Ahojte priatelia,už som do tohoto fora jednou temou prispela,ale je tu ešte jedna vec s ktorou sa chcem na vás obrátiť.Chodím do kresťanskeho spoločenstva už vlastne od gympla,teraz mám 27 rokov,stretávame sa na takej skupinke,kde študujeme bibliu,zdieľame sa navzájom,modlime sa a povzbudzujeme,ale podotýkam nie všetci su tam takí o ktorých by som jednoznačne povedala že su uprimní kresťania.Spomeniem napriklad jedno dievča,či vlastne už ženu,je šťastne vydata,vzala si chalana z tohto spoločenstva,maju 3 deti,on je uplne presvedčeny veriaci človek,ale ona mi ako človek nesedí,podľa toho ako dlho chodí do spoločenstva,podstatne dlhšie ako ja a je o par ročkov staršia takže usudzujem že v tzv."Božej škole" by už mala byť priam vybrusena ako diamant.Dievčata spomenuli moju sesternicu,ktora študuje teologiu v Bratislave a tiež predtym chodila do našho spoločenstva a niektorí noví ju už nepoznali ,tak sa pýtali ktora to je.Jedni ju opísali podľa farby vlasov,výšky atd,ale ta spomenuta osoba začala svoju pesničku"nie je to žiadna krasavica".Zarazilo ma to a keďže je to moja sesterka,dotklo sa ma to možno viac akoby hovorila o mne.Kresťanka a hodnotí ľudí podľa vyzoru,je to take ubohe,aj keď sa jej vzhľadovo nepači,aj tak si toto vyjadrenie mohla odpustiť,ale nikto jej na to nič nepovedal,ani naša veduca skupinky,ktora stale zdorazňuje že doležite je aky je človek vnutorne a nie podlˇa vonkajšieho vzhľadu.V mojej prvej teme som spomenula tuto vetu "keď je človek osobnosť,charizmatický a ľudia sa cítia pri ňom dobre,prehliadnu aj nedostatky a nedokonalosti na vzhľade",moja sesternica taka jednoznačne je-je osobnosť,aj charizmatická a niektorí ľudia ju maju veľmi radi.A nie je to len moja sesternica o ktorej sa takto vyjadrila,tych ľudí je viac.Na tej skupinke si rozumiem so všetkými a doverujem im,ale ju by som nikdy nenazvala dobrou kamaratkou alebo spolusestrou a aj z niektorych veriacich ludí mimo tejto skupinky som sklamana.čo si o tom myslíte.Zvykne tu písať jeden chlapec,kresťan,myslím že je to Tomaš,pýtam sa ťa,Tomáš,ako si na tom ty,ake spoločenstvo navštevuješ,akí su tam ľudia,aký máš nazor na tu osobu,čo som o nej písala?Uvítam každy nazor.Vďaka.
Nechápem niektorych veriacich ľudí
Si sa rozhorlil ale ona sotva chodí do katolíckeho spoločenstva podľa toho ako to popisuje, katolíci jej popisu nezodpovedajú.
Pokial viem tak katolici najviac posudzuju inych, vzdy sa v niekom rypu nie aby sa starali o seba ,Co poznam katolikov kazdy pacha zlo a veri tomu ze ved sa vyspovedam a pojdem do neba, len malo mozno 1 zo 100 je ozaj veriaci.Ja osobne katolikov nemam rad a otvorene im to aj davam najavo zaco ma nemaju radi , Najradsej by ma upalili ale v dnesnej dobe to uz nejde tak lahko. Boha neriesim , co mi dal dal mi a co mi vezme nech si necha nic som mu neni dlzen , uznavam ludi volne zijucich trebars v Brazilskych pralesoch , o krestanskom bohu nevedia nic a su absolutne statstni kym ich nenakazia katolici, Cital som vela o dejinach a katolicka cirkev ma skutocne najkrvavejsie dejiny, su plne vrazd a genocidy , nenasytnosti , poviete ze to ludia ale to boli predsa krestania co toto pachali. opytam sa kde bol je boh ked sa na to diva a nic neurobi, ked o vsetkom vie a vsetko je v jeho rukach , vsetko planuje. V zivote som poznal len malo ludi co stali zato mali charizmu a vedeli inym ozaj pomoct , vecsinov to neboli katolici, ani knazi farari , ti sa len pekne tvaria a chovaju ako baranky , pomoci sa od nich nedockach akurat tak pomodlim sa za vas a nezabudnite zaplatit , prispiet na cirkev lebo pojdete do pekla . Toto na cirkvi neznasam , strasit nevinnych ,slubovat im zlo peklo donutit ludi bat sa prenic za nic len aby sa ich chore ego ukojilo na ludskom strachu, ledskej slabosti .
Nebuď ušliapnutá, zodvihni hlavu a nečakaj dokonalosť od človeka len preto že je v nejakom kresťanskom spoločenstve. Aj medzi apoštolmi došlo k sporom. Apoštol Pavol nabádal dve kresťanky Euodiu a Syntyche aby boli rovnakej mysle, teda je zrejmé že medzi nimi k niečomu tiež došlo. Každý robíme chyby.
Myslím že bella21 to vystihla a napísala nieje čo dodať.
Aj medzi veriacimi sa najde niekto, kto ti nesadne a s tym uz nic nespravis. Tak sa maj pekne okolo ostatnych a normalne sa s nimi bav a vyhybaj sa pokial mozes komunikacii s touto co ti nesadla. Je mozne ze do krestanskeho spolocenstva chodila len preto aby si tam nasla dobreho muza a aby si uzivala vyhody ktore moze mat z charakterovo dobreho cloveka, cize ide o zenu, ktora rada lasku dostava, ale nevie ju davat a kedy len moze tak si rypne do niekoho, kto je charakterovo lepsi, krajsi, v zivote stastnejsi, silnejsia osobnost, vyrovnanejsia osobnost ako ona sama, rypne si do niekoho, komu ona sama nesiaha ani po clenky, lebo si hlupo a naivne mysli, ze ked si donho rypne intrigou, tak tej intrige ostatni uveria a budu toho cloveka povazovat za zleho a ju za dobru, ale tak to nie je. Nebudu. Iba si o nej pomyslia svoje a cim viac bude na ostatnych kydat a urazat ich, za tym horsiu ju ostatni ludia budu mat. Je to podla mojho nazoru hlupa a primitivna osoba, ktora vo svojej primitivnosti a hluposti ocakava, ze ludia budu negativne zmyslat o tych, na ktorych ona intrigami nakydala a pozitivne budu zmyslat o nej samej a ze ju budu este aj za bystru a sikovnu povazovat, lebo si vsimla na osobe A taku chybu, na osobe B zase taku a na osobe C zase taku... v skutocnosti bude ale tato intriganka kazdemu na smiech a ludia nebudu chciet s nou komunikovat, travit cas, bavit sa, a tak... lebo to normalny clovek s intriganom a klamarom naozaj nerad :)
Aj veriaci su len ludia...
Tolko zlosti v sebe prechovavas. Vycisti si vnutro, bude sa ti lepsie zit
Mesačný princ, ja ťa chápem, že sa snažíš tajiť svoju vieru, ale dusiť svoju babku vank.šom len preto, lebo dlho žije, má podľa teba niečo spoločné s vierou? Tak ja som počul o tom, že tvoja viera ťa uzdravila a nie o tom, že tvoja Viera ťa zabila:-(
usliapnuta,
chápem, že očakávaš od niekoho, u koho predpokladáš lepšiu kresťanskú formáciu, že sa nejakým hriechom vyhne. Ale odhadovať niekoho náboženskú úroveň len od počtu rokov v nejakom spoločenstve je veľmi povrchné a takto to neplatí. Nenapadlo Ťa, že možno aj Ty si mohla niekoho, kto chodí do spoločenstva menej ako Ty, tiež podobne nepríjemne prekvapiť a ani o tom nevieš?
Nebola som pri tom, neviem, akým tónom bola tá veta vyslovená, ale správne predpokladáš, že si bola na to viac citlivá práve pre to, že išlo o Tvoju sesternicu, niekoho, koho dobre poznáš a vnímaš inak, ako len podľa vonkajšieho vzhľadu. Možno keby sa jednalo o nejaké iné, pre Teba cudzie dievča, ani by si sa nad tou vetou tej dotyčnej nepozastavila, ako sa možno nepozastavili ani iní (ani vedúca - aj keď priznávam, hodilo sa napomenutie), prítomní spolu s Tebou pri tom rozhovore. Dôležité je, ako to vnímala tá dotyčná, možno to povedala a ani sa nad tým nepozastavila a neuvedomila si svoju chybu... Do srdca druhému nevidíme. Tebe sa nikdy nestalo, že si niekoho (možno len vnútri v sebe - nejaký vnútorný koment) negatívne ohodnotila podľa výzoru, napr. neznámych ľudí, ktorých denne stretávaš na ulici? Áno, máme tendenciu (priznávam, aj ja), to tak robiť, hodnotiť niekoho podľa vzhľadu a len málokto z nás dokáže pozerať na toho druhého s láskou a vidieť ho tak, ako ho vidí Boh. Zabúdame, že v očiach Boha je každý človek krásny, lebo každý jeden je jeho stvorením a nedokážeme vidieť krásu tam, kde vidíme len podľa našich ľudských kritérií nepeknú tvár či postavu.
Hriechy veriacich by nás nemali prekvapovať už len z toho dôvodu, že si uvedomujem, že ja sám som hriešny. Ani hriechy kresťanov, ktorí sú roky formovaní v nejakom spoločenstve. Každý človek je jedinečná osobnosť s jedinečnými osobnostnými, povahovými a morálnymi rysmi, s jedinečnými životnými skúsenosťami. Okrem týchto dôvodov nemožno jednotlivých ľudí porovnávať a očakávať od nich nejakú náboženskú úroveň aj pre to, že každý s Bohom začína od inej štartovacej čiary a každý má inú schopnosť chápania toho, čo sa mu dostáva do uší. Ak aj ten človek chodil roky do spoločenstva, nemôžeme vedieť, čo sa mu dostalo do uší a následne čo z toho prešlo do jeho srdca. Nenájdeme na svete dvoch kresťanov, ktorí by sa za určitú časť života, hoci len za jeden rok, stretli s tými istými kázňami, prednáškami, náboženskými textami, že by boli rovnako formovaní. A aj keby áno, predsa len každý z nich by si z tejto formácie vzal pre seba niečo iné. Koľko dobrých vecí sme v kostole či spoločenstve počuli a koľko sme si z toho zapamätali? A z toho mála (pár %), čo sme si zapamätali, koľko sme vztiahli na seba a nie na toho druhého, že sa má z toho poučiť? A keď sme aj niečo vztiahli na seba, pre koľko takých vecí sme sa rozhodli, že budeme na nich pracovať a meniť sa? Určite to poznáš i na sebe, že možno si už 100-krát počula, ako by si mala v tej-ktorej situácii konať, ale stále máš problém sa ovládať a keď Ťa niekto vyprovokuje, zlyháš aj po 101-krát. Lebo okrem dobrej vôle je tu aj naša padnutá hriešna prirodzenosť.
Zároveň si každý v sebe nosí x zranení, ktoré v živote nadobudol a ktoré tiež ovplyvňujú spôsob jeho myslenia a vnímania reality i to, ako v tej ktorej situácii zareaguje. Predpokladať, že niekto chodí x rokov do kresťanského spoločenstva a musí byť preto dokonalý, je možno z nášho ľudského pohľadu logické, ale nereálne. Pravdaže, je rozdiel, keď niečo robím zle a neuvedomujem si to, a keď niečo zlé robím, aj keď viem, že by som nemal. Tu je opäť vysvetlenie. Každý z nás máme slobodnú vôľu. Nielen neveriaci, ale aj veriaci kresťania. Čiže ako neveriaci, aj veriaci sa môže slobodne rozhodnúť zhrešiť.
Všetci sme hriešni a musíme bojovať s tým hriešnym v nás. Niekto má problém s ohováraním, niekto s lakomstvom či lenivosťou, atď. Každého pokúša zlý v jeho slabom mieste. Môj brat môže byť na peniaze a keď ja taký problém nepoznám, lebo s úplnou ľahkosťou prispievam pravidelne na charitu, ľahko ho môžem súdiť. Na druhej strane ja môžem mať také slabé miesto, že on sa môže čudovať, ako môžem v tej veci padať. Najhoršie je takéto porovnávanie, pretože z neho vždy vyjdem ja ako ten lepší (chybám druhých prikladáme väčšiu dôležitosť a tie svoje ospravedlňujeme) a pritom si prisvojujem zásluhy a neuvedomujem si, že to, že nemám problém podeliť sa so svojím majetkom s niekým druhým, je vlastne dar, ktorý som dostal od Boha.
Nehľadaj dokonalosť na tomto svete, tá je len v nebi. Nech Ťa neprekvapujú ani Tvoje chyby a hriechy, ani chyby a hriechy iných. Naša vlastná hriešnosť nás má viesť k pokore pred Bohom a k pochopeniu hriešnosti iných. Pred Bohom sme všetci zhrešili, ja tak, ten druhý inak, každý zahol svojou vlastnou cestou, ako sa píše v biblii. V škole Boha nie sme len, keď navštevujeme nejakú skupinku, v škole Boha sme celý život a sám Pán hovorí, že nebudeme ani do smrti hotoví a nedosiahneme stav, v ktorom by na nás samých nebolo čo meniť k lepšiemu. To nás však nemá znechucovať. Pán je ten, čo hodnotí viac vytrvalosť a úsilie o dokonalosť ako konečný výsledok. On sám najlepšie vie, že bez jeho pomoci nemôžeme ani nič dobré vykonať. Ak teda vidíme hriechy iných kresťanov, radšej sa za nich modlime, lebo ani my nie sme bez hriechu.
Maj pochopenie pre tú dotyčnú a odpusť jej. Nezabúdaj, že každý z nás je na ceste rastu (aj keď možno u niekoho ten rast nevidíš, do srdca toho človeka však vidí len Boh). Človek, ktorého stretávaš dnes, nie je ten istý, akého ho stretneš o rok či o desať rokov. Daj mu šancu zmeniť sa a definitívne ho neodsúď. Lebo nikdy nevieš, či neodsúdiš budúceho svätca.
Mala som dve kolegyne, ktoré chodili do jedného cirkvevného spoločenstva. Jedna bola v práci šefka tej druhej , správala sa k nej ako krava, využivala ju ako handru. Možno sa tam chodíte učiť a nie každému to ide alebo niektorým to ide pomalšie a ani nie každý chápe čo sa vlastne máte naučiť.