Rekonvalescencia po výbere mandlí /nosná+krčné/

Príspevok v téme: Rekonvalescencia po výbere mandlí /nosná+krčné/
Lubsky

Dobrý deň,
Moje meno je Ľubomír Krakovský a mám 23 rokov. Chcel by som sa s Vami podeliť o moje skúsenosti z obdobia rekonvalescencie po operačnom zákroku, Terapia:. Tonsillectomia bilat., adenotomia endoscopica /21.7.2017/, keďže v období keď som to najviac potreboval som na internete nenašiel žiaden zmysluplný zdroj a podrobnejší popis priebehu a vývoja pooperačnej liečby. Súhlasím, že liečba má u každého jedinca iný priebeh no napriek tomu sa pokúsim detailne zaznamenať čím som si prešiel a dať nádej tým, ktorých to čaká alebo sú práve v tom.
Vyšetrenia u ORL a diagnóza:. Z krvi ASLO 390-400, norma 200. CRP 8,6 norma 5. Posledný rok zhoršenie stavu, časté ATB niekedy aj 2 krát za mesiac. Od augusta 2016 do júla 2017 prakticky stále s ťažkosťami, zápaly dutín, sťažené dýchanie hlavne v noci, chrápanie. Dg.: Rhinosinusitis allergica, Tonsillitis chronica. Problémy so sluchom /kvôli nosnej mandli!!!/ak si niekto myslí že to je blbosť tak sa mýli, netreba to podceniť a mandľu von, človek môže aj ohluchnúť. Dlhodobo podávaný Desloratadin 5 mg večer, preplachy Vincentkou + Nasonex spray 2 krát 2 vstreky, Sinupret tablety. Po dlho pretrvávajúcich ťažkostiach indikovaná TE a AT viď. Absces na pravej mandli/bakteriálne ložisko/Terapia vyššie! Už som skrátka nemal nervy na nekvalitný život cca 50% energie mi brali časté choroby. Nasledovali Interné predoperačné vyšetrenia a anesteziologické vyšetrenie. Všetko OK, pripravený na zákrok.
1.deň /piatok/ 21.7.2017
O 7:00 hospitalizovaný na lačno v novej nemocnici ORL HUMENNÉ, cca 8:30 som dostal izbu. Hneď prišla sestra dala mi bandáže a operačný odev a cca 9:30 som už bol na sále. Dostal som celkovú narkózu a po nej som sa prebral cca o 12.30. Prvý deň 2h po operácii len tekutiny. Bolesti skoro žiadne človek je napichaný od operácie tak je veselý že to je v pohode. 2 krát výživa do káblu. Noc relatívne pokojná.
2.deň/sobota/ 22.7.2017
Zobudil som sa na bolesti. Nečakajte že Vám v nemocnici budú tíšiť bolesť nejako extra tak 3-4 krát za deň max... tým by som chcel povedať že by to mohlo byť dôslednejšie,ale môj názor nemusí nikoho zaujímať... Hneď nám dávali tuhé jedlo čo som veľmi nepochopil ale je to tak. Bolesti naberali na intenzite ale stále v norme s tým Novalginom sa to dalo. Nevedel som čo ma ešte čaká...
3.deň/nedeľa/23.7.2017
Bolesti postupne gradujú už mám ťažkosti aj s kašovitým jedlom, každý hlt veľmi bolí aj voda. Veľmi som sa začal tešiť domov aspoň na psychickú pohodu, neskôr som pochopil že naozaj jedine tá výhoda to bola lebo čo sa týka jedla tak v tej bolesti som nemohol ani odchlipnúť vody poriadne. Treba to proste za niečo obetovať a veriť že to bude lepšie...
4.deň/pondelok/24.7.2017
Ráno po raňajkách prepustený domov cca 7:30. Už som nemohol ani výživu tak ma to bolelo. Myslel som že to je vrchol, ale kdeže, to ešte len malo prísť. Tie vodové pudingy som celkom mohol. Zo začiatku kým je tam fibrín tak je to fajn lebo to chladí aj troška zmrzky nevadí ale POZOR! Nie veľa, tak dve tri veľké lyžice. Ďalej som začal experimentovať s analgetikami a opiátmi. Do úvahy prichádzajú z analgetík PARALEN, NOVALGIN, ALGIFEN a z opiátov ZALDIAR, TRAMAL... POZOR všetko ostatné sa neodporúča či už ide o liečivá obsahujúce ibuprofen alebo Flektor Rapid ak chcete nech sa páči ale krvácanie si berie každý sám na vlastnú hlavu. Ja som sa krvácania bál lebo hneď prvý deň po zákroku som bol ošetrovaný /vyberali mi zrazeninu a robili tamponádu a je to veru na živo dosť nepríjemné a to vydržím dosť/.. Treba sa premáhať a piť aspoň trošinku... Chcem týmto povedať že vypiť 2l tekutín prvých 6 dní je viac ako nemožné.. takže sa tým netrápte,ale zas treba mať na pamäti tú vodu aspoň dva tri hlty každu hodinku. Bolesť stále rastie. Noc takmer prebdená.
5.deň/utorok/25.7.2017
Bolesti sa pomaly dostávajú na vrchol, medzi tým som skúsil čo mi najviac zaberá až som prišiel na to že ani TRAMAL nepomáha.. Zaldiar, na ten sa vykašlite lebo má citrusovú príchuť a kým ho vypijete tak sa viac natrpíte ako užijete úľavy. Algifen je slabunký a mne nezabral vôbec a navyše dráždi takmer prázdny žalúdok. Za tie dni som zistil že dávkovanie Novalginu sa dá upraviť na každých 6 hodín 2 tablety !!!!! to robí 1000 mg každých 6 h.. Dospelý to kľudne môže takto. Toto jediné mi tlmilo bolesť a robilo ju znesitelnejšou. Pozor na predávkovanie ! nieže budete brať veľa všetkeho naraz, tiež nekombinujte Algifen a Novalgin lebo je tam to isté liečivo... A ak by niekomu zaberal Tramal tak pozor na návyk! ODPORÚČAM TEN NOVALGIN TO JE TOP!! Noc nič moc ale nad ránom som zaspal asi na 4 hodiny...
6.deň/streda/26.7.2017
Fibrín odchádza a všetko začína veľmi štípať navyše... Z nosa začína ztekať hnusný kyslý hlien ktorý ešte viac znásobuje bolesti. Začína proces čistenia nielen v hrdle ale aj v nose a to spôsobuje že nová sliznica ktorá sa vytvára pod fibrínom je veľmi citlivá.. Už ani chladné nie je dobre lebo bolí! Všetko okrem vody a namočených piškot OPAVIA páli,bolí, štípe... Tu chcem povedať že nastáva obrovský rozdiel medzi tými pacientami, ktorí boli len na Tonzilektomiu a tými ktorí mali aj TE aj AT.. Začal som sa báť či to je v poriadku a po telefonáte s mojím ORL lekárom som zistil že je všetko úplne OK!! Vypľul som zrazeninu z pravého lôžka kde bol ten absces, ale krvácanie som zastavil ľadovým obkladom a vykloktaním ... Netreba sa zľaknúť.. je to bežný priebeh.. V noci som vôbec nespal!
7.deň/štvrtok/27.7.2017
Stále Novalgin 2 tablety každých 6h... Strop bolesti už prekonaný už len zápasiť s tým štípaním... Prišiel som na to že mi veľmi dobre robí slepačí vývar s rezancami aj viac krát za deň.. piškótky vo vode sú najlepšie kamarátky a treba aspoň po 5-6 stále spapať.. uplne na lačno nebrať žiadne lieky, lebo okrem bolestí hrdla a krku sa pridá aj bolesť žalúdka... Inak zabudol som že bolesť v krku je tiež sprievodny jav kôli tej nosnej mandli, ktorú vybrali tiež... O bolesti uší ani nehovorím, je to ale normálne tiež a netreba sa báť že máte infekciu alebo nejaký zápal! Poteším Vás že už sa to bude všetko zlepšovať... Ten hlien ktorý zteká z nosa zapácha a ak sa dá tak sa ho môžete zbavovať vypľúvaním do umývadla a pravidelným kloktaním vychladeného repíkového alebo šalviového čaju. Kloktať netreba lne po jedle ale aj hocikedy cez deň aspoň 30 sekúnd.. pomáha sa zbavovať fibrínu a tým sa skôr zhojí sliznica.. Trošku som večer krvácal ale zaľadoval som to a bolo všetko OK. Noc už celkom v pohode ale stále útržkovitý spánok – nič moc.... Ale vody už môžem viac..
8.deň/piatok/28.7.2017
Stále steká ten hnusný kyslý hlien z nosa a štipe to na krčných mandliach, ale už sa to zlepšuje tá bolesť už nieje až tak výrazná ako 5. a 6. Deň. Na noc je možné zobrať aj jeden Dithiaden... je to na dobrej ceste, už som si dnes aj pozrel Vinetua  treba už viac piť a podľa možnosti aj niečo zajesť hoci len trošku... voda je dobrá lebo sa to skôr vyčistí a sliznica skôr regeneruje... Noc je už lepšia zobudil som sa iba raz o 4 nad ránom... stále repík alebo šalvia!!!
9.deň/sobota/29.7.2017
Chytila ma depresia z tých hrozných dní a bol som smutný že sa nemôžem normálne najesť teplého jedla do sýta a napiť ako človek... Pred operáciou som mal 83 kg a dnes mám 77,7 kg aj to ma desí lebo schnem jak ruža bez vody... ale cez to všetko si hovorím že sa posnažím vydržať lebo len to jedno mi ostáva  na obed už aj halušková brokolicová polievka a po nej cuketový koláč s čokoládou všetko pekne dôsledne prežuté a zapíjané vodou ale už sa to zlepšuje. A preto som sa aj celkom potešil.. najviac som sa potešil že som konečne prespal celú noc .
10.deň/nedeľa/30.7.2017
Vstal som o 10:00  konečne vyspatý!! Na obed bravčový vývar z rezancami a troška mäsa so zemiakovou kašou.. bolesti na ústupe a už ani veľmi neštípe.. znamená že aj nos sa už hojí pekne. Fibrín už skoro vôbec nemám a vidno novú sliznicu ktorá je síce citlivá ale je to normálne... Prísun tekutín je fajn už aj 2-3l za deň, naviac je teplo tak to aj je normálne.. Riziko krvácania je už minimálne a preto sa treba už smelšie napiť aj najesť.. je to bolestivejšie lebo svaly za týždeň stuhli ale pomaličky to ide.. Zabudol som povedať, že celý čas je prísny lôžkový pokoj aspoň tých 10 – 12 dní.. Lekári uvádzajú 14dní, ale je to taktiež individuálne... A hlasový kľud, samozrejme nič ťažké nerobiť ani nedvýhať a vyhýbať sa spoločnosti ľudí, hlavne chorých.. Taktiež nebyť v prievane aj keď je horúco.. Vata do uší je fajn, ale nemusí byť.. podľa možností si veľmi neodkašliavať ani nekýchať.. nesprchovať sa a nekúpať a nečistiť veľmi zuby pastou... keď tak čistou kefkou ale opatrne, kôli tomu som sa rozkrvácal prvý krát... sprcha vo vlažnej vode môže byť ale dá sa to vydržať aj bez nej lebo stále je tam riziko.. radšej tých 10 dní vydržať! Jasné človek smrdí, aj z úst a nosa to páchne , a čo? Proste sa to hojí a všetko má svoju príčinu...vyhýbať sa aj slnku!! Noc už v pohodičke.. Novalgin už stačí aj jeden každých 6 hodín...
11.deň/pondelok/31.7.2017
Dnes už nálada lepšia. Konečne som sa aj normálne najedol na obed – polievka aj druhé jedlo nerobili problém. Zabudol som dodať , že od začiatku som krytý ATB, Dalacin 300 mg každých 12 h a v prípade krvácania som dostal na predpis PAMBU 250 mg podľa odporúčania 3 krát za deň – chvála Bohu som ju nemusel vôbec brať, keďže zrážanlivosť mám OK. Bolesti v miestach rezu ustupujú veľmi pekne, sliznica sa hojí, fibrín už nevidno.. Bolesti v oblasti krčnej chrbtice dosť výrazné, celý týždeň človek prehĺtal atypickým spôsobom a dostali zabrať svaly ktoré inak pri prehĺtaní vôbec človek nepoužíva a to je dôvod, netreba sa toho báť odzneje to ako svalovica. Novalgin už len 1 tableta každých 6h... a čo ma veľmi teší je, že v noci už spím normálne.
12.deň/utorok/1.8.2017
Bolesti krčnej chrbtice ustupujú. Tkanivo na povrchu sliznice už naberá farbu zdravej sliznice/bledo ružová/. Pekne sa to hojí a štípanie už tiež na ústupe.. Piť a jesť sa dá už takmer všetko, ale pozor na dráždivé, príliž horúce alebo pikantné jedlo – s tým by som ešte počkal. Sprcha vo vlažnej vode ako pred bazénom cca nejakých 30 stupňov, je to individuálne. Nič ťažké nerobiť a nedvíhať , to je hádam jasné... Výplachy repíkom po každom jedle, pitný režim! Pokojne už aj mrazené, nejaký nanuk alebo zmrzka.
13.deň/streda/2.8.2017
Krčná chrbtica ešte pobolieva, ale už to je lepšie... Dnes už Novalgin len ráno a večer, pomaly ho vysadzujem.. Hrdlo sa hojí pekne, výplach repíkom stále po každom jedle.. Ráno som dobral ATB.  Večer prechádzka po dedine, veľmi dobre padla... Spánok bez problémov...
14.deň/štvrtok/3.8.2017
Človek má čo doháňať, stále sa cítim fyzicky slabý, ale veľa pijem a jem aby som nabral síl.. Dnes som novalgin úplne vysadil a dá sa to pekne zvládnuť úplne na čisto... Prechádzka, zmrzlina, večer som si namiešal Aperol Spritz s rodinou a pripil si na relatívne zdravie  Vďaka Bohu za to že sa to lepší a pekne sa zotavujem.. žiadna strava mi už nerobí problémy a som rád že hrdlo je už takmer úplne zahojené.. z nosa ešte cítiť jemný zápach ale už nesteká ten hnusný hlien – bude to fajn...
15.deň/piatok/4.8.2017
Dnes sú presne 2 týždne od operácie... Stav zlepšený .. Chcel by som povedať iba toľko, že to stálo za tú bolesť pretože sa mi zkvalitnil život. V noci dýcham nosom úplne voľne. Nasonex ani desloratadin už vôbec neužívam a je mi fajn.
30.8.2017
Je to už viac ako mesiac a tu chcem svoj blog ukončiť .. Písal som ho hlavne pre ľudí, ktorí tým prechádzajú.. vopred chcem upozorniť tých ktorí by ma chceli disovať pre čokoľvek čo som tu napísal,že ma ich názory nezaujímajú.. berte to ako psychologicku pomôcku čo zhruba čakať od zákroku a hlavne čo očakávať po ňom... keby to čo i len trošku pomohlo hoci len jednému tak to malo zmysel... ďakujem za pochopenie.. Ľubo 

marcelino357

Ďakujem za tento blog. Pomohol mi pri výbere mojich mandlí, vedel som na čo sa mám pripraviť a ako dlho potrvajú bolesti. Bohužiaľ, ja som mal trošku horší priebeh, ako sa tu píše. Rád sa tu s mojim príbehom podelím, a možno to pomôže niekomu ďaľšiemu.
Vyberali mi krčné aj nosné mandle naraz v celkovej anestézii. Bolo to v stredu, ráno som prišiel do nemocnice, uložil som si veci na izbu a sestrička ma odviedla na operačnú sálu. Tam som si ľahol, dali mi masku s neskutočným smradom, a to ma uspalo. Prebral som sa až po operácii. Operácie som sa vôbec nebál, je to rutinný zákrok, veľmi bežný, a nijako nebezpečný. Bolo to v pohode. :) Keď som sa zobudil odtiahli ma na posteli na izbu, dali mi infúzky a zaspal som. Bolesť som necítil, jediný problém čo som mal, veľmi mi napuchla uvula. Nebolelo to, ale bolo to veľmi nepríjemné. Neskôr už prišla aj bolesť, ale dalo sa to zniesť, dostával som neustále infúzky. Hlavne pred jedlom. V deň operácie som nejedol nič. Iba pil vodu (v rámci možnosti). Na druhý deň sme dostali rôzne pudingy a pod.... nemocničná strava ktorá brala ohľad na operáciu, takže samé tekuté veci. Asi 100 krát za deň nám povedali aby sme veľa pili. Dokázal som hneď deň po operácii vypiť 1,5l lucku vodu.
To sme už na druhom dni (štvrtok). Dostával som infúzky, kašovitú stravu a pil som. Všetko bolo v pohode.
V piatok ma poslali domov, síce na vizite sa im nepáčilo ako moc mám napuchnutú uvulu, a ešte premýšľali či ma pustia, nakoniec ma pustili. Lieky mi nepredpísali žiadne. Neviem či zabudli, alebo naschvál, jedine mi povedali veľa piť, kašovitá strava, a ibalgin/paralen podľa potreby.
Piatok som doma nejako vydržal ale bolo to nepríjemné. Každopádne dokázal som vypiť 1,5l vody za deň.
V sobotu (4 deň po operácii) sa začínala bolesť stupňovať. Liekov som užíval čoraz viac. A prestalo mi chutiť jesť. Jedol som zmrzliny, ale to ma rýchlo prestalo baviť a už mi nechutili (neveril som že mi v živote prestane chutiť zmrzlina) mal som jej už veľa :D
V nedeľu sa ale rozpútalo peklo. Bolesť bola obrovská. Užíval som analgetiká každé 2 - 4 hodiny. Paralen a Panadol mi zabrali tak na hodinku. Ibalgin na 4 hod. Pred jedením som si musel dať Flector, inak by som sa nenajdeol. Snažil som sa vždy dať iba 1/2 Flectoru, lebo mi ho v nemocnici zakázali, že by mohol spôsobiť krvácanie. Celkovo mi lieky kázali dávať si opatrne, no tá bolesť ma prinutíla porušiť asi všetky odporúčania..... Tým nechcem nikomu dávať návod. Bolo to veľmi nebezpečné užívať tolko liekov naraz.
V pondelok som šiel na kontrolu k obvodnému, ten usúdil že je všetko v poriadku. Odporučil mi Florsalmin. Vyplachoval som si s ním ústa, neviem či mi pomohol, ale aspoň som si kloktaním udržiaval vlhké hrdlo. Pondelok bol celkom kritický, v noci som to už nevydržal a šiel na ORL pohotovosť. Povedali že som v poriadku, vynadali že málo pijem, a predpísali mi novlagin. Že ho mám užívať raz za 8h..... Prišiel som domov, dal som si rovno 2 tabletky a o 2h som sa cítil akoby som žiadne lieky neužil..... aj spánok bol hrozný. Dával som si 1 občas 2 ibalginy no tie mi učínkovali tak 4h. A bolo to celkom presné, ani som sa nemusel pozerať na hodinky, keď som začal cítim hroznú bolesť, vedel som že ubehli 4h. Rovnako aj keď som si ich dal pred spaním, o 4h som sa zobudil na bolesť. Jesť sa mi nedalo skoro vôbec, piť veľmi veľmi ťazko.
Toto hororové obdobie trvalo od nedele do štvrtka. Vo štvrtok som šiel aj na kontrolu na orl kde ma operovali. Stále som užíval veľa liekov, ale aspoň mi už konečne zaberali viac. Na orl si ma už pamätali z toho ako som u nich bol v pondelok na pohotovosti. Dokonca som vychytal rovnakú doktorku. Povedala že sa to s pondelkom ani nedá porovnať. Mal som to lepšie, a aj lepšie som sa cítil. Mohol som piť a jesť bez toho, aby ma bolesť rozplakala. Od štvrtka som začal viacej jesť, rôzne pudnigy, polievky, a pod.... stále ma trápili bolesti a hlavne všetko štípalo, aj voda, stále som užival ale 10 tabletiek za deň, a pred jedlom som si vždy dal 1/2 Flectoru. Robil som to tak že ráno som si dal 1/2 Flectoru, najedol som sa.... počas dňa som užíval tabletky podľa potreby, pil vodu, a večer znovu 1/2 flectoru a navečeral som sa. Bohužial v noci sa mi nedalo spať tak som si dával 1/2 flectoru aj počas noci. Ale cítil som sa neporovnateľne lepšie ako to obdobie Nedeľa - štvrtok.
Neskôr, každý deň sa to trošku zlepšilo. Nosil som okolo krku mokry studený uterák. Bál som sa že z toľkých liekov začnem krvácať. Naštastie nezačal som. Postupne som začal pridávať tuhšiu stravu, a prvé normálne jedlo som mal v utorok - 13. dní po operácii. Boli to bryndzové halušky. :D
Pomaly som lieky obmedzil na 1 ibalgin ráno. A dnes keď píšem tento výlev som už 2 dni bez liekov. Je 16. dní po operácii. Bolí ma to pri prehĺtaní ešte, ale napr na raňajky som zvládol chleba vo vajíčku.... uź to ani nie je bolesť, len také "omínanie". Som rád že to mám za sebou. Už len budúcnosť ukáže, ako často budem chorý, hlavne angíny, lebo tie som mal často, a či teda tá operácia stála za to. Verím že áno. :)
Na záver, posledná veta. Vydržte to, ono to prejde. :)

Jesska1206

Ahoj, moc ti ďakujem za tú nádej čo mi tvoj príspevok dal.. Mam 16 rokov, a som piaty deň po výbere mandlí.. prvé dva dni boli úplne v pohode.. Jedla som výživu, alebo jogurt, a nič mi nerobilo problém.. čudovala som sa prečo to každého bolí, a mňa vôbec... ach.. teraz keď si na to spomeniem ?.. 3.deň sa začala bolesť dosť stupnovať(brala som kazdých 6h na striedačku flektor/ kvapky ktorých presný názov neviem) .. jedla som pyré, a jeden jogurt.. 4.deň to začalo by strašné.. na to aký mám vysoký prah bolesti, tak mi prestavali stačiť tie dávky liekov ako som užívala.. vždy o šiestej flektor, o dvanástej kvapky.. tento deň som už 2h po zobratí liekov umierala od bolesti, a samé mi slzy tiekli ako veľmi to bolelo. O deviatej večer som si dala 2xparalen 500, to mi zabralo na hodinu.. potom zase tá bolesť.. zmenila som branie liekov na interval piatich hodín.. 5.deň(dnes) som ráno vstala o 5:30, dala si flektor a zaspala do 9.. zobudila ma bolesť ale nechcem sa tými liekmi predávkovať, tak som sa snažila vydržať.. vydržala som do 11, potom mama volala na pohotovosť, že mi ten flektor nezaberá, tak čo mi poradia.. kázali mi valetor.. tak som si ho dala.. ale na tvoje odporúčanie začnem brať ten novalgin... idem zhánať po celej rodine, kto to má doma? My to doma nemáme... Takže zhrnutie.. Moc ti ďakujem za tieto tvoje rady, a ďakujem za tú nádej, že to už možno zachvíľu prestane??

Lubsky

Ahoj.. Vôbec nie je zač, som naopak šťastný že som niekomu pomohol... už to budú 4 mesiace od zákroku a cítim sa veľmi dobre.. som uvoľnený a konečne sa cítim v pohode a nemusím si stále dávať čo jem alebo pijem - hlavne čo sa týka nápojov s bublinkami /pivo/ či mrazené.. bol som už od vtedy raz chorý ale to som sa silno prechladil čo bola moja chyba... inak som v pohode a cítim sa minimálne o 50% lepšie ako pred zákrokom.. voľne dýcham nosom, nechrápem, neviem čo je bolesť hrdla a celkovo sa mi lepšie žije... ASLO negatívne - proste super... spätne som veľmi rád že som sa odvážil k zákroku, vytrpel som si svoje ale som iný človek.. treba si dávať pozor na prechladnutie a nepodceňovať to predsa len imunita sa ešte spamätáva a ešte aj dlho bude pretože mandle su preč a organizmus sa musí brániť bez nich.. moja krstna tak dostala zápal pluc lebo si myslela že keď sa citi lepšie tak to bude OK.. do roka sa treba chrániť a dávať pozor na seba.. som štastný že som aspoň trošku pomohol...

MarioRamos

Ahoj! Chcem ti v prvom rade pekne podakovat za tvoj prispevok, je pre mna sprievodcom od kedy som podstupil vybratie krcnych mandli. Momentalne siesty den od operacie, ide to pomaly ale drzim sa aj niektorych tvojich rad tak myslim pozitivne. Ako si na tom teraz po dlhsom case citis nejaku pozitivnu zmenu? Neolutoval si?