zdravotne poistenie ake mam povinnosti?

Príspevok v téme: zdravotne poistenie ake mam povinnosti?
petterre

Dobrý deň, ukončil som štúdium a zaevidoval som sa na úrade práce. V auguste som si však našiel prácu, no zamestnávateľ mi nechce dať zmluvu (nechce platiť odvody), mám len takú akokeby dohodu podľa ktorej pracujem pol hodinu denne (aby bol zamestnávateľ krytý keby sa mi niečo v kancelárii stalo) viem je to blbosť hlavne z dlhodobého hľadiska. Chcem to s ním prebrať, keďže tú dohodu mám na 3 mesiace čo uplynie tento mesiac.

Moja otázka však je, že úradu práce stačila aj takáto zmluva pol hodinu denne aby ma vyradili a dočítal som sa, že je povinné prispievať do zdravotnej poisťovne nejakých 60e či koľko. Prispieval za mňa úrad práce a ten súčasný zamestnávateľ za mňa prispieva len to čo vychádza zo zmluvy čo je cca 10 hodín mesačne a spraví to možno 5 eur..
Čo mám teda robiť, mám očakávať, že mi príde nedoplatok zo zdravotnej a budem to musieť zaplatiť alebo ako to vlastne funguje?

ďakujem za každú radu, nechcem sa dostať do problémov

mate59

Zamestnávateľ ťa pekne odiera.Ak sa to náhodou zistí, pokutu budeš platiť aj on aj ty.Buď nech ťa zamestná na úvazok, ktorý odpracuješ,alebo si hľadaj radšej nové zamestnanie.Veď sa ti to neráta ani pre prípad,ak by si ochorel vážne,nič nedostaneš,ani do dôchodku.Ako samoplátca platíš mesačne 61,81 eur,splatné do 8. nasledujúceho mesiaca.Mal by si doplatiť rozdiel medzi týmto a odvodom zamestnávateľa.Choď na pobočku svojej ZP,povedz im čo je vo veci,oni uvidia v systéme platby zamestnávateľa, ktoré za teba platí a povedia ti koľko máš doplatiť.Urob čím skorej,lebo sú potom úroky z omeškania platieb a to nie je sranda.Do sociálnej poisťovne nie si povinný platiť.Ak ťa nebude chcieť stratiť,zamestná ťa oficiálne so všetkým čo treba platiť.