Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou o radu.
Od 03.11.2016 som na PN. A od februára 2017 mám podanú žiadosť o invalidný dôchodok. Bola som v marci 2017 operovaná na krčnú chrbticu a tiež mi 3.11 2017 uplynie rok čo som na PN a ja nastupujem na kúpeľnú liečbu od 02.11.2017 do 30.11.2017 v rámci PN. Pracujem ako učiteľka, ale nakoľko môj zdravotný stav vzhľadom aj k iným diagnózam mi nedovoľuje ďalej vykonávať moje povolanie, tak sa Vás chcem opýtať, ako mám ďalej postupovať vzhľadom k tomu, že moja žiadosť na ID nebola ešte prehodnotená komisiou sociálnej poisťovni. Stále čakám, kedy ma na komisiu predvolajú. Keď som sa zaujímala v sociálnej poisťovni, ako dlho to bude trvať, bolo mi povedané, že ešte majú nevybavených ľudí z roku 2016, takže nevedia.
Viem, že moja PN môže trvať aj dlhšie s tým, že nebude so zákona platená soc. poisťovňou.
Prosím o radu:
Keď by ma uznali invalidnou sociálna poisťovňa mi spätne doplatí tie mesiace neplatené na PN, kým nerozhodne? A ešte otázka - keď už uplynie rok čo som na PN môj zamestnávateľ môže so mnou ukončiť pracovný pomer dohodou s odstupným aj keď budem na PN dlhšie ako rok? Ďakujem.
Invalidný dôchodok a PN
ID Vám može byť priznaný až po ukončení PN, nejde brať súčasne dávky počas PN a za ID. To ide, až je ID priznaný. Pokiaľ ste PN, zamestnávateľ Vás nemože vyhodiť, ste chránená PN.