Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

strojček na zuby - mám informovať zubára?

Príspevok v téme: strojček na zuby - mám informovať zubára?
Millagros

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký je postup, v prípade, že si plánujem dať strojček na zuby. Teda ešte nemám konkrétne vybraté, kde si to pôjdem dať robiť, ale môj zubár takéto veci nerobí. Zaujíma ma teda, či mu to pred tým, ako si to pôjdem dať robiť mám ísť nahlásiť, alebo si to proste mám ísť dať, a môj zubár to "zistí", až keď to budem mať na zuboch a prídem na preventívnu prehliadku? Ja totiž k môjmu zubárovi moc nechodím. Ďakujem.

Polli

Dobrý deň chcem sa spýtať pred 11 mesiacmi dcére robili odtlačky na fixný strojček a už ho nechce stým že to trvalo tak dlho.A zaujíma ma či strojček musíme zaplatiť stym že ho nenasadia alebo ho môžme odmietnuť bez pokuty?!

rasto212

A ešte jedna otázka....ide mi aj hore aj dole...A dokopy mi povedala, že celkom to bude stáť cca 3 tisíc až 3300 euro...Myslíš, že pri tejto cene, je aspoň ten horný priehľadný ? Alebo nie je šanca ?

rasto212

Díky za odpoveď...Mne povedala zubárka len, že odstrániť dva kazy a vytrhnúť nejaký koreň plus dentálna hygiena, inak, že mám zuby pevné a tak....Takže snímok si pôjdem dať spraviť hneď zajtra. Nechápal som odtlačku, že načo, lebo som si myslel, že taký fixný strojček, že to je pre každého rovnaké, však tie zámky sú stále také isté....Ale tak asi nie no...O tom retenčnom mi hovorila, že to sa nosí už nastálo....Ale aspoň mi pls priblíž, že koľko asi je maximálny čas od oddtlačku po nasadenie...Je to aspoň viac ako dva mesiace ? Dííík ešte raz ....

zubkovavila

Ahoj znova.
Na veku určite nezáleží. Máme klientov, ktorí majú aj po 50ke a chcú nosiť strojček. Áno, je pravda, že jedine strojček, ale naozaj je v dnešnej dobe veľa druhov strojčekov.
To, že máš kazy neovplyvní odtlačok. Pretože podľa toho odtlačku zubný technik ten strojček zhotovuje. Samozrejme to závisí všetko od technika, ako skoro to bude hotové.
Určite musí byť chrup sanovaný , čiže bez kazov a hygiena musí byť viac ako 100%. Potom ten strojček je ti s prepáčením na prd. Lebo vyhodíš zato peniaze a síce budeš mať rovné zuby, ale po sňatí strojčeka pokazené a ďalších 500€ na laicky povedané plomby.
Áno, treba si doniesť panoramatický snímok , v skratke OPG.
Takýto snímok nerobia v každej ambulancii, pretože je na to potrebný špeciálny prístroj, ktorý nie všetci lekári majú vzhľadom na to, koľko to stojí. Informuj sa,kde ti taký OPG snímok zhotovia. Cenová relácia sa pohybuje rôzne - väčšinou 15-30€. Neviem odkiaľ si. A samozrejme treba rátať s tým, že strojček je beh na dlhé trate. Delí sa na aktívnu fázu, kedy máš v ústach fixný strojček.. to závisí hlavne od postupu lekára a "rýchlosti" akým bude gumičky uťahovať. A potom je retenčná dlaha, ktorá sa nosí minimálne 2x toľko, ako samotný strojček. Sú pacienti, ktorí ju nosia celý život.
A ako som už spomínala. Dentálnu hygienu minimálne pred nasadením strojčeka a potom po nasadení, aby ti presne ukázali ako čistiť. :)

rasto212

Nejako som začal riešiť, že by som si odstránil medzierky medzi zubami a trošku upravil skus a doktorka hneď, že jedine strojček aj hore aj dole. Hovorím okej, však dobre...Len už sa to tak priblížilo všetko, že na odtlačky idem 24.10 a vôbec si tým nie som istý, aj preto, že som už starý chumaj, mám 29 rokov - ale vypadám na 18. Ani neviem či mi to pomôže, vraj to budem mať dva roky, tiež ma zaujíma lebo som počul, že to bolí a pri pevnom chrupe už to nemusí ani zabrať. Chcel by som aj vedieť, že koľko po odtlačkoch mi ten strojček nasadí, lebo nechcem ho úplne tak hneď....Ešte si musím dať opraviť aj nejaké kazy, dúfam, že to nemá vplyv na odtlačok. Ešte jedna otázka a to taká, že mám doniesť RTG ale neviem aké ? Nevieš ? Nejakú panorámu či ? Díky

zubkovavila

Na ošetrenie ku celustnemu ortopédovi , laicky povedané strojčekárovi potrebuješ od svojho ošetrujúceho zubného lekára VÝMENNÝ LÍSTOK.
Takisto pred začatím ČO liečby strojček je nutne mat sanovaný chrup - chrup bez zubného kazu.
Samozrejme musíš si perfektne čistiť zuby a používať všetky pomôcky - zubnu kefka, medzizubné kefky, dentálnu nit a samozrejme single kefku. Nesmieš mat nánosy zubného plaku ani zubného kameňa.
Keď nebudeš mat vytvorené vhodne podmienky pre celustno ortopedickú liečbu, žiadny strojcekar ti strojček nedá.
Preto sa odporúča zájsť za svojim zubnym lekárom, nech ti vypíše výmenný lístok a zhodnotí stav tvojho chrupu ako takého.
A samozrejme absolvovať dentálnu hygienu. To je najdôležitejšie, pretože pri strojčeku treba čistiť zuby 2x viac.
Mimochodom neviem koľko máš rokov, ale preventívna prehliadka u deti do 18 rokov je u zubného lekára 2x ročne .
Keby ta čokoľvek zaujimalo, kludne sa opýtaj :)
Som kvalifikovaný pracovník v odbore.

chore crevo

Ja mam staru kartoteku u jedneho lacneho opileho zubara, nebudem menovat, robil nekvalitne plomby, ktore dobre netesnili a pod kazdou plombou do dvoch, troch rokov znovu vznikol kaz, co by ale pri dokladne vykonanej praci a dobre tesniacich plombach bolo samozrejme aj pri dokladnej hygiene pacienta absolutne nemozne, aby pod kazdou plombou do troch rokov vznikol novy kaz. Ked ale plomba netesni, tak to vyzera jak vyzera a ja som si nakoniec nasla ineho zubara v sukromnom zubnom centre v Bratislave, kam som zasla len raz s hlbokym kazom bez kartoteky, oni mi zalozili kartoteku novu, opravili aj vsetky dalsie kazy a vymenili nekvalitne plomby za kvalitne a teraz chodim k nim. Celustneho ortopeda ale nemali, tak som si s priserne krivnymi zubami v dospelosti riesila tuto vec u jednej velmi dobrej celustnej ortopedicky v BA v Auparku. Ziadne odporucenie od zubara som nepotrebovala, proste nic, len som normalne nabehla k celustnej, ze chcem strojcek a dostala som ho. Na uvodnej konzultacii som dostala vyplnit dotaznik, kde bola aj otazka, ktoreho zubara navstevujem, tak som uviedla uz tu sukromnu zubnu kliniku. Urobil sa röntgen, celustna mi vysvetlila, ako budeme riesit veci, odpovedala mi na otazky a vlastne vsetko prebehlo super, v pohode, strojcek som mala fixny a kovovy dva roky aj na hornych, aj na dolnych zuboch. Zo zaciatku kontrola kazde dva mesiace, potom pocas posledneho pol roka castejsie kontroly, ale v pohodicke sa to dalo, hoci som aj pracovala v tom case uz v zahranici. Potom som este dalsie dva roky kazdu noc nosila taky udrziavaci vyberatelny, ktory som nakoniec vyhodila do kosa, lebo som dostala korunky... Na sukromnej zubnej klinike v BA vedia, ze som mala strojcek, lebo som im to povedala a videli to aj podla röntgenov, co mi robili. Opily lacny zubar dodnes nevie, ze som vobec mala niekedy nejaky strojcek :)