenie kože. Spóry sú prenosné vzduchom, takže to môže chytiť aj bytová mačka. Dá sa liečiť, ale sú potrebné aj dosť náročné preventívne opatrenia.

6. Môže ísť o psychický problém. Mačka sa od nervozity začne nadmerne vylizovať alebo škrabať, pričom si škrabaním roztrhne kožu, rana sa zapáli, svrbí, čo núti k ďalšiemu škrabaniu. Tak dôjde k uzavretému kruhu nikdy sa nekončiaceho problému. Tu pomáha zistiť príčinu (napr. zmena v domácnosti, ktorú mačka môže vnímať ako nebezpečenstvo alebo veľkú nepríjemnosť), hluk z ulice a pod.

Jednotlivé problémy som zoradila od najjednoduchšie odstrániteľných po najzložitejšie. S prvými dvoma si poradíte aj sama, ostatné treba rozhodne riešiť u veterinára. Veterinár by mal odobrať vzorku srsti aj s kúskom odlúpnutej kože, mikroskopicky vyšetriť a podľa toho sa odpichnúť ďalej, napr. k odberu krvi. Podľa mojich skúseností, prakticky všetky kožné choroby u mačky sa dajú liečiť, aj keď niekedy je naozaj nájsť príčinu a vhodnú liečbu dosť zdĺhavé. Niekedy sa príčina nenájde vôbec, potom proste treba už len riešiť následok, aby sa mačka menej škrabala, a to tiež len s veterinárom, a keďže sa to zvykne vracať, tak prevencia.