Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Práca opatrovateľky v Rakúsku

Príspevok v téme: Práca opatrovateľky v Rakúsku
Zvedavka123

Zdravím Vás všetkých !
Viem, že táto téma tu už párkrát asi bola no mňa by zaujímali najnovšie infošky, rady, typy ohľadom opatrovania starých ľudí v zahraničí ....poprosila by som teda hlavne od ľudí, ktorí s tým majú osobnú skúsenosť...
Mimochodom mám 22 rokov, variť viem takmer všetko a s domácimi prácami nemám problém. Nemčina nie je síce na komunikatívnej úrovni, ale ohľadom základných veci sa dorozumiem, starých ľudí mám rada.
Tak ma zaujíma čo mám očakávať/ čomu sa vyvarovať/ ísť do toho vlastne ?
Mamina opatruje už niake tie roky a je veľmi spokojná.. Lenže zaujimajú ma aj názory druhých ....
Ďakujem za každý príspevok :)

Joylinka

Zvedava radaej chod deti opatrovať ako starších ľudí. Teraz uz "lahke" pripady nedostaneš viem o com hovorím. Ked som ja pracovala ako 24 h op som mala pripady teraz ked uz pracujem ako mobilna opatrovateľka tak mam uz ľahšie. Zak bud toto co ja robim alebo deti.

Janka27

preco chces ist robit opatrovatelku? v Rakusku je velmi vela volnych lepsich miest... opatrovatelstvo je krasne povolanie ale neskutocna drina...mamina robila tiez opatrovatelku a teraz je na ID uz sice ma aj vysoky vek ale uplne si znicila rokmi opatrovania chrbticu... je to fakt tazka praca..

celebrita FB

Takto - ked prides prvykrat, tak tam nebude pritomny iba ten senior, ktoreho treba opatrovat, ale aj niektory iny clen rodiny. Napriklad jeho dcera, syn... Ten clen rodiny ti vsetko vysvetli ohladom varenia, nakupovania, co starky rad je, ake ma oblubene jedla (väcsinou palacinky), ci mu treba davat mixovanu stravu (za predpokladu, ze nechce zuby), ci nosi protezu, o kolkej rano vstava a kedy chodi vecer spat, ci dostava kvapky do usi, do oci, ci nosi nasluchaci strojcek a okuliare, co robit, ked sa lieky minaju, ci v urcitych pravidelnych intervaloch chodi starkeho navstivit lekar a ci mu treba vtedy povedat, ktore lieky sa minaju, aby napisal recept, alebo ci ma lekar ambulanciu kdesi za rohom, kam len zbehnes a povies, kto si a co chces a ake lieky a pre koho ides dat predpisat. Vysvetli, ci so starkym treba chodit na prechadzky, co v telke starky pozerava, ci ho chodi niekto navstevovat, napriklad susedia, povie ti, aby si sa poobzerala po kuchyni a pootvarala zasuvky, dvierka, nech sa zorientujes, kde co je, teda hrnce, panvice, pribor, noze, cukor, muka, koreniny... Normalne sa bude s tebou slusne bavit chvilu a potom ta nalozi do auta a odvezie ta na urady, na ktorych ta treba prihlasit, nech to ma dole z krku. To prihlasenie sa uskutocni väcsinou v ten prvy den, ked si prisla a clen rodiny (starkeho syn/dcera) si kvoli tomu musel zobrat dovolenku z roboty. Ked sa vsetko vybavi, tak sa rozlucite a ty zostanes so starkym sama. Komunikacia: ked nema opatrovatelka dokonalu gramatiku a nevie presne, akeho rodu je Tisch a starkeho dcera sa pyta, ci si nevidela babkine noviny a ty ich vidis na stole, lepsie je ukazat rukou na stol a povedat Tisch, ako nepovedat nic iba preto, lebo sa hanbis za nedokonalu gramatiku. V Rakusku plati, ze musis brblat, brblat a brblat. Oni ovela viac ocenia cloveka nedokonale rozpravajuceho, ako cloveka, ktory je nonstop ticho. Lebo ked budes brblat a brblat, hoci aj s obcasnymi chybickami, tak ocenia, ze sa zaujimas o veci, ale ked budes len mlcat ako ryba, tak si budu mysliet, ze nevies vobec po nemecky alebo ze im vobec nerozumies a to sa im nemusi pacit. Niektori stari ludia su este velmi ciperni a energicki a casto telefonuju svojim detom do roboty na mobil. Deti sa citia obtazovane a opatrovatelku zabezpecia preto, aby zabranila starkemu telefonovat im do roboty. Vtedy musis pre starkeho vymysliet program, o niecom sa s nim rozpravat, pozerat s nim telku, hrat karty, hrat clovece, damu, hocico, vziat ho na prechadzku napriklad, nech tolko nevyvolava tym svojim detom. Rakusania väcsinou varia z polotovarov. Pod pojmom slivkove gule si predstavuju krabicku plnu mrazenych gul z obchodu. Urobit slivkove gule podla nich znamena dat zovriet vodu, vybrat z mraznicky krabicu s gulami a nahadzat tie gule do vody. Nieco ako vlastnorucne doma vyrobene zemiakove cesto a z neho usulane gule so slivkou v strede... to je pre nich ale, ze uplne neznamy pojem :) Tak vyzera varenie. A ako vyzera pecenie? Tiez kupis akysi polotovar, nejake mäsove rozky zmrazene a sup s nimi na plech a upiect. Ked urobis obycajny jednoduchy hrncekovy kolac, tak sa budu oblizovat, jak zmyslov zbaveni a div, ze si prsty neodhryznu a od radosti nezozeru, ktorymi ten kolac pochytali. Obycajnu piskotu vymiesat a sup s nou na plech. To miluju!!! Parene buchty a buchty a kolace z kysnuteho cesta nepoznaju :) Netreba ich ucit na take dobroty, lebo jednak to moc dlho trva urobit, jednak je s tym babracka a ked ich raz na to naucis, potom to uz budu stale pytat. Ked to za cely zivot nespoznali, netreba ich uz na sklonku zivota na take ucit. Nech si zeru svoje polotovary, ked ich tak miluju :)
Nebola som vyhodena zo vsetkych rodin. Mala som tri rodiny, ktore mi sadli, ale z viacerych som bola vyhodena. A vzdy dlho trvalo, kym mi sadla rodina, az som s tym definitivne skoncila a nelutujem. Jedna moja babka si sama vymyslela jedno jedlo, ked bola este mlada. To jedlo volala Friko. Das olej na panvicu, zemiaky postruhane na chipsy (postruhas na struhadle, na ktorom sa struhaju uhorky na salat), zemiaky osolis a par minut na panvici pecise a obracias a ked sa ti uz zdaju dost mäkke, cize celkom jedle, tak pridas vajcia a nakoniec postruhany tvrdy syr, korenie, MNAM!!! Kratka priprava a dobre jedlo. Palacinky väcsinou jedia s marmeladou. Zo sladkych jedal oblubuju cisarsky trhanec. Tiez jednoduche na pripravu casovo. Zo slanych jedal viedensky rezen. To je ich typicke rakuske. Existuju zemlove knedle, volaju to Semmelknödel. V potravinach kupis male, tvrde kocky zo suchych zemli vo velkom sacku. Tie namocis do horucej vody, pridas sol, korenie, petrzlenovu vnat a niektori do toho davaju aj na kocky pokrajanu a opecenu cibulku. Ako chces. Zamiesis z toho masu, chvilu nechas postat, potom z toho formujes gule. Gule hodis do vriacej vody a chvilku povaris. Vyberies, ide sa jest. Tieto gule mozes podavat ako prilohu, ked mas k tomu napriklad mäso na stave. Vtedy je to idealne. MOzes ich robit namiesto nasej normalnej knedle. Oni nepoznaju knedlu z kysnuteho cesta a ty sa nemusis pretrhnut a ucit ich na dobre. Nech si jedia tie svoje zemlove knedle, ked boli na ne cely zivot zvyknuti. Tie su aj tak ovela jednoduchsie na pripravu casovo.
...Tiez som poznala pekne baby, ktore nemali problem s opatrovatelstvom. Lebo mali frajerov - dlhorocne vztahy a ked nemali, tak oklamali, ze maju :) Ale tie, co mali frajerov, tak tisicky a tisicky fotiek na kazdy turnus brali so sebou, na ktorych boli s frajermi, aby im verili. To len ja som bola sprosta a pravdovravna a doplatila som na svoju pravdovravnost. Ale to uz bola moja chyba a clovek sa uci na vlastnych chybach a ja som sa uz poucila. Preco intrigovali na mna vo fabrike a v MC Donalde? Lebo islo zamestnania a povolania take, pri ktorych existuje pomerne rychla moznost karierneho postupu. POmerne rychlo sa da postupit na malu sefku, o co som ja ale nemala zaujem, ale svoje pracovne povinnosti som si konala podla svojho najlepsieho svedomia. Nepytala som 6x za hodinu 10 minutovu extra pauzu na fajcenie (nefajcim), nepredlzovala som si umyselne prestavky jak mnoho inych, nehadzala som svoje pracovne povinnosti na inych, vyhovarajuc sa, ze ma boli to a hento, ze nevladzem, bla, bla, kryjuci tym svoju vlastnu lenivost. Neodpovedala som na ohovaranie a neohovarala som, ale ti, ci videli, ze som naozaj dobry a svedomity clovek a sami boli lenivi a po kariere tuziaci, hodnotili inych a aj mna na zaklade "podla seba sudim teba" a mysleli si, ze ked som taka usilovna a snaziva, svoje si robim a inym pomaham, prestavky si nepredlzujem, a tak... tak ze som karieristka, ze tuzim stat sa sefkou a snazili sa mna ako prekazku na ceste za vlastnou karierou odstranit. Zavideli krasu, malovala som sa a dobre obliekala, mysleli si, ze sefovi nohy rozkrocim a povysi ma, mali podozrievave myslienky. Ja som nechcela nic, len pracovat a mat stalu pracu a pravidelny prijem bez toho, aby ma na pracovisku postihli neprijemnosti vyvolane inymi ludmi, ktori ma nenavidia bud preto, lebo zavidia krasu, alebo preto, lebo zavidia usilovnost a konanie podla najlepsieho svedomia, alebo preto, lebo videli vo mne prekazku na ceste za vlastnou karierou. Nielen ja,ale aj ine pekne, sikovne, usilovne a pracovite, podla najlepsieho svedomia pracovne povinnosti vykonavajuce baby bez frajerov boli bud obetami intrig na takych pracoviskach, kde existovala pomerne rychla moznost karierneho postupu, alebo v ramci opatrovatelstva sa im uslo mnoho nespravodlivych vyhadzovov pre paranoidne stare chorobne ziarlive nobl panicky. Ja osobne mam pekne spomienky na tie tri dobre rodiny, co mi sadli, ale predstava, ze na dalsiu dobru rodinu, co mi sadne, budem cakat mozno rok a viac ma od pokracovania v opatrovatelstve definitivne odradila a nelutujem, ze to uz nerobim. Ja sa dobre citim medzi Zimmerkami. Tam moznost karierneho postupu absolutne neexistuje, takze odkedy robim hotelovu upratovacku, ziadne intriganske kolegyne som nikdy nemala. Medziludske vztahy konecne dobre. A tak to bolo vo vsetkych hoteloch. Len sa nesmiem robit za peknu, aby som zase nenarazila v niektorom hoteli na chorobne ziarlivu sefku, ktora si bude mysliet, ze jej chcem muza prebrat. Odkedy chodim s imidzom sivej mysky, tak som ziadnu debilnu sefku nastastie nemala. Cize intrigy a chorobna ziarlivost a staranie sa o to, aby mi bolo urobene zo zivota peklo, to je uz nastastie u mna minulostou, lebo nato mam hlavu, aby som rozmyslala, ako si problem vyriesit a ja som si ho vyriesila. Netvrdim, ze nemam dalsi problem, ale je len otazkou casu, kedy vyriesim aj ten. Momentalne mam problem skocit z urovne "4 odpracovane mesiace v roku" na uroven "12 odpracovanych mesiacov v roku". A viem, ze je len otazkou casu (par rokov), kedy na tu uroven skocim :) Treba mi len nasetrit este nejaku sumu penazi, urobit vodicsky a kupit auto, najst si podnajom a bude to :)

Zvedavka123

Ďakujem za napísanie tvojej skúsenosti . Je však veľmi zaujímavé ako si celé zahraničie, opatrovateľstvo a rakušanky hodila do jedného vreca. Osobne poznám pár mladých báb v mojom veku, ktoré túto prácu robia a nemajú problém so žiarlivými ženskými a taktiež sú pekné. Chápem, že sa to stať môže, ale aby ťa z každej rodiny vyhodili to už je dosť divné. Rovnako divné ako na teba každý intriguje všade lebo ti závidí. A prečo máš dlhy ? Keď vidím, že sa mi opatrovanie nedarí, že nemám do akej rodiny ísť, tak zruším živnosť a čau...

Zaujímalo ma skôr ako to tam prebieha keď prídem prvýkrát. Čo všetko budem mať na starosti atď...Ako je to s obchodmi...

celebrita FB

Ked rakuska rodina poziada slovensku agenturu o opatrovatelku pre svojho seniora, tak slovenska agentura posle do rodiny profily (zivotopis s fotkou) niekolkych opatrovateliek a rakuska rodina si z toho vyberie jednu, ktoru chce, aby sa im starala o ich seniora. Kto si mysli, ze hlavnym kriteriom pre nich je nemcina, pripadne varenie a skusenosti, VELMI SA MYLI. Rodina, to nie je len stary clovek, ktoreho treba opatrovat. Ten je uz pravdepodobne dementny a o svete vela nevie. Rodina, to su viacere opatrovatelky, medzi ktore patri minimalne jedna chorobne ziarliva rakuska nobl panicka (opatrovanej osoby dcera/opatrovanej osoby syna zena) a tato by nestrpela, keby sa do domacnosti seniora, ktoreho budu s manzelom casto navstevovat, nastahovala zena, ktora je krajsia ako ona sama, mladsia ako ona sama a aby este aj po nemecky vedela? Vsak ta by jej mohla prebrat muza!!! Taketo je zmyslanie starych Rakusaniek, ktore su, mimochodom, strasne, ale naozaj strasne ziarlive. Pointa? Sikovna, pekna a mlada zena s perfektnou nemcinou NEMA SANCU na uplatnenie, pretoze keby agentura napriklad poslala 10 profilov opatrovateliek, z toho 9 bude takych, ze sikovna, pekna, mlada, statnica z nemciny, maturita, skusenosti, a tak... a jeden profil by vyzeral asi, ze stara, skareda, tucna, 55 a viac rocna, prefajcena a opila vychodniarka, po nemecky ani slovo, skusenosti ziadne, tak 99 % pravdepodobnost, ze rakuska rodina si vyberie prave tu. Lebo ta zena z rodiny, ktora vybera opatrovatelku, je chorobne ziarliva a MLADU A PEKNU U SVOJHO SENIORA JEDNODUCHO NECHCE A NECHCE A BASTA!!! Agentur maju casto velky problem umiestnit peknu, mladu a sikovnu babu s dobrou nemcinou a este aj bez muza, bez deti a bez frajera a casto takuto babu umiestnia len za cenu toho, ze oklamu rodinu, ze nikoho ineho nemaju. Rodina ju potom vezme, ale po dvoch tyzdnoch aj vyhodi, lebo si popri nej cez inu agenturu hlada staru a skaredu Rumunku, aku aj pomerne rychlo najde. Sama som chodila opatrovat a paradoxne, kym som robila na Slovensku za minimalku vo fabrike, mala som peniaze, ale akonahle som zacala s opatrovatelstvom, isla som s prachmi stale viac a viac do minusu, zadlzila som sa, lebo sa mi nedarilo, plus mesacne poplatky ako zivnostnicka som si platit musela, ale ze ci mam aj pravidelny mesacny prijem, to nikoho nezaujimalo. Stare vychodniarky v autach ukazovali fotky velikanskych domov, ze ake domiska dali z penazi, co zarobili v Rakusku pri opatrovatelstve, postavit sebe a vsetkym svojim detom a nie raz hociktora na plnu hubu povedala: "Moja zlata, vies, co? No tak ja sa priznam, po nemecky neviem skoro nic, ale pod 80 na den by som nesla. A tak ako je mozne, ze ty s tvojou nemcinou nepytas aspon tych 80 alebo aj viac? Vsak si to mozes dovolit!!!" Ja by som bola byvala ako mlada baba ochotna pracovat aj za 36 na den a poziadavku som mala iba jednu jedinu: aby to nebol moc tazky stav, ten clovek, ktoreho budem opatrovat a aby podla prveho dojmu bolo na nom viditelne (aj ked clovek nikdy dopredu nevie), ze sa aspon par rokov dozije. Bola by som radsej prijala stalu pracu a pravidelny prijem hoci len za 36 na den, ale na viac rokov istotu, ze si tych svojich 12 turnusov v roku odtiahnem, ako brat tazky stav za 80 na den a mat niekoho, nad kym uz smrtka stoji a je len otazkou kratkeho casu, kedy zacne kosit. Ale mne sa ani len toto nevedelo podarit a nonstop problemy, same nespravodlive vyhadzovy z rodin, dokonca nie raz aj z agentur. Iba raz sa pritrafila dobra rodina, ale co z toho, ked vsetky ostatne boli zle a nechceli ma, radsej polo debilne vyzerajuceho polo cigana chlapa meter styridsat vysokeho a bez nemciny, lebo to je dobre, on moze vsetko robit a vsade bit a trhali sa onho rodiny jak hladne supy o mrtvolu, lebo to je chlap, tam ziarlit nemusia. Nezavidela som starym, skaredym a tucnym zenam, ze sa im tak fantasticky pri tomto jobe dari, prave naopak, tesila som sa spolu s nimi, lebo som chapala, ze na vychode naozaj nie je robota, len mi bolo luto, ze mne sa raz nevie a nevie podarit dobra rodina a v priemere z dvanastich turnusov za rok odpracujem tak maximalne dva a to je na hovno. Bolo mi z celeho opatrovatelstva na grc, zacala som s tym ako 26 rocna, spamätala som sa, ked som mala 32, mimochodom mi ludia casto hovoria, ze vyzeram ako keby som mala o 10 rokov menej, to stale pocuvam pri zoznamovani. Aj to tak je, ale to nie je podstatne. Podstatne je, ze som sa aj ja nechtiac dopustala malickych chyb, ako ... malovala som sa, spiralu som si davala, ocne tiene a linku, bez okuliarov som chodila, proste som si svoj uz bez tak peknucky ksichticek dobre skraslila malovanim a necudujem sa teda, ze ziarlili tie stare mrchy. Dalsia chyba bola moja sprosta a debilna pravdovravnost. Na otazku mas frajera som odpovedala nie. Keby som bola oklamala, nemuselo to pre mna skoncit vyhadzovom. A ked poculi dobru nemcinu, to ich nasralo este viac a boli este viac jedovite. Radsej som sa mohla urobit za sprostu a rozpravat naschval zle, obcas sa zatvarit, ze nerozumiem. Ked uz boli dlhy tak vysoke, ze mesacne vydavky na splatky cinili nieco okolo 300 €, tak som pochopila, ze musim nieco spravit so sebou a zmenit zamestnanie, lebo takto to dalej nejde. Teraz chodim po hoteloch a robim sezonne prace. Upratovacku v hoteli, ubytko a strava je zdarma, dva mesiace odrobim v zime a dva mesiace v lete. Niekedy sa pritrafi aj dlhsia sezona. Rocny prijem mam asi taky, ako chudacik zarabajuci na Slovensku vo fabrike minimalnu mzdu, ale ten chudacik musi makat 12 mesiacov v roku a ja len 4. Tym chcem len nanzacit, necitim sa byt bohata, naozaj nie a kopu dlhov mam este stale na krku a bude trvat roky, kym to vsetko splatim, plus mam kopu rozpadnutych zubov (kvoli drahym zubarom som brala uvery) a s tym bude treba tiez nieco urobit. Mojim cielom je dostat sa z pozicie 4 odpracovane mesiace v roku na poziciu 12 odpracovanych mesiacov v roku. Ale nato, aby som mohla odrobit v Rakusku 12 mesiacov v roku a mat stalu pracu a pravidelny prijem, na to potrebujem vodicsky, auto a podnajom. S vynimkou Viedne v ktoromkolvek rakuskom meste ked clovek byva, pracu zarucene s dobrou nemcinou rychlo najde, ale nie v meste, v ktorom byva, ale v akychsi dedinach, ktore su od toho mesta vzdialene tak 7 az 10 kilometrov s tym, ze v dedinach kopa hotelov, ktore beru aj celorocne, ale neposkytuju pre celorocnych zamestnancov ubytko. Ked, tak len pre sezonnych alebo skor ani to. Doprava: autobusy, vlaky. Keby som mala podnajom v nejakom meste a hotel vzdialeny 7 km od toho mesta v akejsi zapadnutej dedine by potreboval upratovacku a ponukol by celorocny pracovny pomer, tak autobus a vlak z toho mesta do tej dediny zarucene chodia, ale len tak, ze skor ako o jedenastej predpoludnim v tej dedine urcite nebudem. V Rakusku nebude sofer autobusu alebo rusnovodic o tretej rano vstavat ako na Slovensku. Veruze nie. Takze pokial mna by zamestanvatel potreboval mat o siedmej rano v robote, inac ako vlastnym autom sa tam nedostanem. A to si nateraz nemozem dovolit, preto chodim len sezonne do hotelov poskytujucich ubytko. Verim, ze v buducnosti, ked urobim vodicsky a kupit dajaku staru ojazdenu sunku, tak potom uz sa aj na mna konecne usmeje stastie a ziskam to, po com najviac tuzim - stalu pracu na 12 mesiacov v roku, podnajom a mam to vyhrate. Mila mlada kocka, to, ze sa v opatrovatelstve dari tvojej mame, to este nemusi zakonite znamenat, ze sa bude darit aj tebe. U nas to bolo tak, ze moja mama tiez roky chodila opatrovat do Rakuska. Jej sa darilo fantasticky a rodiny sa o nu trhali jak besne supy o mrtvolu, ale mna ziadna rodina nechcela. Tento job treba prenechat starym, skaredym a tucnym zenam vo veku po 55. Mladym by som to na zaklade vlastnej skusenosti neodporucala. Proste pekna, mlada, sikovna zena s dobrou nemcinou bez muza, bez deti a bez frajera je spolocnostou odsudzovana, mnohi taku babu povazuju za radodajnu, ze zlatokopku, ktora im prisla bohatych muzov prebrat a za neviem, co este, len nie za to, cim v skutocnosti je - za dobreho cloveka. Jeden rok som odrobila vo Viedni ako predavacka v MC Donalde, vo velkom byte sme byvali traja, ale ked moji spolubyvajuci odisli, taku vysoku sumu som si nemohla dovolit platit sama, tak som musela odist z bytu aj ja a tym padom aj z prace. V MC Donalne strasne zle vztahy v kolektive, stara debilna okuliarnata kolegyna, FRAU LILI z INDIE na mna kazdu tretiu sekundu intrigovala v kancli u sefa. Ten si, debil, ani neoveril, ci kamera ukaze, ze som naozaj urobila hentaku a taku chybu, ale namiesto toho tisickrat za den na mna nespravodlivo nabliakal, ako keby nemal vsetkych pokope, samozrejme pred zakaznikmi. Aj sprosti cierni kolegovia Indovia tiez na mna intrigovali a debilny sef im veril kazde slovo. Ked som skusila povedat nieco na svoju obranu, nabliakal na mna, preco klamem. Klamarovi a intriganovi verit, to ano, ale pravdovravnej osobe ani za svet. Neznasala som tu robotu pre zle vztahy v kolektive, lebo lenivi ludia na smrt nenavideli cloveka usilovneho. Robila som to len pre prachy, ale casto som myslela na to, ze ani tie prachy zato nestoja. Ja som mala dokonca aj v jednom hoteli problem. Problem so ziarlivou sefkou, ktora nas vkuse pred hostami ponizovala a zhadzovala a bliakala na nas, ze sme debilne. Na mna a na moju peknu, mladu kolegynu. Ja som si z toho nic nerobila, lebo vyplaty chodili nacas a prachy mi isli, ale kolegynka bola z toho psychicky na dne a plakavala v izbe, lebo doma od svojich rodicov dostala vela lasky a na taketo jednanie zvyknuta nebola. Dva roky (styri sezony) ma v tom hoteli "trpeli", potom nasli staru a skaredu Rakusanku a ja som dostala nespravodlivy vyhadzov. Vtedy som sa prestala malovat, ale uplne a zacala som nosit hrube okuliare s hrubymi ciernymi ramami a prestala som sa v obliekani paradit a obliekat sa podla najnovsej mody, ale som zvolila jednoduchsi satnik a nahodila som imidz priemerne az mierne podpriemerne vyzerajucej sivej mysky. BINGO!!! Odvtedy sa mi zacalo pracovne lepsie darit. Nemyslim financne, ale myslim: ziadne ponizovanie zo strany sefok, ziadne bliakanie na mna pred zakaznikmi pre nic, za nic, bez priciny, ziadne intrigy na pracovisku medzi kolegynami a ziaden zly pristup zo strany akehokolvek cloveka na pracovisku voci mne. Konecne mam svoj sväty pokoj, co sa medziludskych vztahov tyka. A ci sa este niekedy budem robit za peknu? Nie, nebudem, za tie problemy to nestoji. Lebo lepsie je urobit sa za skaredu a mat pracu a prijem aspon taky, aby bolo z coho tie dlhy platit, ako urobit sa za peknu a byt nespravodlivo vyhadzovana zo vsetkych robot a skoncit na ulici ako bezdomovec, pripadne vo väzeni pre neschopnost splacat dlhy. Ak to chcete niekto s opatrovatelstvom skusit, ja vam v tom nebranim, ale peknym a mladym, sikovnym babam s dobrou nemcinou by som odporucila hladat si iny job. Opatrovatelstvo je pre stare. Ale nie pre stare dievky :) Chcem tym povedat, starym vydatym zenam sa bude darit pri tomto jobe financne fantasticky, ale mladym nie.