Dobrý deň.
Neviem či je táto téma je zaradená do vhodnej kategórie ale tak aspoň to skúsim . Mám 23 rokov a pracujem ako elektrikár na živnosť. Najprv som prac na týždňovky kde sme prac 230 hodín do mesiaca. Chýbal mi domov priatelia a šanca na vzťah bola nulová. Po roku som sa rozhodol dať výpoveď. Zobral som prácu asi 50 km ďaleko od domu a dochádzal som denne . Tiež som pracoval na živnosť. Po troch mesiacoch keď som si to prerátal benzín , strava,odvody a prerátal si to na čistý príjem a tak som zistil že sa mi to neoplatí tak som dal po troch mesiacoch výstup . Teraz pracujem v okolí domova. Naďalej ako elektrikár no jedná sa o fyzicky náročnú prácu . Robíme verejné osveltnia , sekačky bytov a pod ..Moje prac nástroje sú častokrát krompáč a lopata. Výplata je síce niekedy 1200 eur ale kríže ma bolia kedže tam niekedy dvíhame aj 120 kg záťaže a priedušký chytené skoro stále kedže nemám ani krčné mandle . No mám priatelku ktorú ľúbim a na týždnovky by som sa už nerád vracal . Dôvod prečo tu vlastne píšem je ten že mám ísť na pohovor nejakého technika výčapov. Čistý príjem asi 1300 eur ale musím jazdiť vlastným autom cca 200 eur benzín + odvody .6 revízi denne a na obed už doma .Fyzicky nenáročná práca ,skôr psychicky obvolávanie dohadovanie a jazdenie po podnikoch . Práca by bola tiež tu v okolí a som teraz na váškach či tu prácu vziať alebo zatať zuby a makať dalej . Aj priatelka mi hovorí že často mením prácu lenže ona nevidí tu drinu ktorú tam robím .Ani mne to nerobí dobre stále meniť prácu . Fušer niesom prácu si robím dobre aj terajší šéf somnou ráta. Čo by ste robili na mojom mieste vy ? Je to len emcionálne unáhlené rozhodnutie či dobrý nápad ? Vďaka za všetky rady .
Práca elektrikára
Jaja15 - revizie sa konaju pre spoločnosť heineken. Pán mi sluboval do predu že 120 revízii mesačne je vždy a ono sa to v podste vždy tie iste podniky opakju kedže pivne zariadnia musia byť čistené každý mesiac Že vraj v lete je ích 140 ked je letna sezona . Za jeden výčap budem mať ja 10,5 € v čistom
resetka- bager máme no ale niekto veci bager nespraví a ked tam nie su cigáni repektíve lacná prac sila tak to robím ja . Vykopať dieru a osadiť beton . v zime sa robia prarabky dnuka ale tam je zas ten prach a kedže mám miernu atmu tiež to nie je uplne najlpešie. Elektrikarčina nie je zlá no záleží na prostredí a o akú elektriku sa jedná . Nevravím že tu netreba odbornosť ale je rozdiel proste ked si niekdo príde poťahať káble do haly alebo do vyfrézovaného bytu na rozdiel od toho čo robíme my . Ked robím byt v bytovke tak potom ešte dva dni kašlem ten prach a to používam rúško .A tých spomínaných 1200 eur nazrobím stále väčinou okolo 900. A odvody teda sociálku ešte neplatím . Ale po novom roku sa tomu aj tak nevyhnem .
Ešte jedna vec k novej práci , na pohovore si zisti či budeš platený len za zrealizované servisy, ktoré si ale musíš sám zaistiť alebo tie servisy ti nieto zaistí aby ich bolo 6 denne ...Predpokladám že dostaneš nejakú databázu ktorú máš obvolávať a z toho dostaneš zaplatené len za dohodnuté a zrealizované servisy.....čiže tých servisov môže byť 6 ale aj menej a v tom prípad bude aj nižší príjem v závislosti od počtu servisov ktoré sa ti podarí dohodnúť a vykonať....
Je to len na tebe, tak si to premysli s prihliadnutím na obtiažnosť práce a aj čistý zisk.....Po prepočítaní tej novej ponuky tam zarobíš menej(keďže musíš platiť aj za benzín), odvody máš v oboch prácach + v oboch si na živnosť.....Ale zase sa nenarobíš....Ak ti bude stačiť príjem z toho nového miesta, ber to....Záleží aké máš náklady.....Čistý príjem 900-1000 Eur (po odrátaní odvodov) sa síce zdá byť fajn, ale nemáš stravné lístky a dostaneš zaplatené len za dni kedy robíš, nerobíš - nezarobíš....Takže z môjho pohľadu je lepšia práca na klasický prac.pomer kde síce zarobíš menej, ale nežiješ v neistote čo bude(dlhodobá PN, dôchodok z minimálnych odvodov, nedostatok práce)....
1.elektrikári sú momentálne žiadaní na trhu. I v podnikoch. A keďže sú ziadaní sú aj finančne ohodnotení. Na živnosť robiť nie je veľká výhra. Teraz robíš na živnosť? Sekne ta v krížoch a penka akurát aby si mal na suchý chlieb. Vykašli sa na nadmerne ťažkú fyzickú prácu. Tvoj šéf by mohol zaplatiť i bager či iné technické vymoženosti. A ide zima, budeš kopať zmrznutú zem či šéf ta pošle preč?
2. I môj manžel má v ruke remeslo,i ked nie elektrikár a tiež stále mení zamestnávateľa. Tak je to dnes s remeselníkmi. Spraví čo treba a ide ďalej.
No ved to že treba pozerať nato aj z toho finančného hladiska . Ale zdravie je prvoradé . Nie je to sranda uživiť sa v dnešnej dobe no a treba to tri krát zvážiť ..
všetko ma svoje za aj proti, ked sa ti nepáči chod robiť do nejakej firmy elektrikara na jednu zmenu za 500€ ...
ale tak treba skusiť, ked maš moznost, chod na ten pohovor...
si mladý , treba si šetriť zdravie, do dochodku daleko...
ak mas moznost lepsej práce treba vyuziť...