Dobrý deň. Mám 4 ročnú fenku šicu. Včera mi oslepla tak povediac z hodiny na hodinu. Ráno o 5tej keď sme boli na prechádzke bolo všetko OK behala po vonku a aj doma sa hrala nemala žiadny problém. Nebola som doma a keď som prišla domov všimla som si, že keď jej dávam dobrotu vôbec ju nevníma, išli sme zas von nevedela zísť po schodoch aj mi padla lebo nevedela kde má stupiť.
Zobrala som ju rýchlo k veterinárovi, tvrdil, že to môže byť zápal očného nervu keď to bolo také náhle. Dostala kortikoidy a povedali mi, že ak to je nerv za par hodín sa to zlepší. Ale je druhý deň a nič.
Pozerali aj očká sú čisté žiadne belmo alebo zápal na oku.
Prosím vás nemá niekto s tým dáke skúsenosti u vášho psíka. Som zúfala a neviem si to vysvetliť ako sa to mohlo stať. Vopred ĎAKUJEM za každú odpoveď.
Náhla slepota u psika ( zhodiny na hodinu)
Bála som sa ako to bude zvládať ale je šikovná a vyrovnáva sa a s tým celkom dobre a rýchlo. Papá aj pije sama dokonca sa aj hrá, pokiaľ jej loptička neújde ale kúpime hrkacie loptičky aby ich počula keď sa kotúľajú. A mám pocit, že ona skôr rozveseluje mňa ako ja ju. Ja mám asi z toho väčšiu traumu ako ona sama.
Bála som sa ako to bude zvládať ale je šikovná a vyrovnáva sa a s tým celkom dobre a rýchlo. Papá aj pije sama dokonca sa aj hrá
kortikoidy sú život zachraňujúce lieky, len neboli v tomto prípade odôvodnené.
Ako pise Biela kobra. Psy sa s tym dokazu vyrovnat. Zvykne si na svoj bezny priestor, len nepremiestnujte nabytok, vencite na tom istom mieste.
Nabuduce, nech komukolvek predpise veterinar kortikoidy, tak ich psovi nedavajte. Najma starsim psom to odrovna oblicky.
Kortikoidy by mali zakazat, tak pre zvierata, ako aj pre ludi.
To mi je ľúto. Váš prípad ilustruje, aké je dôležité, aby v takýchto "záhadných" prípadoch videl zvieratko odborník alebo aspoň viac skúsených veterinárov.
Zelený zákal sa rozvíja pomaly a bez upozornenia, teoreticky by sa dal podchytiť, len ste to nemali ako vedieť. Ale existuje aj akútny a ten sa už liečiť nedá. Väčšina psíkov sa však so slepotou vie celkom dobre vyrovnať, majú oveľa lepší sluch a čuch ako my, vonku bude na vodítku a bude Vás cítiť pri sebe. Len doma príliš často neprestavujte nábytok a neklaďte jej do cesty náhodne nejaké veci. Ona si urobí v hlave mapu vášho bytu a čoskoro sa bude orientovať celkom dobre.
Ja mám kocúrika so sivým zákalom, vidí len na jedno očko, aj to zle, ale je to čirkáš nezbedný a dovoľuje si tak, ako keby bol zdravý.
Držím palce.
Dobrý deň, ak je to takéto náhle, na očkách sa nič nezistilo a kortikoidy nezabrali, váš veterinár by mal konzultovať s neurológom, resp. fenočka by potrebovala neurologické alebo iné odborné vyšetrenie. Neviem, odkiaľ ste, ale popozerajte si väčšie kliniky vo svojom okolí. Môže ísť totiž napr. o predzvesť epilepsie, o nejaký problém na mozgu alebo inú záležitosť.
Tiež je možné, že to odoznie "samo od seba" a nikdy sa nezistí, čo sa vlastne stalo. To by bol ten lepší prípad. Ale najprv pritlačte na svojho veta, aby buď skonzultoval stav alebo vás rovno poslal k odborníkovi, alebo sa po niekom poobzerajte sami. Držím palce.