Ahojte, koncom augusta som sa vrátila po týždni na byt aj so spolubývajucou a po celej kuchyni nám poletovali mole. Vyhádzali sme všetky napadnuté potraviny zo skriniek, čo sa týka múky a podobných sypkých potravín, tak tie aj keď neboli ešte otvorené (pre istotu). Celú linku som vydrhla octom, potom savom, aj riady som vyumývala v octe a nakoniec sme skrinku, kde ich bolo najviac, prestriekali riadne biolitom. Asi týždeň bol pokoj, ale potom zase začali z voľakade vyletovať, porozmiestňovali sme po byte aj také tie feromónové pasce, avšak za celý čas sa tam prichytili len dva kusy. Už som z toho fakt zúfalá, dneska som otvorila originál zabalený sáčok maku, a odtiaľ jeden zmrd vyletel, čiže sa pomaly dostávajú aj do nových potravín asi. Som študentka a fakt si nemôžem dovoliť dookola vyhadzovať jedlo za nemalé peniaze, poraďte mi prosím, čo by ešte mohlo okrem vyššie spomenutých prostriedkov zabrať. Vopred veľmi pekne ďakujem.
Potravinové mole - čisté zúfalstvo
Tak v prvom rade je potrebné si uvedomiť, že moľa je motýľ a podľa toho aj žije. Potrava, vajíčko, húsenica, kukla a dospelec.
Vrátili ste sa do bytu, kde bolo zamorenie, tak to nejakú dobu bude trvať a nemôžeš chcieť, aby to za mesiac či dva zmizlo - buď rada, že nemáte potravinové chrobáčiky, pretože nad tými by ste nevyhrali.
Prezrieť stupačky a iné ventilačné šachty zavesiť aj tam lepové pásky.
A tak isto sa môžu dostať z chodby - stačí ak necháš dlhšie otvorené dvere a hotovo...
No veď práve to je ten problém, že pasce sú rozmiestnené po celej kuchyni a aj tak sa na ne nechytajú.
Dobre robíš, v podstate si už urobila všetko, čo som ti chcela napísať. jedlo len do skla, dostanú sa cez plast aj papier, nežartujem. ak do neotvorených vecí. tie pasce (také lepivé?) si tam nechajte, aby sa ich prichytilo čo najviac, a popritom zabíjaj :D teraz musíte už len vydržať. ak si tie potvory nakládli vajíčka, zrejme ešte príde druhá vlna. cca do mesiaca by si už mala vidieť, či ešte mole máte alebo nie. A ak nájdeš v jedle nejakú larvu, bez milosti vyhodiť..
Jedlo som presunula do izby, kde spávam, spolubývajúca si to svoje takisto vzala k sebe, plus všetko je v sklenených pohároch od zaváranín a v dózach. Pečivo a podobné veci dávame do chladničky. Lenže čas od času nejaké zabijem aj na chodbe, poprípade v izbe, kde sú ponovom tie potraviny, bojím sa, aby mi nepozaliezali aj tam, lebo ma fakt porazí ak to zas budem musieť vyhadzovať :( Snažím sa nerobiť si zásoby a chladnička zas nie až taká veľká, aby som tam popchala absolútne všetko.