Má niekto z Vás skúsenosti s národným rehabilitacnym centrom Kováčová? Som po ťažkou uraze, mám čiastočne ochrnutu ľavú nohu. Myslíte že mi tam pomôžu?
Kováčová skusenosti
Má ešte niekto skúsenosti?
Skrat môže mať každý v ťažkých životných situaciach
Tak ale tuto "slecna" si len tak vyskoci z okna z 5 poschodia, lebo jej preplo, a potom sa tu ide porovnavat s ludmi, ktori su skutocne ochrnuti nejakou chorobou a vyplakava tu dokola ako nechce byt ochrnuta. S tym si moja zlata mala ale pocitat, co ak skok nevyjde. Ale aspon mas trest na cely zivot za to. Neber to v zlom, ale kto chce kam...
Ak ešte máte dáke skúsenosti pridajte dakujem
Mala by som tam ísť už budúci týždeň..ďakujem vám za príspevky. Ja som mala zlomenú hlavne panev 1 stavec a zlomenú krížovú kosť . Miechu mám plne priechodnu.
Naozaj sa toho dá urobiť najviac počas prvého roku, preto to maximálne využite. Nečakajte na ďalší rok, kým vám schvália ďalší pobyt, zaplaťte si pobyt ako samoplatca v NRC alebo Maríne. Prvý rok treba urobiť maximum na navrátenie plnej hybnosti, potom to už ide ťažšie a pomalšie.
Ochrnutých ľudí po mozg.príhodách ktorých som stretla a mali ochrnutú jednu časť tela, tak nohu rozhýbali skôr ako ruku. Nehovorím že uplne, ale chodiť mohli, na niektorých samozrejme bolo vidieť že krívajú, iný chodili zle a niektorí to rozhýbali že na chôdzi nebolo nič poznať. Naopak dvom z nich sa ruku nepodarilo vôbec rozhýbať ani po dlhej dobe. Je to individuálne. Nikto vám nedá záruku nakoľko a či vôbec sa vám nohu podarí rozhýbať. Záleží aj od dôvodu, prečo noha ochrnula - či nedokrvenie mozgu, silné krvácanie alebo problém s miechou.Mne to vysvetlovali tak, že pohyb vychádza z mozgu. Pokiaľ bol mozog nedokrvený, mohlo nastať poškodenie(ochrnutie) kdekoľvek na ceste pohybu. Ochrnutú časť treba čo najskôr aktivovať pohybom(zo začiatku pasívnym), masážami - aby sa nervy a svaly "prebudili". Naposledy v Kováčovej som stretla 20ročnú dievčinu, ktorá mala v 14-tich autonehodu. Rehabilitáciami ju krásne rozhýbali, chodila, ale 2 mesiacoch skončila späť na vozíku. Problém bol v mozgu. Ak bolo nedokrvenie, následky sa môžu prejaviť aj po dlhšej dobe. Mám kamarátku ktorá mala veľké problémy pri pôrode - silné krvácanie. Ostala je ochrnutá noha. Poctivo cvičila, sama je rehabilitačná sestra. Stav sa zlepšil, ale len čiastočne. Nohu rozchodila ale pri chôdzi stále kríva a určitý pohyb s tou nohou jednoducho neurobí. Vždy platí že čím skôr sa začne, tým je väčší predpoklad vrátenia hybnosti. Ale zároveň záleží aj od miery poškodenia. Najviac sa dá urobiť do roku,max.dvoch.
Podla tohovo o ake zranenie ide. Kovacova je dobre rehabilitacne centrum. Vela ludom pomohli po urazoch. Sustred sa na odych a potom zamakaj na rehabilitacnych cviceniach ked su ochrunute iba urcite casti je velka pravdepodobnost ze ti pomozu. Chce to len cas a odhodlanie a verit ze to pojde. Malymi krokmi sa posuvas k tym velkym. Kazdy chce hned ale to tak proste nefunguje a tvoj pripad je taky isty. Zamakaj pocuvaj presne cviky cvic aj caato krat cez bolest ale poznam ludi co to s nimi vyzeralo nie zrovna najlepsie ale mali velmi velku tuzbu zmenit to a makali a dneska by ani nikdo nepovedal ze nevedeli chodit. Skore uzdravenie a sil =)
Máte ešte niekto skúsenosti?
Ďakujem za popisanie :)