Zdravím, mám diagnostikovanú úzkostnú poruchu. Háčik je v tom že ja si nemyslím že to čo prežívam je úzkostná porucha. V decembri až v januári som mal nesmierný strach že mám rakovinu, mal som panické útoky, derealizáciu, návaly tepla a studena, zníženu koncentráciu... proste skoro všetky príznaky úzkosti. Vtedy sa o tú úzkosť vážne jednalo. No ale teraz ma trápia vtieravé predstavy kadečoho možného, hlavne že by som niečo počul (predstavy zvukov), alebo že by som niečo videl (napríklad susedu v záhrade ktorá tam teraz není). Tieto predstavy sú ako som povedal vtieravé, uvedomujem si ich, ale proste trápi ma ta ich "živosť", že sa mi dokážu jasne vybaviť, ako keby som ich už videl ale samozrejme že ich nevidím/nepočujem. Taktiež "v pozadí" hlavy mi stále hrá nejaká pesnička, alebo mi chodia nonstop nejaké myšlienky ohľadom úzkosti, schizofrénie, derealizácií, mojho psychického stavu a pod... Sám o sebe si myslím že patrím na psychiatriu že niesom zdraví človek a nemám sa pod kontrolou. Fakt neviem čo si mám o tomto všetkom myslieť. Užívam sertralin actavis od marca 2017.
Vtieravé predstavy, myšlienky
Držím ti palce aj ja viem čím si prechádzaš je to neznesiteľné a občas to človeka vydesí ja mám ocd už od detstva kedy som mala myšlienky ktoré ma nútili vykonávať veci ako kamienkom ktorý som našla dotknúť sa každého člena rodiny lebo inak sa im niečo stane.. vtedy som si myslela že je to normálne..dnes už mám tiež veľmi zriedkavo myšlienky ale keď mám veľmi ma to potrápi.. tiež som sa bála rakoviny istú dobu som si kontrolovala celé telo. Brala som eliceu z ktorej som dostala žihlavku setralin celkom pomohol ale trvá to minimálne mesiac kým vidno rozdiel a zlepšenie treba zmeniť aj životosprávu zdravšie stravovanie lebo keď je telo zatoxínované to vplýva an psychiku spravila som si detox ktorý tiež pomohol k tomu treba si nájsť niečo čo ťa bude baviť kde nebudú myšlienky sa vtierať resp. nebude mať myseľ na ne asi čas lebo lieky sa nedajú brať navždy a nebudú nám môcť pomáhať navždy ide to aj bez nich ale určite v prvom rade počúvaj rady doktora a ešte raz držím palce :)
Neviem ci ta to upokoji, ale podla toho co pises to schizofrenia urcite nie je..a vyzera to fakt na tu obsedantno-kompulzivnu poruchu.
Ja ju mam diagnostikovanu tiez, tak ak chces alebo ti bude zle mozes sem napisat. Viem cim si prechadzas.
Ahojte, ďakujem za odpovede dosť ste ma potešili že sa zrejme fakt jedná "len" o úzkosť, presnejšie ocd. S psychologom som prehodnotil moje symptómy už pred 2 tyždňami a povedal že sa jedná podľa neho tiež o ocd, presnejšie iba ocd s obsessiami (bez kompulzii). Len ja som si doteraz tym stale nebol isty lebo tie predstavy boli dosť silné. Vysvetlil mi že tie predstavy a divné myšlienky sú preto, lebo mozog si vytvára sám automaticky scénare čo by sa mohlo stať ( napríklad že by som niečo videl alebo počul... ). Uživam ten sertralin od marca 2017, mal som obdobie od júna do júla kedy som mal predstavy úplne minimálne, takže mi bolo stabilne dobre. Len potom som sa opil a mal som "flashback" zo sna a dosť ma to vylakalo. Myslím si že prave toto spustilo znova tieto myšlienky.
Ahoj, sertralin je aj na obsedantno-kompulzivnu poruchu, nezabera ti?...ja mam tiez OCD a zatial berem len 4 dni no je to neunosne tak som si robila nadej ze by mi aspon lieky mohli pomoct...
Zrejme sa jedná o ocd - obsesívno kompulzívna porucha čiže vtieravé myšlienky-predstavy a vykonávanie rituálov.. ocd má rôzne odvetvia stačí naštudovať choroba sa vyliečiť nedá ale dá sa potlačiť tak že myšlienky zmiznú ale niekde v hĺbke choroba ostane.. je to jedna z najčastejších psych. porúch nič vážne a tiež sa na liečbu používa sertralin netreba sa brať ako blázna a treba bojovať nezaručujem ti že máš presne ocd ale ja trpím ocd už niekoľko rokov tabletky už dávno neberiem a myšlienky mám veeeeeľmi zriedkavo držím palce skús si niečo naštudovať o ocd ak sa v tom nájdeš možno treba zmeniť psychiatra špecializovaného na ocd a určite neblázniš je nás viac
Treba ísť cez deň vonku na Slniečko, čítal som o brutálne pozitívnych účinkoch vitamínu D, inak povedané treba občas tie "pavúky" a "netopiere" v hlavách odplašiť, aby tie úzkosti odišli. Netreba sa riadiť príslovím, že ak ťa pichá pri srdiečku, pripáľ si. To je cesta do jaskyne a nie do života.
Ahoj Johny,
trpím úzkostnou poruchou už 2,5 roka. Áno, máš pravdu v tom januári si naozaj prežíval úzkostnú poruchu, spustila sa mi presne rovnako (čiže strach z rakoviny, fyzické symptómy, obrovský strach...). A hlavne, prejdime k tomu, čo sa ti deje teraz.
Chcem ťa ubezpečiť, že to je tá istá úzkostná porucha, ktorá ti bola diagnostikovaná. Ono totižto, úzkosť má mnoho foriem, ako sa môže prejaviť. V prvom rade sa jedná o STRACH. Keby sme strach nemali, úzkosť by nemohla "prežiť". Z toho tvojho strachu vznikajú myšlienky, ktoré ťa desia. Že sa bojíš schizofrénie. To som pred dvoma rokmi prežívala aj ja :). Prepáč, že sa usmievam, ale vidím v tom určitý vzorec. Typická úzkostná porucha.
Hranie pesničiek v hlave? PRESNE. Jeden týždeň som to mala od rána celý deň a čím som sa toho viac bála, tým bol ten dajme tomu "refrén" v mojej hlave častejšie. Akonáhle som to začala akceptovať, povedala som si "je to normálne, je to úzkosť", prešlo to. Avšak stále nie som OK, stále je tu iný symptóm čo ma trápi. Pred dvoma rokmi strach zo schizofrénie, o rok neskôr strach z depresie, potom znova z rakoviny. Najhoršie na tom je, že úzkosť dokáže vytvoriť symptómy, akoby sme to naozaj mali.
Ešte jednu vec ti napíšem. Keďže užívaš Sertralin, znamená to, že si bol u doktora. Keďže ten ti diagnostikoval úzkostnú poruchu, musíš mu veriť, že nejde o nič horšie o nič viac. Úzkosťami trpí viac ľudí ako si myslíš, a aj takí, o ktorých by si to nikdy nepovedal.
Držím ti palce, nie si sám. Nezabúdaj. O žiadnu vážnu chorobu sa nejedná, naše telo je len vystresované a typická emócia úzkosť sa stala chronickou a zintenzívnila sa. Dá sa to prekonať, musíme veriť.