Dobrý deň...mám záujem navštevovať jazykovú školu ohľadom výuky anličtiny a chcem sa spýtať, že na to, aby som mohla v budúcnosti učiť angličtinu na ZŠ a SŠ, akú úroveň angličtiny potrebujem dosiahnuť? A stačí mi spraviť štátnu skúšku v jazykovom inštitúte, alebo sa musím prihlásiť na vysokú školu, prejsť tam skúškami a urobiť si angličtinu ako novú aprobáciu?
Ďakujem za odpoveď.
Chcem učiť angličtinu
Sandi,
dnes som si prečítala Tvoj príspevok a svoju odpoveď koncipujem nasledovne : Áno, musíš sa opäť prihlásiť na vysokú školu, najlepšie filozofickú fakultu, s tou sa uplatníš na ZŠ aj SŠ, prejsť tam mnohými skúškami (fonetika, fonológia, štylistika, literatúra,....) a urobiť si angličtinu ako novú aprobáciu. Ak úspešne ukončíš štúdium štátnicou, môžeš ju učiť, dokonca aj na VŠ. Toto je iná "štátnica". Musíš si však uvedomiť, že vyučovanie jazyka je veľmi náročné - testy, písomky, diktáty, prípravy na súťaže, príjmačky,...
Na to, aby si mohla kvalifikovane učiť angličtinu na ZŠ, musíš mať ukončenú pedagogickú fakultu štátnicou z tohto jazyka a na SŠ filozofickú fakultu so štátnicou. Nie je štátnica ako štátnica, tá z jazykovky nestačí. Môže sa stať, že Ťa príjmu na niektorú školu, ak nemajú angličtinára, ale budeš NEkvalifikovaná a podľa toho sa bude odvíjať aj Tvoj plat. Ak sa objaví kvalifikovaný pracovník, tak dostaneš výpoveď.